KSML: Puolustusvoimat lakkautti salaperäisen viestikoekeskuksen - Uutiset - Aamulehti

KSML: Puolustusvoimat lakkautti salaperäisen viestikoekeskuksen

Puolustusvoimat on lakkauttanut Jyväskylän Tikkakoskella toimineen viestikoekeskuksen, kertoo Keskisuomalainen.

Viestikoekeskus vastasi mm. Suomen lähialueen sotilaallisesta seurannasta (kuvituskuva, kuva ei liity viestikoekeskukseen).­

31.10.2019 8:19

Pääesikunnan tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Pekka Toveri vahvistaa Keskisuomalaiselle, että viestikoekeskus lakkautettiin itsenäisenä yksikkönä tämän vuoden alussa, osana koko tiedustelun organisaatiouudistusta. Viestikoekeskuksen tehtävistä vastaa nyt puolustusvoimien tiedustelulaitos.

Uudistuksessa viestikoekeskuksen tehtäviä myös jaettiin uudelleen tiedustelulaitoksen sisällä. Nykyisen tiedustelulaitoksen pääosat on sijoitettu Helsinkiin ja Jyväskylään, mutta joitakin osia toimii myös muualla maassa.

Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen alaisuudessa toiminut viestikoekeskus (ent. viestikoelaitos) vastasi signaali- ja kuvaustiedustelusta, Suomen lähialueen sotilaallisen tilanteen seurannasta sekä elektronisen sodankäynnin tukitoiminnasta. Puolustusvoimat on aina ollut Tikkakoskella maan uumenissa toimineesta keskuksesta hyvin niukkasanainen.

Helsingin Sanomat kertoi joulukuussa 2017 viestikoekeskuksen toiminnasta.­

Keskuksen toiminnasta syntyi kuitenkin kohu joulukuussa 2017, kun Helsingin Sanomat julkaisi muun muassa salaisiin asiakirjoihin perustuvan artikkelin siitä. Keskusrikospoliisi tutkii yhä lehden uutisointia, koska puolustusvoimat katsoi artikkelin paljastaneen Suomen turvallisuuden vuoksi salassa pidettäviä tietoja.

Tiedustelupäällikkö Toveri kiistää, että viestikoekeskuksen lakkauttamisella ja poliisitutkinnalla olisi yhteys.

– Ei viestikoekeskus ole ollut meille nimenä mikään ongelma jutun ilmestyttyä. Lakkauttamisessa on puhtaasti kyse siitä, että kehitämme toimintoja ja tehostamme henkilöstön käyttöä, Toveri sanoo Keskisuomalaisen haastattelussa.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat