Laki muuttui, osakeyhtiöitä perustettiin heti ennätystahtiin - Uutiset - Aamulehti

Laki muuttui, osakeyhtiöitä perustettiin heti ennätystahtiin – Pääomavaatimuksen poisto voi lisätä talousrikoksia, asiantuntijat arvioivat

Heinäkuussa on perustettu jo yli 1 000 osakeyhtiötä, kertoo Patentti- ja rekisterihallitus.

Osakeyhtiöiden pääomavaatimus poistui heinäkuun alussa. Osakeyhtiön perustamisilmoituksia jätettiin Patentti- ja rekisterihallitukselle heinäkuun alussa poikkeuksellisen paljon.

14.7.2019 19:01

Osakeyhtiöitä on perustettu ennätystahtiin sen jälkeen, kun vaatimus 2 500 euron alkupääomasta poistui heinäkuun alussa.

Heinäkuun 11 ensimmäisen päivän aikana osakeyhtiön perustamisilmoituksia jätettiin Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) hieman yli tuhat.

– Määrä on poikkeuksellisen suuri. Kuluvana vuonna emme ole saaneet yli tuhatta ilmoitusta kokonaisten kuukausienkaan aikana, PRH:n rekisteripäällikkö Lalli Knuutila kertoo.

Knuutila pitää selvänä, että perustamisilmoitusten suma johtuu pääomavaatimuksen poistumisesta.

– Yhtiön perustamista suunnitelleet henkilöt ovat osanneet odottaa muutosta, joten perustamisia on todennäköisesti pantattu viime kuukausina, Knuutila toteaa.

Sitä hän ei uskalla vielä arvioida, nostaako lakimuutos perustettavien osakeyhtiöiden määrää pysyvästi vai tasoittuuko perustaminen tulevina kuukausina.

Kannustin yrityksen perustamiseen

Osakeyhtiön voi nyt perustaa ilman alkupääomaa, kun vielä kesäkuussa pääomaa oli oltava vähintään 2 500 euroa.

Lakimuutoksen tavoitteena on oikeusministeriön mukaan kannustaa ihmisiä yritysten perustamiseen.

Velkojien suojaamiseksi alun perin säädetty alkupääoman vaatimus ei myöskään ole asiantuntijoiden mukaan enää vuosiin toiminut suojana velkojille, koska yhtiöön sijoitetun alkupääoman on voinut nostaa heti perustamisen jälkeen yhtiöstä ulos.

– Tulevina kuukausina on kiinnostavaa nähdä, lisääntyykö osakeyhtiöiden perustaminen suhteessa henkilöyhtiöihin ja yksityisiin elinkeinonharjoittajiin, PRH:n Knuutila toteaa.

Yritystoimintaa aloittavista noin 40 prosenttia on perustanut tähän asti osakeyhtiön ja noin 60 prosenttia on toiminut yksityisinä elinkeinonharjoittajina.

Talousrikollisuus voi lisääntyä

Pääomavaatimuksen poistaminen voi lisätä talousrikollisuutta jonkin verran, asiantuntijat arvioivat Lännen Medialle viime vuodenvaihteessa, kun hallitus antoi muutosta koskevan lakiesityksensä.

Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen ennakoi tuolloin, että muutos lisäisi peiteyhtiöiden käyttöä.

Peiteyhtiöitä käytetään talousrikoksiin esimerkiksi maksamalla niiden kautta verottomia palkkoja, nostamalla yhtiöiden varoja ennen konkurssiin hakeutumista tai tekemällä arvonlisäveropetoksia raportoimalla kaupankäynnistä, jota ei todellisuudessa ole tapahtunut.

Merkittäviä taloudellisia vaikutuksia uudistuksella tuskin on, arvioivat puolestaan kauppa- ja taloustieteen tutkijat.

– On selvää, ettei 2 500 euroa estä perustamasta yritystä, jos on hyvä bisnesidea, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen sanoi lakiesityksen antamisen aikaan.

Sikäli uudistus voi vaikuttaa osakeyhtiön perustamiseen, että useissa yrityksissä työvälineeksi riittää alussa vaikka pelkkä tietokone.

Rekisteriin vain parissa päivässä

Osakeyhtiön perustaminen nopeutuu samalla, kun vaatimus alkupääomasta poistui.

Rekisteripäällikkö Knuutila odottaa, että osakeyhtiön saa jatkossa rekisteriin yhden tai kahden vuorokauden sisällä.

– Aiemmin pääoman sijoittaminen on täytynyt todistaa esimerkiksi tositteella tilisiirrosta. Jatkossa tätä ei tarvitse tehdä, joten perustamisilmoitusten tarkastaminen ja korjaamistarve vähenee.

Oy ilman alkupääomaa

Vaatimus 2 500 euron alkupääomasta poistui osakeyhtiöiden perustamisesta.

Pörsseissä kaupankäynnin kohteena olevien julkisten osakeyhtiöiden kohdalla vaatimus 80 000 euron pääomasta säilyy.

Muutos voi lisätä osakeyhtiöitä suhteessa yksityisiin elinkeinonharjoittajiin.

Elinkeinonharjoittaja on henkilökohtaisesti vastuussa yritystoiminnan veloista, oy:ssä niistä vastaa yhtiö.

40 % aloittaa nykyään osakeyhtiönä, 60 % taas elinkeinonharjoittajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: