THL:n ylilääkärin mukaan koronavirustartunnat ovat lisääntyneet huolestuttavasti - Uutiset - Aamulehti

THL:n ylilääkärin mukaan koronavirustartunnat ovat lisääntyneet huolestuttavasti

Vaikka koronatartuntojen määrä on lisääntynyt huolestuttavasti, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen luonnehtii Suomen koronatilannetta edelleen rauhalliseksi.

17.9.2020 10:06 | Päivitetty 17.9.2020 12:05

Aamulehti

Suomen koronatartuntojen määrä on lisääntynyt huolestuttavasti etenkin viimeisen viikon aikana, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen. Hän luonnehtii Suomen koronatilannetta silti edelleen rauhalliseksi.

–  Mutta suunta huolestuttaa. Tartunnoissa mennään ylöspäin, Puumalainen linjasi tänään THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa Suomessa on rekisteröity viimeksi kuluneen vuorokauden aikana runsaat 40 koronatartuntaa alustavien tietojen mukaan.

Tilanne nyt

Suomessa on 16.9.2020 mennessä todennettu 8750 koronavirustapausta. Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 339. Parantuneita arvioidaan olevan noin 7700.

Viimeisimmän seurantajakson aikana (viikko 37, ajalla 7.9.-13.9.) epidemiatilanne on ollut alueellisesti hyvin vaihteleva. Paikalliset, uudet laajat tartuntaryppäät ja –ketjut ovat nostaneet tapausmääriä ja ilmaantuvuutta merkittävästi osalla alueista.

Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on pysynyt edelleen pienenä: 16.9.2020 yhteensä 14 potilasta, joista kolme tehohoidossa.

Testauskapasiteetti on tällä hetkellä noin 20 000 näytettä päivässä ja testejä tehdään väestöön suhteutettuna paljon.

THL on nyt päivittänyt liikennevalomallinsa, joka auttaa ihmisiä arvioimaan ulkomailla matkustamiseen liittyvää koronatartunnan riskiä. Suomalaisten on viranomaisten mukaan syytä varmistaa sen avulla, mistä maista voi matkustaa Suomen ilman rajoituksia. Mallin lauantaina voimaan tulevat linjaukset jaottelevat ulkomaat kolmeen luokkaan sen perusteella, kuinka suuri koronatartunnan riski niissä on.

Puumalaisen mukaan globaali koronatilanne on viimeksi heikentynyt oleellisesti Intiassa, osin myös Euroopassa. EU:n alueella tartuntamäärät ovat selvästi nousseet Espanjassa. Lähinaapureista koronatartunnat ovat viimeksi nousseet merkittävästi Tanskassa.

Tartuntoja ryhmätapaamisista

Ylilääkäri painottaa, että Suomen viimeisten muutaman viikon kasvaneihin koronalukuihin ovat vaikuttaneet keskeisesti muutamat tartuntaryppäät. Ne ovat saaneet alkunsa esimerkiksi jääkiekon parissa ja ravintoloissa.

Koronan ilmaantuvuus vaihtelee Suomessa nyt paljon alueellisesti.

–  Meillä on edelleen sairaanhoitopiirejä, joissa ei ole todettu yhtään tartuntaa kahteen viikkoon.

Siksi kasvomaskisuositus ei ole voimassa aivan koko Suomen alueella. Esimerkiksi Satakuntaan, Etelä-Savoon tai Etelä-Karjalaan maskien käyttösuositusta ei ole annettu.

Johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä täydentää, että koronalta suojautumisessa voidaan tehdä kohdennettuja, alueellisia päätöksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: