Tampere

Amuriin voi tulla yli 2 000 uutta asukasta – suunnitteilla oleva yleiskaava sallisi nykyisen asuinpinta-alan tuplaamisen

Tampereen Amurin alueelle on suunniteltu uutta yleissuunnitelmaa. Tarkoitus on saada alueelle ainakin 2 000 uutta asukasta ja alue tiiviimmin osaksi keskustaa.

Jukka Vuokola / Aamulehden arkisto
Amuriin voi tulla yli 2 000 uutta asukasta – suunnitteilla oleva yleiskaava sallisi nykyisen asuinpinta-alan tuplaamisen

Amuri halutaan tuoda aiempaa tiiviimmäksi osaksi Tampereen keskustaa.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Amuri halutaan tuoda paremmin osaksi Tampereen keskustaa, ja sen asukasmäärää halutaan lisätä osana Tampereen keskustan kasvutavoitetta.

Alueelle suunnitellaan tällä hetkellä uutta yleissuunnitelmaa, joka antaisi alueen taloyhtiöille mahdollisuuden täydennysrakentaa runsaasti uutta asuinpinta-alaa.

Alustavien vaihtoehtojen mukaan alueella voisi olla asuntoja noin 3 400 asukkaalle. Tällä hetkellä alueella asuu 1 346 asukasta, joten asuntoja voitaisiin rakentaa reilulle 2 000 uudelle asukkaalle.

Yleissuunnitelmaa on suunniteltu jo useamman vuoden, ja tämänhetkisen luonnoksen tilannekatsaus tulee tarkasteltavaksi kaupunginhallituksen kokoukseen maanantaina 15. tammikuuta. Alueen uusi yleissuunnitelma tulee läpi mennessään mahdollistamaan yksittäisten hankkeiden asemakaavoituksen.

Hannu Mänttäri

Useita malleja

Uuden yleiskaavan alustavissa vaihtoehdoissa harkittiin kolmea erilaista mallia. Pienimmän täydennysrakentamisen mallissa alueella olisi noin 178 900 asuinneliötä, keskimmäisessä mallissa 198 700 asuinneliötä ja suurimmassa 348 200 neliötä. Puolet alueen 32 taloyhtiöistä oli maltillisimman lisärakentamisen puolella.

Asukkaiden, taloyhtiöiden ja rakentajien kuulemisen jälkeen päädyttiin hybridimalliin, jossa asukkaita olisi alueella yhteensä 3 405, eli uusia asukkaita voisi muuttaa alueelle noin 2 000. Tällä hetkellä Amurin koko rakennuskanta on noin 83 000 kerrosneliömetriä, ja hybridimallissa uusia neliöitä olisi 206 180, nykyiseen verrattuna 105 000 enemmän, eli rakennuskannan kerrosneliömäärä yli kaksinkertaistuisi.

Yleiskaava ei pakota taloyhtiöitä rakentamaan, vaan mahdollistaa rakennusten laajentamisen ja uusien rakennusten rakentamisen. Kyselyyn vastanneista taloyhtiöistä noin puolille kartoitus on ajankohtainen nyt tai lähitulevaisuudessa remonttien yhteydessä.

Alueelle on suunniteltu kolmenlaista täydennysrakentamista: kattorakentamista vanhan päälle ja rinnalle, lisärakentamista 1970-luvun identiteetin mukaan sekä alueen identiteetin muuttamista purkamisella ja uuden ja korkean rakentamisella. Nykyinen rakennuskanta on pääosin 1970-luvulta ja pitkälti peruskorjausiässä.

Hybridi-mallin kartassa suositaan etenkin laajentamisia ja uusien rakennusten rakentamista.

Uusia julkisia palveluja

Amuriin halutaan kehittää samalla uusia julkisia palveluja. Amuriin on suunnitteilla myös niin sanottu urbaani virkistysreitti Pyynikiltä Särkänniemeen ja Näsijärven rannoille. Lisäksi taidemuseon ja Amurin museokorttelin aluetta ja Pyynikintoria ympäristöineen halutaan kehittää kulttuuri- ja tapahtumakeskittymänä.

Aluetta on tarkoitus kehittää vaiheittain. Tämänhetkistä kaavaluonnosta käsitellään Tampereen kaupunginhallituksessa maanantaina, ja yleissuunnitelma esitetään luonnoksena ja asetetaan nähtäväksi kevään 2018 aikana. Suunnitelma on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2018 aikana, minkä jälkeen se viedään vielä kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Amurin yleissuunnitelma

Yleissuunnitelman luonnosta tarkastellaan Tampereen kaupunginhallituksen kokouksessa 15. tammikuuta.

Tämän hetkisessä mallissa Amuriin voisi rakentaa yli 100 000 uutta kerrosneliötä. Tällä hetkellä alueella on yhteensä 83 200 kerrosneliötä, uudessa mallissa 206 200. Liike- ja palvelutilojen lisäys on kaavassa 14 000 neliötä, jotka on sijoitettu pääosin Satakunnankadun varteen

Alueella on asukkaita noin 1 350. Uudistusrakentamisen jälkeen uusi asukasluku olisi noin 3 400. Autopaikkoja nyt 840, jatkossa 1 855.

Aluetta täydennysrakennettaisiin uusilla rakennuksilla ja vanhojen rakennusten laajentamisilla.

Yleiskaava ei pakota taloyhtiöitä rakentamaan, vaan mahdollistaa laajentamisen. Kyselyssä noin puolille taloyhtiöistä kartoitus olisi ajankohtaista nyt tai lähitulevaisuudessa remonttien yhteydessä.


Kommentit (15)

  • Amurin jätkä

    Kyllä täällä hyvin vielä tilaa on. Uutta kaavaa vaan kehiin, keskellä kaupunkia järven rannalla.

    Santalahtikin vaikuttaa jo hyvältä.

  • -A-

    No tulihan se sieltä! Tuossa Amurissa kaupungin keskustan tuntuman varmaan ainoan puistoalueen läpi käyskennellessä varsinkin kesällä, onkin toisinaan käynyt mielessäni, että hitsin hitsi kun talojen välissä onkin tamperelaisittain pelottavan paljon vihreää. Ei vissiin ole kauan.. 😰

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio