Ministeri Lintilä: Keskusta ei vaadi aktiivimallin korvaavia toimia - Uutiset - Aamulehti

Aktiivimallin purkuesitys annetaan ensi viikolla eduskunnalle – Ministeri Lintilä: Keskusta ei vaadi korvaavia toimia

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan erillisiä korvaavia toimia ei edes tarvita, koska aktiivimallin työllisyystoimet jäivät epäselviksi.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän mukaan työllisyystoimia tarvitaan koko ajan, mutta hallituksen ensi viikon torstain istuntoon ei edellytetä esityksiä aktiivimallin korvaavista toimista.­

1.11.2019 19:14

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan keskusta ei vaadi samassa yhteydessä annettavaksi esityksiä aktiivimallin korvaavista toimista, kun esitys aktiivimallin purkamisesta annetaan eduskunnalle ensi torstaina.

Hallitusohjelman mukaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimista on päätetty.

– Ei noin nopealla aikataululla varmaan edes ehditä mitään vastaavia... Kyse on siitä, että toimia tarvitaan koko ajan ja hyvin aktiivisesti. Ei me voida odotella ensi kevääseen, vaan niitä tarvitaan välittömästi, Lintilä sanoi Lännen Medialle.

Lintilä on aktiivimallin työllisyysvaikutuksia käsitelleen tutkimuksen jälkeen jatkotoimista samoilla linjoilla kuin työministeri Timo Harakka (sd.), joka käänsi huomion hallituksen välitavoitteeseen. Sen mukaan ensi elokuussa pitäisi olla tehtynä päätökset, jotka lisäävät työllisyyttä 30 000:lla.

– Nyt pitää koko ajan muistaa iso kuva. Jotta pystymme menolisäykset rahoittamaan, tarvitaan 75 prosentin työllisyysaste. Siksi ei voida sanoa, että nyt ei tarvitse tehdä mitään. Päinvastoin nyt pitää tehdä toimia, että ensi syksynä päästään 30 000:een, Lintilä sanoi Lännen Medialle.

Lintilän mukaan tutkimus kertoi, että aktiivimalli on lisännyt ihmisten aktiivisuutta työnhaussa ja että ansiosidonnaista saavien työllistyminen on sen takia lisääntynyt. Mitään lukuja ei kuitenkaan pystytty esittämään.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen mitään erillisiä aktiivimallin vaikutuksia korvaavia toimia ei tarvita.­

Puretaan vuoden alusta

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan VATT:n loppuraportin perusteella aktiivimallin työllisyysvaikutukset jäivät epäselviksi.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että erillisiä aktiivimallin vaikutusta kompensoivia toimia ei tarvita, vaan hallitus jatkaa työllisyystoimien valmistelua suhteessa 75 prosentin työllisyysastetavoitteeseen, Pekonen kirjoitti Facebookissa.

Pekonen jatkoi, että aktiivimalli tullaan purkamaan 1.1.2020 ja että hallituksen esitys siitä annetaan ensi viikon torstaina eduskunnalle.

Hän muistutti, että syksyn budjettiriihessä hallitus linjasi 25-kohtaisen listan uusista työllisyystoimista, joista osaa valmistellaan myös sosiaali- ja terveysministeriössä.

– Aktiivimallin purkamisessa ei kyse ole työllisyydestä vaan heikossa taloudellisessa asemassa olevien kansalaisten toimeentulosta ja oikeudenmukaisesta kohtelusta.

Pekosen mukaan aktiivimallin purkaminen on hyvä lähtölaukaus sosiaaliturvan laajemmalle uudistamiselle, josta hän aikoo kertoa lähiviikkoina lisää.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat