Alkoholilain äänestyksestä voi tulla tosi tiukka – Syynä niin sanottu villi äänestys

Kommentti: Viimeiset viikot aikaa vaikuttaa. Vastustajat etsivät uusia upottavia suonsilmäkkeitä.

Eriika Ahopelto
Alkoholilain äänestyksestä voi tulla tosi tiukka – Syynä niin sanottu villi äänestys
Anita Simola

Pienestä ohran jyväsestä tuli suuren viinasodan uusi pelinappula.

Vahvojen oluiden tuloa ruokakauppoihin ajavat poliitikot ovat perustelleet lain uudistamista muun muassa työllisyyden näkökulmasta.

Ajatus kulkee niin, että jos Suomessa saadaan ruokakaupoissa myytävän oluen prosenttia hilattua ylöspäin, niin se lisää ohranviljelyä ja tuo maatalouteen lisää mahdollisuuksia.

Nyt ohranjyväseen on tarttunut terveysprofessori, kansanedustaja Pekka Puska (kesk.)

Hän on aiemmin arvotellut kiivaasti lakiesitystä vetoamalla haittoihin, joita prosentin korotukset tuovat mukanaan. Sairaudet lisääntyvät, perheväkivalta kasvaa, poliiseja tarvitaan nykyistä enemmän, rahaa palaa.

Puska kirjoittaa Maaseudun tulevaisuudessa, että lain uudistamisessa on kyse kotimaisten oluiden suojaamisesta ulkomaiselta kilpailulta. Nykyinen 4,7 prosentin raja on tuontisuoja suomalaiselle oluelle. Jos vähittäiskaupoissa saisi myydä vahvoja oluita, niin silloin avautuisivat markkinat kansainvälisten suurpanimoiden massaoluille.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on aiemmin puhunut riskistä, joka voi syntyä prosenttien nostosta. Markkinat olisivat houkuttelevat ulkomaalaisille panimotuotteille.

Lakiesitys lähtee siitä, että ruokakaupat saisivat myydä olla enintään 5,5 -prosenttisia juomia. Monien ulkomaisten panimoiden sisältäviä oluiden kerrotaan olevan hieman tämän rajan alle.

Äkkiseltään on vaikea kuvitella, että tuontioluet alkaisivat vallata hyllyjä niin voimakkaasti, että kotimaiset panimot olisivat helisemässä.

Moni suomalainen on niin vannoutunut ostamaan omaa kotimaista suosikkioluttaan, että hän ostaa sitä joko kolmosena tai nelosena, kävi lakiesityksen miten tahansa.

Ohranviljelijöistäkin löytyy varmasti sekä kannattajia että vastustajia.

Kokoomuksessa, joka ajaa lähes suorissa riveissä Suomen kansaa valistuneeksi eurooppalaiseksi olut- ja viinikansaksi, on ihmetelty muutamien hämäläisten kansanedustajien nuivaa suhtautumista uudistukseen.

Maakunnassa, erityisesti Päijät-Hämeessä on paljon ohranviljelyn sopimusviljelijöitä, jotka toimittavat mallasohran Viking maltille Lahteen. Miksi maakunnassa ei pidetä viljelijän ja yrityksen puolta, puolueesta heitetään.

Entä lain läpimeno eduskunnassa?

Kansanedustajista löytyy niin epäilijöitä, kannattajia kuin vastustajia. Muutama on ilmoittanut näyttävänsä laimeaa vihreää valoa hankkeelle, ehkä.

Vaikea on veikata. Äänestys voi olla erittäin tiukka. Ennustettavuutta vaikeuttaa se, että kyseessä on niin sanottu villi äänestys. Kansanedustajat saavat esittää vaihtoehtoisia prosentteja lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä, jossa voi äänestää omantunnon mukaan.

Viime hetkien kampanjoinnilla voi myös olla vaikutusta. Alkuviikosta käynnistettiin laaja some-kampanja, jossa vastustetaan prosenttirajan korotusta.

Alun perin arvioitiin, että laista päästäisiin äänestämään joulukuussa. Nyt aikataulustakin on erilaisia näkökulmia. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenten näkemykset mietinnön valmistumisesta vaihtelevat sen mukaan keneltä kysyy.

Tavoite on, että laki tulisi voimaan jo ensi vuoden alussa. Tiukalle menee, jos menee äänestyksen tuloskin.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Nimetön

    Eipä taida tästäkään uudistuksesta tulla taas tälläkään vaalikaudella mitään, niinkuin ei sotestakaan. Vatuloinniksi meni taas!

  • Pro Mille

    Todellista demokratiaa olisi se, että jokainen kansanedustaja saisi ehdottaa omaa prosenttiaan ja niistä otetaan keskiarvo.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio