Apteekit ovat joutuneet lainaamaan lääkkeitä jopa sairaaloista – asiakkaat huolissaan

Oriolan tietojärjestelmän uudistamisessa varauduttiin vuorokauden taukoon. Nyt katkoksesta on tullut kahden viikon mittainen. Apteekit ovat pystyneet auttamaan toisiaan ja lääkkeitä on saatu myös sairaaloista.

Minna Jalovaara
Apteekit ovat joutuneet lainaamaan lääkkeitä jopa sairaaloista – asiakkaat huolissaan

Aino Oja on löytänyt Villilän apteekista kaikkia tarvitsemiaan lääkkeitä. Apteekkari Eila Tervola kertoi, että keskiviikkona tuli perille 90 prosenttia tiistain tilauksesta.

Raili Roth, Taneli KoponenAamulehti

Apteekit joutuivat vielä keskiviikkona lainaamaan lääkkeitä toisista apteekeista tai jopa sairaalasta. Apteekkariliiton viestintäjohtajan Erkki Kostiaisen mukaan lääketukkukauppa Oriolan toimitusvaikeuksien takia tilanne on apteekeissa edelleen erittäin haastava.

–Kyllä tämä on vakava tilanne, Kostiainen sanoo.

Keskiviikkona on hänen mukaansa sovittu toimenpiteistä, joilla Oriola pyrkii korjaamaan lääkejakelun ongelmia.

–Odotamme Oriolalta ratkaisua ongelmiin loppuviikon aikana.

Oriolan lääkejakelun ongelmat alkoivat syyskuun alussa, kun se uudisti tietojärjestelmänsä.

–Silloin varauduttiin vuorokauden katkokseen. Nyt katkoksesta on tullut jo liki kahden viikon mittainen. On hyvin vaikea sanoa, millä aikataululla tilanne on korjaantumassa, Kostiainen kertoo.

Tampereen yliopistollisen sairaalan apteekista on lähtenyt viime ja tällä viikolla lääkkeitä hätätilauksina monille Pirkanmaan apteekeille.

–Normaalisti emme saa luovuttaa lääkkeitä muille apteekeille. Hätätilauksia toimitetaan ainoastaan silloin, kun lääkettä ei saa tukkuliikkeestä, kertoi sairaala-apteekkari Mari Ränkimies.

Myös Taysilla oli keskiviikkona hätätoimitus vetämässä Oriolaan. Lääke oli mukana tilauksessa, mutta jäi tulematta. Lääke tulee Taysille erikoistoimituksena taksilla.

Tällä hetkellä eniten toimitusvaikeuksia tuntuu Ränkimiehen mukaan olevan pienten potilasryhmien harvinaisemmissa lääkkeissä.

Asiakkaat ovat olleet huolissaan

Tampereen Villilän apteekki sai keskiviikon kuormassa 90 prosenttia tiistain tilauksistaan.

–Mitään kriittistä ei jäänyt pois ja insuliiniakin tuli. Meillä on ollut hyvä tuuri. Nyt tilanne on muutenkin parempaan päin, sanoi Tesoman ja Villilän apteekkari Eila Tervola.

Villilän apteekki joutui sunnuntaina turvautumaan harvinaisen lääkkeen hätätilaukseen. Onneksi lääkettä saatiin asiakkaalle Taysista.

Tampereen apteekeilla on Tervolan mukaan keskenään hyvät backupit. Apteekit eivät voi pitää kaikista lääkkeistä suuria varastoja.

Lääkkeiden toimitusvaikeudet ovat Tervolan mukaan harvinainen poikkeustilanne. Lääkkeiden toimitukset jätettiin ulkopuolelle aikoinaan jopa kuljetusalan lakosta.

Aino Oja kertoi, että hän on saanut Villilän apteekista kaikki lääkkeensä, vaikka niitä useita onkin. Tervolan mukaan tilannetta helopottaa usein se, että saatavilla on rinnakkaislääkkeitä ja että alan toinen tukku toimii hyvin.

–Asiakkaat ovat kyselleet lääkkeistään ja olleet huolissaan tilanteesta, Tervola kertoo.

Huoli näkyi keskiviikkona tamperelaisissa apteekeissa. Moni kävi täydentämässä lääkevarastoaan.

Minna Jalovaara
Leena Syrjä jännitti Länsi-apteekin jonossa, saako hän lääkettä nivelpsoriakseensa.

Leena Syrjä jännitti Länsi-apteekin jonossa, saako hän lääkettä nivelpsoriakseensa.

"Lääkettä ei ole enää jäljellä"

Asiakkaita oli jonoiksi asti myös Lielahden Citymarketin Länsi apteekissa. Leena Syrjä jännitti jonossa, löytyykö apteekista hänen nivelpsoriasislääkettään.

–Olen tulossa mökiltä, eikä minulla ole enää lääkettä kotona yhtään jäljellä. Tabletti otetaan kerran viikossa aina samana viikonpäivänä, joten se pitäisi ottaa nyt heti, Syrjä kertoo.

Jos lääkettä ei ota, Syrjällä on tiedossa nivelten turpoamista ja särkyä. Sorminivelet kipeytyvät ilman lääkettä niin paljon, ettei puristusvoimaa enää ole. Tavarat alkavat tipahdella käsistä.

Syrjän käyttämää lääkettä ei voi ostaa edes varastoon. Sitä saa ostaa vain yhden 10 kappaleen purkin kerrallaan.

Kymmenen minuutin odotuksen jälkeen Syrjä saa lääkkeensä.

Länsi-apteekilla ei ole ollut suuria ongelmia lääkkeiden toimittamisessa, kertoo Länsi-apteekin proviisori Henna Uusitalo. Hätätoimitukset on saatu Oriolasta. Voiteita ja vitamiineja Oriola ei ole toimittanut ollenkaan.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Suosittelisin että ette ostaisi Orionin reseptittömiä lääkkeitä/lääkevalmisteita t.m.s. niin kauan kun epävarmuus jatkuu (ehkä vähän jälkeenkin). Sillä toimenpiteellä äänestätte ”jaloillanne” vastuuntunnotonta lääketukku Oriolan suunnitelmatonta toimintaa.

  • Nimetön

    Mikähän firma tämän järjestelmän toimittaja on? Onko valittu ”hyvä ja halpa” toimittaja, joka ei pysty tekemään mitä lupaa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio