Kohtalonäänestys tänään: Kellojen siirtely loppumassa vuonna 2021 - ”Menee läpi” - Uutiset - Aamulehti

Eu-parlamentti hyväksyi: Kellojen siirtely loppuu vuonna 2021

Euroopan parlamentti hyväksyi lakialoitteen kellojen siirtelystä luopumisesta murskaluvuin.

Jäsenmaiden tulee ilmoittaa huhtikuussa 2020, mitä aikaa ne aikovat jatkossa noudattaa.

26.3.2019 13:21 | Päivitetty 26.3.2019 16:18

Euroopan parlamentti äänesti tiistaina täysistunnossa lakialoitteesta, joka lopettaisi kellojen siirtelyn kesä- ja talviaikaan EU-maissa vuonna 2021. Parlamentti hyväksyi aloitteen selvällä enemmistöllä eli äänin 410–192.

Täysistunto on ylin päättävä elin Euroopan parlamentissa eli käytännössä tiistaisen täysistunnon päätöksen jälkeen kellojen siirtelystä luopuminen vuonna 2021 on lähes varmaa.

Seuraava askel kellojen siirtelystä luopumisessa on, että Euroopan parlamentin neuvottelijat viimeistelevät säännöt EU-ministereiden kanssa nyt hyväksytyn mietinnön pohjalta. Euroopan neuvoston täytyy vielä hyväksyä säännöt ennen kuin ne voivat tulla voimaan.

Parlamentti kävi asiasta keskustelun maanantaina, minkä pohjalta aloitteen hyväksyminen näytti europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd.) mukaan varmalta.

– Menee läpi, keskustelu oli yllättävänkin yksimielinen. Lähes kaikki puheenvuorot puolustivat sitä, Jaakonsaari sanoi.

Jäsenmaiden tulee ilmoittaa huhtikuussa 2020, mitä aikaa ne aikovat jatkossa noudattaa.

Jäsenmaat, jotka päättävät jäädä pysyvään kesäaikaan, siirtäisivät kelloja viimeisen kerran maaliskuussa 2021, ja jäsenmaat, jotka jäävät pysyvään talviaikaan, lokakuussa 2021.

Lue myös:Haittaako siirto sittenkään? Enemmistö toipuu kellojen siirrosta parissa päivässä

Lue myös:7 asiaa kellojen siirtelystä: Talviaika auttaa ihmisen sisäistä kelloa pysymään tahdissa – Näin tamperelaiset käyttävät sunnuntain ylimääräisen tunnin

Ei saa tulla tilkkutäkkiä

Valiokunta edellyttää, että EU-maat koordinoivat keskenään suunnitelmistaan, jotta EU:n sisämarkkinoille ei aiheutuisi häiriötä. Myös Euroopan komission on arvioitava jäsenmaiden suunnitelmien vaikutuksia. Mikäli komissio arvioi järjestelyjen aiheuttavan merkittävää ja pysyvää haittaa sisämarkkinoiden toimintaan, komissio voi siirtää direktiivin voimaantuloa enintään vuodella eteenpäin.

Komission alkuperäisen esityksen mukaan kellojen siirtely olisi loppunut jo vuonna 2019, mutta se ei olekaan mahdollista. Ehdotuksen taustalla oli Suomen tekemä aloite.

– Siinä tuli paljon muun muassa lentoliikenteeseen liittyviä kysymyksiä. Kun jäsenmailla on yksin päätösvalta siitä, mihin aikavyöhykkeeseen ne kuuluvat, jäsenmaiden täytyy koordinoida keskenään, ettei tule mitään tilkkutäkkiä ja epäloogisuuksia. Sekin tarvitsee vähän aikaa, se ei ihan sormia napsauttamalla tapahdu. Mutta hanke toteutuu, Jaakonsaari toteaa.

Talviaika tulossa

Valtioneuvoston mukaan paras aika Suomessa kellojen siirtelystä luopumisen jälkeen olisi alustavasti pysyvä talviaika, liikenne- ja viestintäministeriö kertoi tiedotteessa helmikuussa. Suomen kannan valmistelussa kultiin kansalaisia, elinkeinoelämää ja muita sidosryhmiä.

Suomalaisilta kysyttiin otakantaa.fi- palvelussa viime vuoden lopussa, haluaisivatko he Suomen jäävän pysyvästi talvi- vai kesäaikaan. Noin 52 prosenttia kannatti talviaikaa ja 48 prosenttia kesäaikaa.

Päivitys 26.3.2019 kello 15.10: Lisätty parlamentin äänestyksen tulos ja tarkennettu, että vaikka täysistunto on ylin päättävä elin parlamentissa, kellojen siirtelyn lopettaminen 2021 vaatii vielä hyväksynnän ministerineuvostolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: