Analyysi: Tulisiko Virtain hallitusjäsenille talousvastuu, jos myyvät Keiturin Soten osakkeet liian halvalla?

Valituksen laatineet laskevat, että yhtiössä on vapaata pääomaa yli 600 000 euroa. Se on kerätty kuntien maksamasta kehittämisrahasta.

Aulis Alatalo
Analyysi: Tulisiko Virtain hallitusjäsenille talousvastuu, jos myyvät Keiturin Soten osakkeet liian halvalla?

Pentti Tikkanen (kok.) arvioi, että Ruoveden kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita oli Keiturin Soten hallituksen jäsenenä jäävi neuvottelemaan osakassopimuksesta.

Aulis Alatalo

Virrat on nyt menettämässä ratkaisun avaimet sote-yhtiössään. Keiturin Soten osakekaupasta Virtain ja Ruoveden välillä valittaneet laskevat, että Ruovesi maksaisi 40 prosentin osuudesta liian vähän, 1 000 euroa. He katsovat, että velattomalla yhtiöllä on yli 600 000 euroa vapaata pääomaa, sen pitäisi näkyä osakkeiden hinnassa.

Mitä Virtain päättäjät pelkäävät, kun eivät allekirjoittaneet kauppaa ja osakassopimusta? Eräät poliitikot väittävät, että kaupunginhallituksen jäsenet joutuvat henkilökohtaisesti maksumiehiksi, jos hallinto-oikeus määrää hinnaksi enemmän kuin 1 000 euroa.

Osakassopimuksessa ei ole lisäystä kaupan purkautumisesta tai Ruoveden lisämaksusta valitustilanteessa - eikä sitä ole tehty valituksen jättämisen jälkeenkään valtuustoille hyväksyttäväksi.

Kauppaa vastustaneista virtolaisista Pentti Tikkanen (kok) lisäksi arvioi, että Ruoveden kunnanjohtaja Eeva Kyrönviita Keiturin Soten hallituksen jäsenenä oli jäävi neuvottelemaan osakassopimuksesta. Siitä ei jätetty valitusta. Tikkanen on Keiturin hallituksessa.

Suomen Kuntaliiton asiantuntija Marja-Liisa Ylitalo toteaa, että kaupan osapuolet voivat yhteisesti sopia hinnaksi vaikka euron, kun sen molemmat hyväksyvät. Yleishyödyllisen, molemmille kunnille palvelut tuottavan yhtiön arvoa voi määritellä laskemalla varat, velat ja tiedossa olevat kulut ja investoinnit.

Markkinahintaa yhtiöllä ei ole, koska sitä ei ole tarjottu ulkopuoliselle taholle.

Keiturin taseessa näkyy käyttämätöntä rahaa, koska Virrat ja Ruovesi ovat maksaneet arvioitujen noin 24 miljoonan euron kulujen päälle noin kaksi prosenttia yhtiön kehittämisrahaa. Kunnat ostavat vuosittain talousarvioon sijoittamallaan summalla kaikki palvelut.

Kehittämisrahaa ei ole käytetty juuri lainkaan, vaikka tiettävästi tarpeita olisi muun muassa henkilöstön kouluttamisessa, digitalisaatiossa ja sähköisessä ajanvarauksessa. Yhtiö sai vasta viime vuonna päätoimisen toimitusjohtajan.

Yhtiö ei omista kiinteistöjä eikä laitteita, sillä on vain liiketoiminta ja 400 työntekijän henkilöstö. Se on miltei kuin Virtain kaupungin osasto, vaikka sillä on oma kirjanpito.

Koko operaation taustalla näyttääkin olevan eräiden Virtain poliitikkojen toive, että Keiturin Sote Oy myydään eniten tarjoavalle lääkäriyhtiölle. Nykyisellään alueella Virrat-Ruovesi markkinahinta lienee miljoonia euroja. Kun Virrat omistaa yksin yhtiön, se myös saa rahat.

Nyt kauppa ulkopuoliselle menettäisi merkittävästi arvoaan, sillä Ruovesi tuskin perääntyy eroamispäätöksestään. Tämä vaikuttaa myös yhtiön houkuttavuuteen, kun se hakee uusia työntekijöitä.

Ruoveden lähistöllä on sote-yhtiöitä, joilla on tarjota valmis sopimus ja tilaa ottaa uusia kuntia alueeseensa.

Yhteistoiminta-alueesta eroaminen vie puolitoista vuotta. Sinä aikana maakunnan sote-ratkaisuissa saattaa tapahtua paljon.


Kommentit (3)

 • Nimetön

  Reilu meininki olisi Virtain ja Ruoveden 5 ja 5 päätösvalta, on sentään kysymys terveyspalveluista ja rahat ovat veronmaksajien, valtionosuuksien, kuntien, joutuisivat ainakin neuvotteluratkaisuihin. Ä

 • Yritykset hyviä renkiä, mutta ahneita isäntiä!

  Suomessa on jatkunut jo n. 15 vuotta varsin sekava tilanne, miten sotepalveluita tuotettaisiin kustannustehokkaammin. Terveyspalveluita tuottavat yritykset ovat lähteneet markkinoimaan palveluitaan varsin voimakkaasti kunnille. Yrityksillä on kova kiinnostus päästä kiinni sote puolen palveluihin käytettäviin miljardeihin ja pelotellut kunnat pyrkivät betonoimaan lähipalvelut sopimusperustaisesti. Terveyspalveluyritykset pyrkivät myös verorahojen jaossa heille perinteisestä rengin roolista isännän rooliin. Virroille perustettiin yhtiöpohjainen poikkeuksellisesti puhtaasti kaupungin omistama vaihtoehto, joka on osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi, niin talouden kuin palveluiden osalta. Virroilla yhtiötä ei perustettu myytäväksi, vaan tarkoitus on tuottaa laadukkaat ja taloudellisesti peruspalvelut Virroille ja Ruovedelle. Henkilöstön asema, osaaminen ja työpaikat on tarkoitus myös turvata ja maksaa muihin toimioihin verrattuna kilpailukyistä palkkaa. Yhtiö on tuottanut hyvinvointi palveluita Virtain ja Ruoveden muodostamalle yhteistoiminta-alueelle.
  Virtain kaupungin omistaman Keiturin Sote Oy:n perustamista ja vieläpä olosuhteet huomioon ottaen palvelutuotannon onnistumista on katsottu mustasukkaisesti, että miten on mahdollista kuntaomisteisesti voidan pyörittää yritystä onnistuneesti. Terveyspalveluyritysten mielestä kuntien ei saa tulla kilpailemaan heidän markkinoille. Virtain kaupungin perustama hyvinvointipalveluita tuottava Keiturin Sote Oy:tä ei hyväksytä samalle hiekkalaatikkolle heidän kanssaan. Omistuspohjan laajentamista ei katsota hyvällä Ruoveden suuntaan, pelätään mitä jos muitakin kuntia liittyy tai perustaa samanlaisia yhtiöitä terveyspalveluyritysten keskenään hallitsemille miljardien eurojen markkinoille.
  Päättäjät Virroilla ja Ruovedellä ovat markkinavoimien kovien paineiden alla. Harkitkaa tarkasti ja älkää antako pelureiden sekoittaa hyvinvointipalveluitanne.
  Ruoho ei aina ole vihreenpää aidan takana.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio