Politiikka

Analyysi: Oppositiojohtajana Juha Sipilä piti veroparatiiseja suurena uhkana Suomelle – Miksi hän vaikenee pääministerinä valtionyhtiö Finavian Luxemburg-kaupasta?

Juha Sipilä arvosteli veroparatiiseja ankarasti oppositiossa, mutta pääministerinä hän ei halua kommentoida Finavian veroparatiisikauppaa tai omaa rooliaan valtionyhtiön omistajaohjauksessa.

Ossi Ahola
Analyysi: Oppositiojohtajana Juha Sipilä piti veroparatiiseja suurena uhkana Suomelle – Miksi hän vaikenee pääministerinä valtionyhtiö Finavian Luxemburg-kaupasta?

Pääministeri Juha Sipilä on pysytellyt vaitonaisena valtionyhtiö Finavian veroparatiisikaupasta. Sipilä tutustui Pirkkalassa ilmailualan koulutuskeskukseen avajaisissa marraskuussa 2017. Arkistokuva.

Taneli KoponenAamulehti

Lokakuussa 2012 oppositiojohtaja Juha Sipilä (kesk.) tuomitsi veroparatiisit blogikirjoituksessaan suorasanaisesti.

”Veroparatiisien hyväksyminen osoittaa huonoa harkintaa, itsekkyyttä, lyhytnäköisyyttä ja yhteiskuntavastuun välttelyä. Esimerkiksi eläkeyhtiöidemme linkit veroparatiiseihin eivät ole hyväksyttäviä.”, Sipilä viestitti.

Tuleva pääministeri vaati, että arvojen pitäisi ohjata yritysten päätöksentekoa nykyistä vahvemmin. Hän mainitsi veroparatiisien ja harmaan talouden olevan hyvinvointiyhteiskunnan suurimpia uhkia.

”Minulle yhteiskuntavastuu tarkoittaa sitä, että verot maksetaan sinne, missä toiminta tuottaa tuloksen.”, Sipilä kirjoitti.

Viime torstaina lähestyin Sipilää sähköpostitse kaupasta, jossa osa valtionyhtiö Finavian tytäryhtiöstä, noin 130 miljoonan euron kiinteistöomaisuutta hallitsevasta LAK Real Estate Oy:stä, oli myyty yksityisille sijoittajille. Valmistelin aiheesta uutista, joka julkaistiin tämän viikon tiistaina.

Kauppaan liittyvistä asiapapereista kävi ilmi, että toinen LAK:n uusista omistajista on veroparatiisi Luxemburgissa toimiva NREP NSF III holding 2 -yhtiö. Finavia oli Sipilän omistajaohjauksessa keväällä 2017, kun kauppaa valmisteltiin.

Kyse oli laajasta suomalaisten veronmaksajien omaisuuden yksityistämisestä. LAK omistaa esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä sijaitsevia maa-alueita, WTC-toimistokiinteistön sekä rakennuksen, jossa toimii Hilton-hotelli.

Poliittista pingistä

Veroparatiisiteema ei enää vaikuta innostavan Sipilää samalla tavoin kuin oppositiossa.

Tällä viikolla pääministeri ei vastannut kysymyksiin soteen ja EU-huippukokoukseen liittyviin kiireisiin vedoten.

Pääministerin avustajakunta kehotti kysymään kaupasta elinkeinoministeri Mika Lintilältä (kesk.). Hän tuli Finavian omistajaohjauksesta vastaavaksi ministeriksi huhtikuun lopussa 2017.

Ministerien avustajat päätyvät pelaamaan asiassa poliittista pingistä. Lintiläkään ei ensin vastannut kysymyksiin ja avustaja kehottaa kysymään kaupasta Juha Sipilältä.

Kysyn valtion omistajaohjausosaston vt. päälliköltä Jarmo Väisäseltä LAK-kaupasta. Puhelimessa omistajaohjauksen johtajalta ei irtoa selkeää vastausta siitä, voidaanko veroparatiisitoimijan kanssa ylipäätään tehdä yhteistyötä.

Väisänen ei osaa sanoa, tuliko tieto veroparatiisiyhteydestä omistajaohjausyksikköön. Sijoittajat, eli Kokkila ja NREP Oy, olivat kuitenkin niminä esillä, Väisänen muistaa.

–On paljon sellaisia yhtiöitä, joissa omistajakunta on mitä sattuu. Ei niitäkään ruveta kollaamaan ja osoittamaan, että ne eivät saa olla omistamassa jotain.

Lopulta saimme Lintilältä vastauksen, että asiassa toimittiin osakeyhtiölain, hyvän hallintotavan ja omistajaohjauksen periaatteiden mukaisesti. Lintilän kommentit ovat luettavissa täällä.

Veroparatiisi EU:sta

Omistajaohjauksen näkemyksen mukaan varsinaisia veroparatiiseja ovat saarivaltiot. Niiden kanssa ei haluta tehdä yhteistyötä.

Väisänen ei tarkenna saarivaltioiden nimiä, mutta todennäköisesti kyseessä ovat esimerkiksi Caymansaaret, Bermuda ja Jersey.

Veroparatiisi Luxemburg on EU:n jäsen.

–En käytä ollenkaan veroparatiisi-sanaa, koska Luxemburgissa on ihan kunnollistakin toimintaa, sanoo Väisänen.

Miksi kukaan ei tiedä LAK-kaupan valmistelusta omistajaohjauksessa yksityiskohtia? Miten on mahdollista, että omistajaohjauksen johdossa ei esimerkiksi tiedetä, onko pääministerillä ollut omistajaohjauksen osalta roolia LAK-kaupassa?

Väisänen vetoaa siihen, että hän ei ole ollut henkilökohtaisesti käsittelemässä kauppaa omistajaohjauksessa. Siksi kysymykset on osoitettava suoraan Sipilälle.

Kysyn, eikö omistajaohjausyksikön johdon pitäisi pystyä vastamaan kysymyksiin siitä, miten omistajaohjausyksikössä on toimittu.

Virtanen sanoo vastaavansa vain tämän hetken tilanteesta.

–(Tämä) menee aivan mahdottomaksi, hän sanoo ja katkaisee puhelun.

Uudistan haastattelupyynnön Sipilälle. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski lupaa tiistaina pääministerin palaavan asiaan, ”kun aikataulu antaa myöten."

Muokkaus 28.6.2018 kello 15.16: Aamulehti sai ministeri Mika Lintilän kommentit torstaina. Tieto on lisätty artikkeliin.


Lue myös nämä


Kommentit (15)

  • Tilkkari

    Ilkeitä kommentteja suolletaan täydellisen tietämättömyyden tuomalla varmuudella.

  • Nimetön

    Finnavia sai rahaa investointehin. Tietääkö Aamulehti kuka hävisi ja kuka voitti?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio