Rahoituksen professori vastaa – Menikö valtion kurinpalautus Postin johdolle oikein? - Uutiset - Aamulehti

Menikö valtion kurinpalautus Postin johdolle oikein? – Näin vastaa rahoituksen professori

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero sanoi tiistaina haluavansa Postin johdon palkkiot kuriin. Lisäksi yhtiön suunnitelma siirtää satoja työntekijöitä halvemman työehtosopimuksen piiriin meni ainakin hetkeksi jäihin. Rahoituksen professori Timo Rothovius sanoo, että Paateron toiminta täyttää hyvän hallintotavan vaatimukset pääosin, mutta pieni kauneusvirhe silti jäi.

Valtio voi ohjeistaa Postin hallituksen toimintaa, koska se omistaa yhtiön sataprosenttisesti, sanoo Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius.

4.9.2019 15:29

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ohjeisti Postin johdon tekemään liiketoimintaa koskevia päätöksiä, jotka kuuluvat normaalisti yhtiön johdon omaan päätösvaltaan.

Oliko valtiolla oikeus hyvän hallintotavan näkökulmasta toimia näin vai menivätkö omistajaohjauksessa puurot ja vellit sekaisin?

– En näkisi omistajaohjauksen toteutusta Postissa periaatteellisesti vääränä. Valtio omistaa Postin sataprosenttisesti ja omistaja päättää, mitä tehdään, sanoo Vaasan yliopiston rahoituksen professori Timo Rothovius.

Ainoa kauneusvirhe Rothoviuksen mukaan on se, että muodollisesti omistajaohjaus pitäisi toteutua yhtiökokouksen kautta.

– Kun yhtiössä on yksi ainoa omistaja ja yhtiökokous voidaan kutsua koolle milloin tahansa, en pidä nyt toteutunutta menettelyä kovinkaan pahana, Rothovius toteaa.

Yhden omistajan yhtiössä roolien sekoittuminen ei suuri ongelma

Osakeyhtiöiden hallintoa säätelee osakeyhtiölaki. Sen lisäksi yhtiöt noudattavat itsesäätelykoodistoa, jota kutsutaan corporate governanceksi.

Se määrittelee yritysjohdon eli hallituksen ja palkattujen johtajien roolin, velvollisuudet ja heidän suhteensa osakkeenomistajiin.

Rothovius sanoo, että corporate governance -sääntöjen näkökulmasta roolit menivät Postissa hieman sekaisin.

– Kun kyse on yhden omistajan yhtiöstä, roolien sekoittuminen ei ole niin suuri ongelma. Sen sijaan valtion ei pitäisi yksin määräillä sellaisessa yhtiössä, jossa on muitakin omistajia, rahoituksen professori sanoo.

Johdon toimittava potkujen uhalla

Kuinka hyvin ministerin ohjeistukset Postissa sitten toteutuvat?

Rothovius ei epäile, etteivätkö ohjeistukset toteutuisi, jos omistaja on riittävän vahva.

– Jos hallitus ei toimi annettujen ohjeiden mukaisesti, omistaja voi vaihtaa hallituksen, sanoo Rothovius.

Postissa se voi tapahtua nopeastikin, kun yhtiökokous voidaan kutsua koolle milloin tahansa.

Sama koskee myös toimivaa johtoa. Jos se ei pane toimeen hallituksen päätöksiä, joko nykyinen hallitus tai uusi hallitus antaa sille potkut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut