Urkin Piilopirtti avaa kuukaudeksi lauantaisin yleiset avantosaunavuorot - Uutiset - Aamulehti

Urkin Piilopirtti avaa kuukaudeksi lauantaisin yleiset avantosaunavuorot

Sähkösauna ja savusauna käytettävissä kello 14–20. Keskikesällä yleisiä saunavuoroja keskiviikkoisin ja perjantaisin juhannuksesta koulujen alkuun.

Jyrki Sasi avasi Urkin Piilopirtin vuonna 2006. Takana näkyvä hirsisauna vetää 18 saunojaa, savusauna kahdeksan.

28.2.2020 18:41

Aamulehti

Pinsiönharjulla Hämeenkyrössä sijaitseva Urkin Piilopirtti helpottaa lauantaista alkaen reilun kuukauden ajan avantosaunakysyntää Pirkanmaalla.

Urkin Piilopirtin toimitusjohtaja Jyrki Sasi sanoo päätyneensä yleisövuoroihin avantosaunojilta saamiensa toiveiden perusteella.

– Sekä Piilopirtin sähkösauna että savusauna ovat halukkaiden avantosaunojien käytettävissä lauantaista 29. helmikuuta alkaen 4:nteen huhtikuuta kello 14–20. Lisäksi tarjoamme yleisösaunamahdollisuutta ensi kesänä sekä keskiviikkona että perjantaina juhannuksesta koulujen alkamiseen.

Viime kesänä yleisövuoroja oli ainoastaan perjantaisin.

Piilopirtin sähkö- tai taidesauna vetää 18 saunojaa ja vieressä oleva savusauna kahdeksan löylyttelijää.

Varsin lyhyeksi jäävää yleisösaunakautta Sasi perustelee sillä, että tilaussaunapuolella on tässä vaiheessa hiljaisempi kausi.

Urkin Piilopirtillä oli vuosi sitten keväällä tilattavissa muutaman viikon ajan jääsauna, mutta tänä vuonna jääsaunan tekeminen ei säiden takia onnistunut.

Kauppaneuvos Kalle Kaihari perusti Pyrinnön majan ja leirikeskuksen toimiessaan Tampereen Pyrinnön puheenjohtajana 1940–1950-luvuilla. Kaihari saunoi paikassa usein presidentti Urho Kekkosen kanssa.

Kalle Kaiharin ja Urho Kekkosen piilopaikka

Jyrki Sasin luotsaama Urkin piilopirtti aloitti toimintansa vuonna 2006.

Yritys tarjoaa kokous-, sauna- ja majoituspalveluita ja se on luonut tavaramerkikseen taiteen, erityisesti 2000-luvun postmodernistisen taiteen. Taidetta on nähtävillä niin paikan ympäristössä kuin sisätiloissa ja jopa saunassa.

Piilopirtti tunnettiin aiemmin sekä Tampereen Pyrinnön majana että Pinsiön majana.

Kysymyksessä on urheiluseura Tampereen Pyrinnön entinen leirikeskus kumiasfalttiratoineen ja putkirautaisine kerrossänkyineen.

Maja ja leirikeskus perustettiin, kun liikemies ja urheiluvaikuttaja Kalle Kaihari (1899–1989) toimi Pyrinnön puheenjohtajana vuosina 1945–53.

Kaihari tunnettiin myös politiikan taustavaikuttajana ja presidentti Urho Kekkosen (1900–1986) läheisenä ystävänä. Kaiharin tiedetään useasti ”kadonneen” Kekkosen kanssa Pinsiön rauhaan saunomaan.

– Urho Kekkonen vieraili viimeisen kerran Iso Lehmijärven rannalla vuonna 1979, kun Tampere täytti 200 vuotta, tietää Jyrki Sasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: