Aktiivimalli työllistää ainakin työttömyyskassoja, paljastaa LM-kysely: Malli on lisännyt työtä kaikissa kassoissa

Työttömyyskassojen Kassanjohtajat arvioivat LM-kyselyssä, että aktiivisuusehto täyttyy reilusti alle puolella ansiopäivärahan saajista.

Joel Maisalmi / Arkisto
Aktiivimalli työllistää ainakin työttömyyskassoja, paljastaa LM-kysely: Malli on lisännyt työtä kaikissa kassoissa

Ammattijärjestöjen edustajia osoittamassa mieltään aktiivimallia vastaan helmikuussa Helsingissä. Malliin tehtiin jotain muutoksia hallituksen kevään kehysriihessä.

Markku Uhari, Virpi Niemistö

Aktiivimalli on kuormittanut työttömyyskassojen henkilökuntaa mallin ensikuukausina. Lisäksi aktiivisuusehdon täyttävien toimien tulkinta on alkuvuonna aiheuttanut päänvaivaa kassoissa.

Tiedot käyvät ilmi Lännen Median tekemässä kyselyssä, joka suunnattiin Suomen 26 työttömyyskassan kassanjohtajalle. 24 johtajaa vastasi kyselyyn. Työttömyyskassat vastaavat työttömyysturvan ansiosidonnaisen osan myöntämisestä ja hallinnoinnista. Muista vastaa Kela.

Kassanjohtajien mukaan työtä kassoissa ovat lisänneet jäsenten yhteydenotot, alun rutiininpuute ja se, että käsityötä tarvitaan entistä suuremmassa osassa hakemuksia. Työtä aiheuttaa myös se, että kassoissa pitää seurata aktiivisuusehdon toteuttamista.

–Asiakaspalvelussa työkuormitus on lisääntynyt, koska aktiivimallia koskevia kyselyjä tulee paljon. Työkuormitusta lisää myös jäsenistön vahva tyytymättömyys aktiivimalliin. Kiukkua ja turhautumista puretaan paljon kassaan tulevissa yhteydenotoissa, jonka toki ymmärrän henkilökohtaisesti, Suomen elintarviketyöläisten liiton työttömyyskassan johtaja Jenni Korkeaoja vastaa.

"Uudet säännökset tuovat lisätöitä"

LM-kyselyn tulokset aktiivimallin tulkinnan vaikeudesta ja töiden lisääntymisestä eivät yllätä Työttömyyskassojen yhteisjärjestön toiminnanjohtajaa Niina Jussilaa.

–Uudet säännökset tuovat aina alkuvaiheessa tulkintaongelmia ja tuottavat paljon töitä.

Aktiivimallista Jussila nostaa esille yhden kohdan, joka on erottunut erityisen työllistävänä ja johon tulkintaongelmat kohdistuvat.

–Se on tämä eduskunnan lakiin tekemä lisäys niin sanotun palveluja vastaavan palvelun hyväksymisestä aktiivisuuteen. Siihen on tullut lisäkriteerejä matkan varrella ja sitä on yritetty selvitellä aika paljon tässä nyt.

Työmäärän uskotaan helpottuvan

Moni kyselyyn vastanneista uskoo, että työmäärä tasaantuu ajan myötä. Aktiivisuusehdon tulkintavaikeudet johtuivat myös alussa siitä, että tulkintaohjeet puuttuivat niin sanotuista muista työllistymisedellytyksistä, joista laissa on mainittu.

–Ostopalvelut ovat aiheuttaneet ongelmia. Henkilöstön on mietittävä, mikä ostopalvelu täyttää aktiivisuusedellytyksen, toteaa Esa Kivistö Erityisalojen toimihenkilöiden ERTOn työttömyyskassasta.

Sittemmin ohjeita on kassoihin toimitettu ja tulkinta helpottunut, toteavat vastaajat. Tämä on helpottanut epätietoisuutta. Joissain vastauksissa helpotukseksi koetaan myös muutokset, joista hallitus päätti kevään kehysriihessään.

Pelko uusista tulkintaongelmista

Yhteisjärjestön Jussilan mukaan aktiivimallin kanssa lisätyötä voi kuitenkin olla tiedossa tavallista pidempääkin.

–Siinä on elementtejä, jotka kaipaavat jatkuvaa seurantaa ja tulee uusia päätöksenantotilanteita.

Kehysriihen päätöksen rajauksista ja säännösten voimaantulosta ei ole hänen mukaansa vielä tarkkaa tietoa.

–Pelkona on, että ne synnyttävät samanlaisia tulkintaongelmia kun tuon eduskunnan tekemän lisäyksen kanssa on ollut.

Samoin epäselvää on se, hyväksytäänkö uudet koulutukset mukaan aktiivimalliin taannehtivasti, jolloin työn määrä lisääntyisi Jussilan mielestä merkittävästi.

–Kun nämä uudet lisäykset määritellään vähän tarkemmin, niin sitten vasta näemme, mitä tässä haetaan, hän muistuttaa.

Alle puolet täyttänyt aktiivisuusehdon

Aktiivimalli astui voimaan tämän vuoden alussa. Tiivistetysti malli leikkaa työttömyysturvaa noin 4,65 prosentilla, jos työnhakija ei täytä lain vaatimaa aktiivisuusehtoa. Ehdon täyttymistä tarkastellaan 65 päivän jaksoittain.

Moni kassanjohtaja arvioi, että runsaasti alle puolet ihmisistä, jotka saavat heidän kassoistaan ansiosidonnaista päivärahaa, ei ole ensimmäisiltä kuukausilta täyttänyt aktiivisuusehtoa.

Esimerkiksi Paperiliiton ja Lääkärien työttömyyskassoja johtavat arvioivat, että aktiivisuusehdon on täyttänyt vain viidennes kassojen ansiopäivärahojen saajista, useimmat arvioivat aktiivisuusehdon täyttyvän noin kolmanneksella. Eroja kuitenkin on liitosta riippuen.

–Tilaston mukaan noin 60 prosenttia ei täytä aktiivisuusehtoa, arvioi esimerkiksi Pasi Koskinen JHL:n työttömyyskassasta.

Lähes kaikki kyselyyn vastanneet kassat arvioivat, että heidän maksamiensa ansiosidonnaisten päivärahojen määrät laskevat. Monien mielestä suurempi syy väheneville ansiopäivärahamaksuille on kuitenkin koheneva talous- ja työllisyystilanne Suomessa. Aktiivimallin merkityksestä ei olla työttömyyskassojen johtajien kesken yksimielisiä.

–Muutos johtuu pikemminkin talouskasvun mukana tulleista uusista työpaikoista. Aktiivimallin vaikutus on vähäinen, arvioi Markus Rantanen Tehyn työttömyyskassasta.

Ainakin yksi positiivinen puoli

Niina Jussila toteaa aktiivimallin tulkinnassa tehdyn hyvää yhteistyötä Kelan kanssa. Kela seuraa aktiivimallin täyttymistä peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea saavilta.

–Jos ihan välttämättä pitää valita yksi positiivinen puoli tästä aktiivimallista, se on työttömyyskassojen tiivistynyt yhteistyö Kelan kanssa. Yhteistyö on välttämätöntä, koska aktiivimalli vaikuttaa samalla lailla eri etuuksien saajiin, hän sanoo.

Näin se tehtiin

Lännen Media selvitti aktiivimallin vaikutuksia lähettämällä verkkokyselyn työttömyyskassojen kassanjohtajille.

Verkkokysely lähetettiin henkilökohtaisin sähköpostilinkein 26 kassanjohtajalle.

Kyselyyn vastasi 24, vastausprosentti oli 92.

Vastausaika oli 16.4–19.4.2018.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

 • Nimetön

  Se pieni osa työttömistä, jotka haluavatkin velttoilla sängyn pohjalla, tekevät sitä jatkossakin. Sen verran työlästä on tuon 18 tunnin takia byrokratian hoitaminen (esim. minulle sitä paitsi pätkähti karenssi päälle, kun onnistuin tuon työrupeaman sitkeän yrittämisen jälkeen hankkimaan itselleni… työssäoloehto kun sattui tulemaan täyteen). Miinusta tuli siis toimeentuloon, ja reippaasti.

  Totuus on se, että rankaisu ja leikkuri kohdistuu meihin aktiivisiin ilman omaa syytämme työttömänä oleviin, jotka yritämme kaikin voimin työllistyä siinä onnistumatta. Leikkuri iskee, ja kukaan ei voi mitään. 140 000 kansalaisaloitteen allekirjoittanutta jätettiin täysin huomioimatta eduskunnan käsittelyssä.

  Hallituksen kehysriihessä hehkuttama uusien koulutusmuotojen hyväksyminen aktiivitoimeksi on yhtä tyhjän kanssa. Ja sekin tosin vasta elokuusta alkaen, kun täysin susi malli on ollut voimassa jo vuoden alusta asti, ja työtön kiltisti kärsii toimimattomasta rankaisumallista! Ajatelkaa nyt: työtön hiki hatussa järjestää itsensä kolmen kuukauden välein aina uudelle 5 päivän kurssille vain välttääkseen leikkauksen, kun sinänsä työllistymistä edistävää koulutusta on todella vaikea löytää tästä valikoimasta. Ja kolmen kuukauden välein sama rumba uudestaan! No, TE-keskukset ja koulutusyritykset ainakin saavat lisää henkilötyövuosia (jotka TE-keskusten osalta maksetaan veronmaksajien pussista).

  On päivänselvää, miten seuraavissa vaaleissa käy. Luojan kiitos, ne ovat jo ensi keväänä.

 • Aktiivi

  Hallitus ja Sipilä olisivat voineet leikata työttömyystukia suoraan. Sipilän ajatusmaailma on kieroutunut – leikkauksen lisäksi hänen pitää saada syyllistää ja nöyryyttää. Se on raukkamaista kun kyseessä on kaikkein heikoimmassa asemassa olevat.
  Sipilä työntää vastuun työpaikoista työttömille: ”autetaan niitä jotka eivät siihen itse pysty”, hän julistaa tekopyhästi. Tosiassa pystyismme auttamaan itseämme, mutta kun hallitus, yhteiskunta ja työelämä ei pysty eikä halua tarjota työtä. Se on se ongelman ydin.
  Jos olisi erilainen hallitus, oltaisiin nyt tekemässä yhteiskuntasopimusta elinkeinoelämän kanssa työttömien työllistämiseksi ja työpaikkojen luomiseksi – mitään sellaista ei kuitenkaan ole tekeillä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio