Talous

Apple myönsi hidastaneensa vanhoja puhelimiaan – syntyi kohu, nyt yhtiö pahoittelee ja lupaa alennusta akun vaihtamisesta

Teknologiajätti Apple myönsi ennen joulua hidastavansa vanhojen matkapuhelintensa toimintaa.

Jaap Arriens
Apple myönsi hidastaneensa vanhoja puhelimiaan – syntyi kohu, nyt yhtiö pahoittelee ja lupaa alennusta akun vaihtamisesta
Jenna Keto-TokoiAamulehti

Teknologiajätti Apple kohautti ennen joulua, kun se myönsi hidastaneensa vanhojen iPhone-puhelintensa toimintaa ohjelmistopäivityksissä. Puhelimen hidastaminen tapahtui varoittamatta siitä asiakkaita ohjelmistopäivityksen yhteydessä.

CNN kertoo, että Applen paljastus on herättänyt huomattavan määrän syytöksiä siitä, että Apple käyttää tätä taktiikkaa kannustaakseen asiakkaitaan ostamaan uusia puhelimia useammin.

Asiantuntijat ja vihaiset asiakkaat ovat kohun jälkeen kertoneet kokemuksiaan siitä, kuinka ohjelmistopäivityksen jälkeen vanhat iPhone-puhelimet ovat hidastuneet huomattavasti.

Oikeusjuttuja tulossa

Esimerkiksi Guardian kertoo, että Applelle on esitetty useita haasteita Yhdysvalloissa paikallisissa tuomioistuimissa, kun tieto puhelinten tahallisesta hidastamisen tuli julki.

IPhonen omistajat ovat perustelleet kanteita muun muassa sillä, että eivät olisi ostaneet uutta puhelinta, jos olisivat tienneet vanhan puhelimen hitauden johtuvan akusta. Esimerkiksi Los Angeles Timesin mukaan perusteluissa nostettiin esiin myös se, että Apple ei ole erityisesti suositellut uusien akkujen vaihtoa.

Lisäksi Jerusalem Post kertoo, että asiasta on nostettu ryhmäkanne Tel Avivissa. Kannetta perustellaan sillä, että käyttäjät ovat olleet täysin Applen toiminnan varassa siinä, miten asiakkaat voivat käyttää puhelintaan. Lisäksi Applen katsottiin rikkoneen velvollisuuksiaan asiakkaitaan kohtaan, kun yhtiö ei ole ilmoittanut päivitysten negatiivisiksi koetuista vaikutuksista.

Apple pyysi anteeksi

Apple julkaisi torstaina verkkosivuillaan viestin, jossa yhtiö pahoittelee asiaa ja puolustautuu. Yhtiö kertoo saaneensa asiasta paljon palautetta asiakkailtaan.

Ilmoilla on ollut paljon väärinymmärrystä asian tiimoilta, joten haluaisimme selventää ja kertoa teille muutoksista, joita olemme tekemässä.

Ensinnäkin, emme ole ikinä – emmekä ikinä – tekisi tarkoituksella mitään hidastaaksemme yhdenkään Apple-tuotteen elinikää tai huonontaisi käyttökokemusta ohjelmistopäivityksellä, Apple puolustautuu.

Tämän jälkeen Apple avaa patterien toimintatapaa ja kertoo hidastaneensa ohjelmistoja, jotta puhelimen yhtäkkiset sammumiset vältettäisiin puhelimen kuorman kasvaessa. Applen mukaan puhelin, jonka akku on jo vanha, saattaa toimia epävakaasti, jos puhelin on kovalla rasituksella esimerkiksi pelaamisen tai verkkokäytön takia.

Apple kertoo, että vuonna 2016 tuotu ohjelmistopäivitys iOS 10.2.1 oli ensimmäinen, joka hidasti iPhone 6, 6 Plus, 6s ja iPhone 6 Plus sekä iPhone SE -puhelinten ohjelmistoa, kun puhelin oli kovalla käytöllä.

Tavoitteemme on tuoda paras käyttökokemus asiakkaillemme. Se sisältää laitteen toiminnan parantamisen ja laitteen iän pidentämisen, Apple sanoi lausunnossaan.

Apple myös sanoo, että kun puhelimen vanha akku on korvattu uuteen, puhelimen toiminta palaa jälleen normaaliin.

Akkujen hinnat alas

Apple reagoi kohuun noin viikko tiedon paljastumisen jälkeen ja kertoo laskevansa uusien vaihtoakkujen hintoja. Dollareissa hinta laskee 79 dollarista 29 dollariin. Euromääräistä tietoa Apple ei anna, mutta suoraan dollarista käännettyä uuden akun hinta olisi noin 24 euroa.

Apple sanoo, että akkukampanja alkaa tammikuun lopussa maailmanlaajuisesti ja jatkuu vuoden 2018 joulukuuhun. Apple lupaa myös julkaista uuden puhelinohjelmiston, joka ei hidasta vanhaa puhelinta.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Onkohan sama juttu iPadissä. On vähän hidastunut samoihin aikoihin ja suoritan aina päivitykset.
    Ajattelin juuri et pitäisikö ostaa uusi. Kone jo n 10v vanha

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio