Hallitus linjasi, että alkuvuoden arvonlisäveroja voitaisiin palauttaa yrittäjille lainana – ravintoloille luvassa kompensaatioita - Uutiset - Aamulehti

Hallitus linjasi, että alkuvuoden arvonlisäveroja voitaisiin palauttaa yrittäjille lainana – ravintoloille luvassa kompensaatioita

Yrityksille tarjotaan uutta lainaa, jossa yrittäjä voi saada väliaikaisesti takaisin jo tilittämiään arvonlisäveroja.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus neuvotteli perjantaina toimista yritysten talouden tueksi.

24.4.2020 21:26 | Päivitetty 24.4.2020 21:54

Aamulehti

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus kokoontui perjantaina neuvottelemaan toimista suomalaisten yritysten ahdingon helpottamiseksi.

Hallitus on sulkenut ravintolat toukokuun loppuun asti koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi. Lain edellytyksenä on se, että hallitus kompensoi ravintoloille niiden taloudellisia menetyksiä.

Hallitus päätti perjantaina valmistella lakia, jolla ravintolat saavat tukea kiinteiden kulujen maksuun ja henkilöstön uudelleenpalkkaamiseen. Lakiesitys annetaan eduskunnalle mahdollisimman pian.

Alvit saatavissa takaisin toistaiseksi

Arvonlisäverojen (alv) palautus on mahdollista väliaikaisesti, linjasi hallitus. Alkuvuonna maksetut alvit voidaan palauttaa yrityksille, mutta ehtona on, että kyseiset verot on maksettava takaisin valtiolle kahden vuoden aikana.

Alvien palautus on siten todellisuudessa laina, jossa yritykset voivat päättää vapaammin verojen maksuaikataulusta.

Yritystuille uusia kategorioita

Hallituksen mukaan Business Finland ja ely-keskukset myöntävät jatkossakin yritystukia, mutta niiden myöntämisperusteita kehitetään.

Pian tukia voisi saada myös yritysten kiinteisiin kuluihin. Yritystoiminnan kehittäminen säilyy vastedes yhtenä tukikriteerinä.

Kotimaisille sosiaali- ja terveysalan suojavarustehankinnoille on tulossa nollaverokanta.

Varustamoille tukea väylämaksujen poistolla

Väylämaksulakia on tarkoitus muuttaa väliaikaisesti niin, että väylämaksujen kantaminen lopetetaan vuonna 2020 ja alkuvuoden maksut palautetaan.

– Väylämaksujen poistamisella tuetaan Suomelle elintärkeitä merikuljetuksia. Kun kuljetusten kulut laskevat, elvytystoimi kohdentuu koko elinkeinoelämälle. Keventämällä vientiteollisuuden kustannusrakennetta varmistamme vakaat näkymät ja kannustamme investointeihin, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) Valtioneuvoston tiedotteessa.

Väylämaksujen poisto vähentää valtion tuloja noin 45–50 miljoonaa euroa vuonna 2020. Tämä summa jää hyötynä elinkeinoelämälle.

Varustamot ovat kärsineet matkustajaliikenteen vähenemisestä koronavirusaikana.

Lausuntokierros on lyhyt, vain 28. huhtikuuta asti. Lakiesitys viedään eduskuntaan toukokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos