Poliisi tutkii Pirkanmaalle kohdistuvaa 1,8 miljoonan euron arvoista kokaiinin salakuljetusta – epäiltyjä 17 - Uutiset - Aamulehti

Poliisi tutkii Pirkanmaalle kohdistuvaa 1,8 miljoonan euron arvoista kokaiinin salakuljetusta – epäiltyjä 17

Kokaiinia tuotiin Alankomaista kaikkiaan 21 kertaa nieltynä.

Ttutkinnan yhteydessä takavarikoitiu 833 gramman kokaiinierä nielemiskapseleina.

10.4.2019 23:05 | Päivitetty 11.4.2019 14:04

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan, jossa huumeiden maahantuontiorganisaation epäillään tuoneen noin 13 kiloa kokaiinia Alankomaista Suomeen vuosina 2017–2018. Poliisi epäilee, että huumausainetta on levitetty sekä Tampereen seudulle että pääkaupunkiseudulle.

Tutkinnasta ovat vastanneet Sisä-Suomen poliisilaitos ja Keskusrikospoliisi. Kokonaisuuden ensimmäisestä osiosta annettiin tuomio Pirkanmaan käräjäoikeudessa 27. maaliskuuta. Siinä poliisi selvitti kolmen kokaiinikilon tuomisen Suomeen.

Kyseisen liigan jäsenistä ei tutkinnassa paljastunut kytköksiä nyt tutkinnassa olevaan liigaan, mutta tutkinnallisesti poliisi pitää sitä osana isoa huumausainerikostutkintakokonaisuutta.

Lue myös:Tampereen kokaiiniliiga: päätekijälle 10 vuotta vankeutta, tuomiot NHL-kiekkoilija Jori Lehterälle ja lähes 20 muulle – Huumeita myytiin sadoilla tuhansilla euroilla

– Kokonaisuus on suurin koskaan Suomessa paljastettu kokaiinin maahantuonti- ja levitystapaus, ja sen tutkinnassa on tehty tiivistä kansainvälistä yhteistyötä. Alankomaissa on tehty kokonaisuuteen liittyen useita kiinniottoja, kotietsintöjä ja kuulusteluita, kuvaa tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty Keskusrikospoliisista.

Ttutkinnan yhteydessä takavarikoitu käsiase.

Nyt valmistumassa olevassa esitutkinnassa kokaiinin maahantuonnista epäillään 17:ää henkilöä ja sen levittämisestä on epäilty 16:ta henkilöä. Levittämisen osalta käräjäoikeus on antanut tuomionsa tammikuussa ja parhaillaan syyteharkintaan on siirtymässä maahantuontiosuus.

– Poliisi epäilee, että kuriirit ovat kuljettaneet kokaiinin Alankomaista Suomeen kehonsisäisesti 21 erillisessä erässä. Kahdessa tapauksessa kokaiinierän hankkiminen Alankomaista jäi yritykseksi. Organisaation pääepäillyt ovat toimineet Tampereelta, Räty sanoo.

Arvo 1,8 miljoonaa

Epäilyn mukaan hollantilaiset huumekuriirit olisivat tuoneet aineet Suomeen suolistoonsa nieltynä tai muilla tavoin kehoonsa piilotettuna vuosien 2017 ja 2018 aikana. Maahantuodun kokaiinin kokonaismäärä olisi peräti 13 kiloa ja sen arvo katukaupassa noin 1,8 miljoonaa euroa. Maahantuodusta määrästä saisi poliisin mukaan käyttöannoksia jopa 160 000 kappaletta. Aineet tuotiin poliisin esitutkinnan mukaan 21 eri erässä. Lisäksi kaksi tuontiyritystä epäonnistui.

Rädyn mukaan pääosa huumeista olisi toimitettu Pirkanmaalle. Räty kertoi tutkinnasta ensin keskiviikkona MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa.

– Pääsimme tutkinnassa eteenpäin, kun poliisi seurasi Tampereella olevaa pääorganisaattoria. Saimme identifioitua päätekijän yhdessä Alankomaiden poliisin kanssa. Kävi nopeasti ilmi, että epäilty oli käynyt Suomessa useaan otteeseen ja viipynyt kerrallaan vain muutaman päivän.

– Tämän jälkeen häneen kohdistettiin pakkokeinoja ja häntä seurattiin lokakuussa 2018 Helsinki-Vantaan-lentokentältä helsinkiläiseen hotelliin. Seuraavana päivänä poliisin tuntema tamperelaisen MC Bandidos -moottoripyöräkerhon jäsen tapasi kuriirin hotellin edustalla ja sai tältä paketin. Poliisi seurasi miestä Tampereelle, jossa hänet otettiin kiinni. Häneltä takavarikoitiin tässä yhteydessä noin 800 grammaa kokaiinia.

Poliisin tutkinnassa kävi ilmi, että kuriiri oli tuonut useita kertoja vastaavan määrän huume-eriä. Poliisi löysi hotellihuoneen turvasäilöstä myös 30 000 euroa, joilla kokaiinierä oli maksettu.

Poliisi sai myös selville, kuka oli järjestänyt huumekaupan osapuolten tapaamisen. Kuriiri myös kertoi poliisille, keneltä oli saanut huumausaineita.

– Näin tutkinta laajeni ja kävi ilmi, että hollantilainen mies ja nainen olivat tuoneet vuonna 2017 13 kertaa kokaiinia Suomeen elimistöönsä piilotettuna.

Päivitys 11.4.2019 klo 14.03: Lisätty tarkennus, että nyt esitutkinnassa olevalla liigalla ei ole suoraa kytköstä maaliskuussa tuomittuun liigaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos