Näin tukilakot alkavat vaikuttaa: Osa Ruotsin-laivoista vaarassa pysähtyä, rautateiden tavaraliikenne jumittuu - Uutiset - Aamulehti

Näin tukilakot alkavat vaikuttaa: Nämä ruotsinlaivat uhkaavat pysähtyä, asiamiesposteihin tulee postin käsittelykielto

Posti ja logistiikka-alan unionin PAU:n tueksi ilmoitetut lakot pysäyttävät muun muassa rautateiden tavaraliikenteen kokonaan. Myös Suomen lipun alla seilaavat isot matkustaja-alukset ovat vaarassa pysähtyä maanantaina 25. marraskuuta.

Jos Postin työriitaan ei löydetä sopua, Merimies-Unionin tukilakko pysäyttää muun muassa Turku-Tukholma -väliä liikennöivän Viking Gracen.

18.11.2019 10:16

Postin työehtokiistan sovittelun päätyttyä sunnuntaina tuloksettomana, käynnistyvät tällä viikolla myös tukilakot. Postilaisia tukevista lakoista ovat ilmoittaneet Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Suomen Merimies-Unioni SMU, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Suomen Ilmailualan Unioni IAU, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL sekä Rautatiealan Unioni RAU.

Palvelualojen Ammattiliitto PAM on ilmoittanut kertovansa omista tukitoimistaan maanantaina. Myös Sähköliitto on kertonut tekevänsä päätöksiä tukitoimista, ellei postin työriitaan löydy sopua.

Rekat jäävät satamiin

Suomen Merimies-Unionin SMU:n tukilakko käynnistyi maanantaina kello 6.00. Sen toimet kohdistuvat laajalti niin koti- kuin ulkomaanliikenteeseen. SAK:hon kuuluvalla Merimies-Unionilla on jäsenenään yli 6 000 merenkulkuun liittyvissä tehtävissä työskentelevää.

Merimies-Unionin mukaan kotimaanliikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille ja losseille ei oteta enää maanantaiaamusta lähtien postin kuljetuksia, vaan ne jätetään satamiin. Sama koskee myös ulkomaanliikenteessä olevia lasti- ja ropax -aluksia sekä matkustaja-autolauttoja.

Torstaina myös ulkomaanliikenteessä olevien ropax -alusten ja matkustaja-autolauttojen autokansilla tapahtuva lastinkuljetus lopetetaan. Tämä tarkoittaa että autokansille ei enää oteta rekkoja, säiliöautoja, irtoperiä tai muita vastaavia. Sen sijaan laivojen autokansille pääsevät edelleen henkilö- ja linja-autot.

Torstaista lähtien SMU:n jäänmurtajilla ja jäänmurtotehtävissä työskentelevät jäsenet eivät enää seuraa alusten mukana merelle. Sen sijaan he suorittavat aluksen satamassa olon aikana normaalit työtehtävät.

7 matkustajalaivaa jumiin

Jos postin työriitaan ei löydy sopua, Merimies-Unionin lakko laajenee maanantaina 25. marraskuuta. Tällöin pysähtyvät kokonaan ulkomaanliikenteessä Suomen lipun alla olevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka saapuvat Suomen satamiin aamukuuden jälkeen. Lisäksi SMU:n jäsenet enää seuraa alusten mukana merelle. Sen sijaan he suorittavat aluksen satamassa olon aikana normaalit työtehtävät.

Isoista matkustajalaivoista ensi maanantaina ovat vaarassa pysähtyä Viking Linen Mariella, Gabriella, Amorella, Viking Grace ja Rosella, sekä Tallink-Siljan Baltic Princess ja Silja Serenade. Tallink-Silja kertoi jo, että lakon laajentuessa Baltic Princess jäisi Turun satamaan maanantaina 25.11. illalla, ja Silja Serenade Helsinkiin tiistaina 26.11. aamulla.

Merimies-Unionin mukaan tukitoimenpiteet ovat voimassa niin kauan, kunnes Postin ja ja PAUn kesken saavutetaan ratkaisu, ellei myöhemmin toisin ilmoiteta. Merimies-Unioni on ilmoittanut olevansa valmis tarvittaessa harkitsemaan tukilakon laajentamista.

Pakettien kuljetus pysähtyy, pääkaupunkiseudun paikallisliikenne seisahtuu osin

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aloitti tukilakon jo maanantain vastaisena yönä. Työnseisauksen aikana AKT:n jäsenet pidättäytyvät työstä Posti Kuljetus Oy:ssä. Myöskään muilla työpaikoilla AKT:n jäsenet eivät käsittele postin tavaroita ja lähetyksiä.

AKT tiedotti maanantaina, että ne AKT:n jäsenet, jotka ajavat pääkaupunkiseudun paikallis- ja lähiliikennettä HSL:n alueella, pidättäytyvät työstä maanantain 25. marraskuuta ja tiistain 26. marraskuuta välisenä aikana.

Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelystä pidättäytyminen koskee kuorma-autoalan, linja-autohenkilökunnan, terminaalitoimintaa koskevan, linja-autoasemia, huolinta-alan varastoterminaali ja satamatyöntekijöitä, ahtausalaa ja Avainta Oy:n nosturinkuljettajia koskevien työehtosopimusten piirissä työtä tekeviä AKT ry:n jäseniä.

AKT:n viikon kestävän tukilakon on määrä päättyä sunnuntaina 24. marraskuuta kello 22.00.

AKT:n lisäksi Ilmailulan unioni IAU aloitti kahden viikon tukilakon maanantaina. IAU:n jäsenet eivät osallistu postin käsittelyyn lentokentillä.

Ratapihat ja tavaraliikenne

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ilmoitti viime viikolla tukevansa PAU:n työtaistelua lakolla, joka vaikuttaa merkittävästi rautateiden tavaraliikenteeseen. JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat koko maassa tiistaina 19. marraskuuta. Junien kunnossapito on lakossa keskiviikkoiltaan saakka.

Rautatiealan unioni RAU kertoo puolestaan pysäyttävänsä rautateiden tavaraliikenteen vuorokaudeksi. RAU tukee PAU:n työtaistelua saarrolla, joka pysäyttää rautateiden tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistaina kello 21.00. Saarto päättyy keskiviikkona kello 21.00.

Saarron aikana rautateiden liikenteestä huolehtivassa Finrail Oy:ssa työskentelevät RAU:n jäsenet eivät osallistu rautateiden tavaraliikenteen turvaamiseen eikä ohjaamiseen. Saarron ulkopuolelle rajataan henkeen, terveyteen, ympäristön vaarantumiseen tai yleiseen turvallisuuteen vaikuttavat tehtävät.

RAU:n lakko jatkaa jatkaa Raideammattilaiset JHL:n tavaraliikenteeseen ilmoittamia työtaistelutoimia vuorokaudella. Rautateiden henkilöliikenne liikkuu kuitenkin normaalisti työtaistelun aikana.

SEL ilmoitti maanantaina aloittavansa tukilakon perjantaina 22.11. Lakko jatkuu 8.12. asti. Elintarvikealan yrityksissä ei lakon aikana käsitellä Postin kuljetuksia.

Käsittelykielto tarkoittaa SEL:in tiedotteen mukaan, ettei elintarvikealan työpaikoilla kerätä, lastata tai pureta kuormia Postin hoitamiin elintarvikealan kuljetuksiin, jotka ajaa Postin oma auto tai alihankintana Postin ajoa tekevä auto.

Lisää postilaisia lakkoon

Postin lakon sovittelu jatkuu maanantaina kello 12. Työriitaa soviteltiin valtakunnansovittelija Vuokko Pekkalan johdolla sunnuntaina iltayhteentoista asti.

Tällä hetkellä lakossa on noin 9 000 postin jakelun, käsittelyn ja kuljetuksen työntekijää. Jos sopua ei löydy, lakon on määrä kestää 8. joulukuuta asti.

Maanantaina 25. marraskuuta PAU:n lakko laajenee koskemaan myös myymälätyöntekijöitä ja toimihenkilöitä. Tällöin lakon piirissa on yhteensä 10 000 postin työntekijää.

PAM kieltää Postin jakeluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn Postin palvelupisteissä eli asiamiesposteissa ensi maanantaista alkaen. Kielto astuu voimaan, jos ratkaisua ei siihen mennessä ole löydetty.

Postin palvelupisteitä on kaikkiaan noin 750. Ne sijaitsevat muun muassa kaupoissa, kioskeissa, liikenne- ja huoltoasemilla, kahviloissa ja apteekeissa.

Juttua päivitetty 18.11. kello 15.25: Lisätty tieto SELin tukilakosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut