Suomen hävittäjäkandidaatit testataan Tampere-Pirkkalan lentoasemalla – ”suuri painoarvo simuloidulla sotapelillä” - Uutiset - Aamulehti

Suomen hävittäjäkandidaatit testataan Tampere-Pirkkalan lentoasemalla – ”suuri painoarvo simuloidulla sotapelillä”

Ilmavoimien hävittäjätarjokkaat joutuvat talvella tositoimiin Suomen taivaalla. Kandidaattien testaustilaisuus Suomessa järjestetään tammi-helmikuussa, ja sitä isännöi Satakunnan lennosto Tampere-Pirkkalan lentoasemalla.

Horneteille on sattunut kaksi vaaratilannetta tänä viikonloppuna.

9.9.2019 17:45 | Päivitetty 9.9.2019 17:47

Ilmavoimien seuraavaa monitoimihävittäjää etsivä HX-hanke etenee suunnitellusti, toteaa puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen tuoreessa blogikirjoituksessaan.

Purasen mukaan tammikuussa alkanut tarjouskilpailun ensimmäinen neuvotteluvaihe on edennyt kolmanteen ja viimeiseen neuvottelukierrokseensa. Nämä kaikkien viiden potentiaalisen hävittäjävalmistajan kanssa käytävät kierrokset saadaan päätökseen syyskuun aikana.

–  Tarkentava tarjouspyyntö lähtee loppuvuoden aikana. Uskon, että pystymme kertomaan tarkemman lähetysajankohdan lokakuun puolella, Puranen kirjoittaa.

Hänen mukaansa vaatimukset ovat edelleen kaikille valmistajille samat, ja mikäli tarjouspyynnössä esitettyjä vaatimuksia pitää tarkentaa tai muuttaa, ne asetetaan yhtenevästi jokaiselle kandidaatille.

Purasen mukaan kunkin tarjoajan kokonaisuudessa on tarkennettavaa kaikilla päätösalueilla, jotka ovat huoltovarmuus, kustannukset, teollinen yhteistyö sekä suorituskyky.

–  Isoja yllätyksiä ei ole luvassa puolin eikä toisin, sillä tarjoajat melko hyvin tietävät mitä tarjouspyynnön myötä on tulossa. Tarkentava tarjouspyyntö on ikään kuin jatkumoa jo käydyille neuvotteluille eli se ei ole samalla lailla uutta tietoa vastaanottajalle kuin mitä huhtikuussa 2018 lähetetty tarjouspyyntö oli, Puranen kirjoittaa.

Tarkentavan tarjouspyynnön lähettämisen jälkeen siirrytään toiseen neuvotteluvaiheeseen.

Erityisen kiinnostavaa on hävittäjäkandidaattien testaustilaisuus Suomessa. Purasen mukaan tämä nimellä ”HX Challenge” tunnettu testaus- ja todennustapahtuma järjestetään tammi-helmikuussa, ja sitä isännöi Satakunnan lennosto Tampere-Pirkkalan lentoasemalla.

Puranen korostaa, että kyseessä on testitapahtuma eikä lentonäytös.

–  Siksi joudumme tarkoin pohtimaan tapahtuman järjestelyt ja julkisuuden, jotta pystymme takamaan testiviikkojen työrauhan ja samalla palvelemaan asiasta kiinnostuneita.

Lisätietoja testitapahtumasta saataneen lokakuussa.

Puranen muistuttaa myös, että kyseessä on ”vain teknispainotteinen osa arviointikokonaisuutta eikä se ratkaise kandidaattien paremmuusjärjestystä”.

Hänen mukaansa koneiden kyvykkyyksiä todennetaan monella tavalla ja myös muualla kuin Pirkkalassa.

–  HX-hankkeen suorituskykyarvioinnissa tulee olemaan suuri painoarvo simuloidulla sotapelillä, Puranen jatkaa.

Hän ottaa lyhyesti kantaa myös merivoimien Laivue 2020 -monitoimikorvettihankkeeseen:

–  Laivue 2020 -hankkeen osalta olen toiveikas, ja siihen tähdätään, että sopimuskokonaisuus saadaan päätösvalmiiksi lähiviikkojen aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut