Tampere

Acutaan itse kävelevistä potilaista jopa puolet ei kuuluisi ensiapuun – Tampere: Kiirevastaanoton perustaminen toisi satojen tuhansien eurojen säästön

Kiirevastaanotto toisi kaupungille 400 000 euron säästöt.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Acutaan itse kävelevistä potilaista jopa puolet ei kuuluisi ensiapuun – Tampere: Kiirevastaanoton perustaminen toisi satojen tuhansien eurojen säästön

Acutan apulaisylilääkärin Satu Pauniahon mukaan kiirevastanoton perustaminen Acutan lähelle on harkinnan arvoinen vaihtoehto..

Mika JyräväAamulehti

Tampereen kaupunki suunnittelee osana säästötoimiaan kiirevastaanoton perustamista Taysin yhteyteen. Kiirevastaanoton perustaminen toisi 400 000 euron säästöt kaupungille Acutan laskutuksen vähenemisen myötä.

–Tilanne on se, että Acutaan hakeutuu ihmisiä, jotka eivät tarvitse Acutan palveluja. Esimerkiksi erilaiset hengitystieinfektiot, pitkittyneet flunssat ja lasten korvatulehdukset voivat olla tällaisia tapauksia, kertoo hyvinvoinnin palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen Tampereen kaupungilta.

Hatanpään terveysasemalla kiirevastaanotto on jo ollut jonkin aikaa toiminnassa iltaisin ja viikonloppuisin.

–Käytännössä palvelu olisi sama, mitä Hatanpäällä tarjotaan tällä hetkellä. Olemme miettineet, toisiko se tehokkuutta toimintaan, jos se sijoitettaisiin Taysiin.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Ensiapu Acutassa hoidetaan vuosittain tuhansia potilaita, jotka voitaisiin hoitaa kiirevastaanotolla.

Ensiapu Acutassa hoidetaan vuosittain tuhansia potilaita, jotka voitaisiin hoitaa kiirevastaanotolla.

Yleislääkäri voisi hoitaa puolet Acutan potilaista

Toinen selvitettävä vaihtoehto on Kuosmasen mukaan se, voitaisiinko kiirevastaanottoa järjestää muillakin terveysasemilla kuin Hatanpäällä.

Acutan apulaisylilääkäri Satu-Liisa Pauniaho pitää harkinnan arvoisena ratkaisuna sitä, että kiirevastaanotto tulisi Taysin kampusalueelle Acutan lähelle. Tuolloin riskinä on, että Acutaan hakeutuu myös ei-kiireellisiä potilaita.

–Acutan potilasvirta on valtava, ja sen käännyttäminen muualle on haastavaa. Kansalaiset on opetettu tulemaan Acutaan joka asian kanssa. Heillä itsellään on jopa käsitys, että Acuta on heidän terveysasemansa siinä missä muutkin. Se ei pidä paikkaansa.

Pauniaho kertoo tehneensä laskelmia, joiden mukaan jopa yli puolet Acutaan omin jaloin kävelevistä potilaista voitaisiin hoitaa kiirevastaanotolla. Acutassa hoidetaan vuosittain noin 13 000 perusterveydenhuollon aikuispotilasta, jotka eivät vaadi erikoislääkärin arviota.

–Meillä on Pohjoismaiden suurin yhteispäivystysyksikkö, ja jos joudumme hoitamaan vielä tällaiset yleislääkäritasoiset potilaat, niin Acuta tukahtuu. Meidän täytyy selvitä vaativasta erikoissairaanhoidosta ja ambulanssilla tulevista potilaista.

Pauniaho kertoo ottavansa hyvin positiivisesti vastaan ehdotuksen kiirevastaanoton perustamisesta. Hän kertoo olleensa asiasta yhteydessä Tampereen kaupungin ylilääkäreiden kanssa, mutta suunnitelmat ovat vielä auki.

–Meillä on hyvä keskusteluyhteys kaupungin kanssa, ja yhdessä olemme yrittäneet ratkaista tätä ongelmaa. Olemme avoimia kaikenlaisille ratkaisuille.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Acuta joutuu tällä hetkellä hoitamaan vaativan erikoissairaanhoidon ja ambulanssilla tulevien potilaiden lisäksi vähemmän kiireellisiä potilaita.

Acuta joutuu tällä hetkellä hoitamaan vaativan erikoissairaanhoidon ja ambulanssilla tulevien potilaiden lisäksi vähemmän kiireellisiä potilaita.

Vain kiireisimmät Acutaan

Säännösten mukaan Acutassa hoidetaan potilaat, jotka eivät voi odottaa seuraavaan päivään. Kiirevastaanotolle otetaan potilaat, jotka on hoidettava 1–3 päivän aikana.

Päivystykseen hakeutuu tällä hetkellä myös potilaita, jotka olisivat hoidettavissa parin päivän varoitusajalla.

–Kun potilaat eivät saa aikaa omalle lääkärille tai kiirevastaanotolle, niin heidän on pakko hakeutua päivystykseen. Potilaiden vaivat eivät välttämättä ole kovin monimutkaisia, kuka tahansa yleislääkäri pystyisi potilaita hoitamaan.

Pauniaho kertoo, että yksi ratkaisu Acutan lääkäripulaan olisi se, että kaupungin terveyskeskuslääkäreitä tulisi avuksi Acutaan. Asia oli esillä ensimmäisen kerran jo vuosia sitten.

–He olisivat tulleet hoitamaan näitä yleislääkärin arviota tarvitsevia potilaita. Erikoislääkärit olisivat olleet aivan vieressä ja kaikki fasiliteetit käytössä. Ongelmaksi on muodostunut se, että työnantaja on eri, eikä eri työnantajalle voi velvoittaa menemään töihin.

Täsmennys 13.8.2018 kello 21.13: Otsikkoon lisätty sanat "itse kävelevistä". Acutassa käy vuosittain noin 100 000 potilasta, joista noin 13 000 ei vaadi erikoislääkärin arviota.


Lue myös nämä


Kommentit (47)

 • Nimetön

  Se vielä, että jos oikeasti niin Acutan henkilökunnan ja ns asiakkaiden mielipiteet poikkeavat siitä kuka kuuluu munnekim jonottamaan.
  – pistäkää niin Tampereen kuin muiden asiakas kuntien päättäjät lukemaan nämäkin kommentit. Sama siitä Aamulehden artikkeliata joka käsitteli Vammalasta Acutaan ohjattua tapausta.
  – pistäkää sairaanhoitopiirin päättäjät lukamaa nämä.

  Pistäkää päättäjät pikaisesti kuntoon Acutan palvelukuvaukset eli mitä reittiä sinne tulee potilaita niin talon ulkoa kuin sisältäkin. Tehkää se selkeäksi myös niille kuvattuna jotka eivät tunne hienoja termistöjä.

  Vaihtakaa sitten yksiköiden nimet toimintaa kuvaavaksi. Saman oven alla voi olla useamman nimisiä – kuten nytkin – toimintoja. Hienostelu pois nimistä, ne ei tilannetta tai toimintoa paranna.

  Käykää läpi minne ohjataan mihinkin kellon aikaan ihmiset. Minne tulee soittaa, minne voi kävellä ilmoittumaan. Mitä näiden kontaktien jälkeen tehdään. Jos käytätte takaisin soittoa niin soittakaa vaikka viikon päästä kunhan soitatte. Ihmiset voisi uskaltaa toisenkin kerran jättää se automaatin kysymä soittopyyntö. Itse en jätä.

  Käykää läpi mitkä tapaukset jäi vielä ilman kontaktipistettä aiemmista. Ohjeistakaa nekin jotta ne hoitopolut tulevat kirjattua, pitää sitten soittaa tai vaikka mennä jonnekin mutta sillä ensimmäisellä ’päivystävällä hoitajalla’ olisi mahdollisuus ohjata oikeaan suuntaan. Ja tiedotus toistuvana niin web sivujen kautta kuin kotiin jaettavana kaikkiin niihin kuntiin joissa mm nytkin Acutaa mainostetaan päivystävänä perusterveyden huollon yksikkönä.

  Ei tarttisi venttailla mikä maakunta- tai lääninhallinto odotetaan ratkaisemaan perusasiat. Siihen soppaan jos päätyy nikn siellä on sitten sata muutakin asiaa ratkaistavana ja perusasioiden kuntoon laiton voi tehdä jo aiemmin. Todennäköisesti niihin jo sadat käyttää aikaansa ja päätännät jäävät yksien kiireisten ihmisten pöydille odottamaan vuoroaan.

  Tiedä vaikka lääkärit, hoitajat, lanssihoitajat ja muutkin virkailijat saisi aikansa tehokkaammin käyttöön. Tehkää jo asian suunnittelusta näkyvä kuten mm kaavoituksen eteneminen. Ei kaikki viikossa tai kuukaudessa ole valmis kaavoituksesta katujen päällystykseen. Tehkää myös käyjätilastot näkyviksi. Monet oppisi arvostamaan toimintoja enemmän.

 • Acutaa kuormittavat päihtyneet ja huumeidenkäyttäjät

  Kuinka moni Acutan kävijä on päihteidenkäyttäjä, huumeidenkäyttäjä tai lääkkeiden väärinkäyttäjä? Nämä runsaasti päihteitä, huumeita ja lääkkeitä käyttävät, yhteiskunnasta syrjäytyneet potilaat työllistävät perusterveydenhuoltoa, sosiaalitoimea, erikoissairaanhoitoa ja poliisia. Päihteitä ja huumeita käyttävät potilaat eivät muuta tapojaan eivätkä sitoudu hoitoonsa. Hoito on kallista, kuormittavaa ja tuloksetonta. Päihtyneet ja huumeita käyttävät henkilöt ovat täysin arvaamattomia ja aggressiivisia, jopa väkivaltaisia ja he pelottavat Acutan muita potilaita.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio