Tampere

Abiturientti Eve Ojala: "Tampere 3 kuulostaa hieman etäiseltä" – Lue, mitä kolme asiantuntijaa vastaa viiteen kysymykseen korkeakouluyhteisöstä

Korkeakoulujen yhteishaku alkaa keskiviikkona. Nyt haetaan ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin sekä yliopistojen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Janne Ruotsalainen
Abiturientti Eve Ojala: "Tampere 3 kuulostaa hieman etäiseltä" – Lue, mitä kolme asiantuntijaa vastaa viiteen kysymykseen korkeakouluyhteisöstä

Abiturientti Eve Ojala aikoo hakea opiskelemaan Tampereen yliopistoon. Se on yksi Tampere 3 -yhteisön osasista.

Jaana KerolaAamulehti

Jos haen ja pääsen keskiviikkona alkavassa yhteishaussa johonkin Tampere 3 -yhteisön korkeakouluista, voinko olla varma, että koulutus jatkuu myös ensi vuonna? Tähän ja neljään muuhun kysymykseen keräsimme vastukset kolmelta asiantuntijalta.

Uusi Tampereen yliopisto aloittaa vuoden 2019 alussa, ja se tekee yhteistyötä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.

Tässä jutussa asiantuntijoina toimivat vararehtori Marja Sutela Tampereen ammattikorkeakoulusta, Tampere 3 -koulutuksen tukipalveluiden ja tietojärjestelmien projektijohtaja Kirsi Aalto ja Tampere 3 -koulutuksen valmisteluryhmän puheenjohtaja Petri Suomala.

Mitä tapahtuu vuonna 2019?

Voinko olla varma, että koulutus jatkuu myös ensi vuonna?

–Kaikkiin kolmeen korkeakouluun tänä keväänä hakevat voivat olla varmoja siitä, että se koulutus, jossa aloittavat jatkuu myös vuonna 2019 ja siitä eteenpäin. Lisäksi opiskelijat pääsevät halutessaan opiskelemaan myös yhteisön toisessa koulussa opetustarjonnassa olevia opintojaksoja ja ne hyväksytään osaksi tutkintoa ilman erillistä hyväksymismenettelyä. Nyt jo toimii ristiinopiskelupalvelu, johon kukin korkeakoulu on listannut tarjolla olevia opintojaksoja.

Jos pääsen opiskelijaksi, istunko valmiiseen pöytään?

–Ei. Opiskelijana on mahdollista päästä tiiviisti mukaan korkeakouluyhteisön kehittämiseen. Kaikki ei ole valmista vielä ensi vuodenkaan alussa. Tavoitteena on kerätä kaikkien kolmen korkeakoulun parhaat asiat yhteen, ja sitten mietitään, pystytäänkö parhaista asioista tekemään vielä jotain parempaa.

Valmistunko Tampere 3:sta?

–Et, vaan valmistut siitä korkeakoulusta, johon haet, eli valmistuva saa tutkintotodistuksen joko ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta. Pääsääntöinen opiskelupaikka pysyy samana, vaikka opiskelisit opintojaksoja myös toisesta koulusta. Vaikka et opiskelisi lainkaan ristiin, tapaat yhteisön väkeä, kun osallistut muuhun yhteiseen opiskelijaelämään.

Aion sairaanhoitajaksi, mutta voinko poimia tarjonnasta myös muun alan kursseja?

–Periaatteessa kyllä, mutta pitää muistaa, että vain oman koulutuksesi opetussuunnitelman mukaisilla opinnoilla valmistut sairaanhoitajan ammattiin ja täytät alan ammattitaitovaatimukset. Opetussuunnitelman mukaisista opinnoista ei voi siksi tinkiä muiden kiinnostusten varjolla. Opiskelijan pitää myös täyttää tiettyjen opintojen esitietovaatimukset tai et mahdu mukaan opintoihin, jos resurssi on rajallinen ja opetukseen voidaan ottaa vain oman korkeakoulun opiskelijoita.

Voinko vaihtaa helposti Tampere 3 -yhteisössä korkeakoulua?

–Vaihtaminen onnistuu siirtohaulla. Samat periaatteet koskevat myös muita kuin Tampere 3 -korkeakouluja. Periaatteista tehdään selkeitä ja läpinäkyviä.

Jos sinulla on kysyttävää Tampere 3- yhteisössä opiskelemisesta, lähetä kysymykset sähköpostilla osoitteeseen jaana.kerola@aamulehti.fi. Koostamme vastauksista seuraavan jutun aiheesta.

Aihe jatkuu kuvan jälkeen.

Janne Ruotsalainen
Eve Ojalan tavoitteena on luokanopettajan ammatti.

Eve Ojalan tavoitteena on luokanopettajan ammatti.

"Toivottavasti yksilöt otetaan huomioon"

Vesilahtelainen Eve Ojala, 18, on yksi keskiviikkona alkavassa yhteishaussa opiskelupaikkaa hakevista nuorista. Hän on kevään abiturientti Hatanpään lukiosta Tampereelta. Hän kirjoitti maanantaina äidinkielen esseekokeen, minkä jälkeen Aamulehti tavoitti hänet haastatteluun.

On mahdollista, että Ojala pääsee vielä osaksi uutta korkeakouluyhteisöä. Hän aikoo luokanopettajaksi ja kirjaa siksi Tampereen yliopiston luokanopettajakoulutuksen ensimmäiseksi hakuvaihtoehdokseen.

Mitä sinulle tulee mieleen, kun kuulet yhdistelmän Tampere 3?

–Se kuulostaa hieman etäiseltä hybridiltä. Olen jonkin verran seurannut, mitä siinä tapahtuu.

Ojala toivoo, että yhteisön koosta ei tule keskeinen asia, vaan että se toimii aidosti hyvin ja ottaa yksilöt huomioon.

–Se on kaikkein tärkeintä, hän sanoo.

Ojala arvioi, että laaja-alaisuutta vaativassa luokanopettajakoulutuksessa kannattaa opiskella ristiin opintojaksoja, esimerkiksi tietotekniikasta.

Kysymyksiin vastataan

Jos mietit jotain Tampereen ammattikorkeakouluun Tamkiin hakemisessa, löydät yhteystiedot neuvontaan täältä.

Jos mietit jotain Tampereen teknilliseen yliopistoon hakemisessa, löydät yhteystiedot neuvontaan täältä.

Jos mietit jotain Tampereen yliopistoon hakemisessa, löydät yhteystiedot neuvontaan täältä.

Yhteishaku

Korkeakoulujen yhteishaku alkaa 14. maaliskuuta ja päättyy 28. maaliskuuta.

Haettavana ovat ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset sekä yliopistojen suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset.

Tampere 3

Tampereen korkeakoulusäätiö toimii vuoden 2019 alusta Tampereen yliopistona.

Siihen yhdistyvät nykyiset Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto.

Korkeakoulusäätiö harjoittaa myös ammattikorkeakoulutoimintaa pääosin omistamansa Tamkin kautta.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

 • ex teekkaari Tampereelta

  ”ikkiin kolmeen korkeakouluun tänä keväänä hakevat voivat olla varmoja siitä, että se koulutus, jossa aloittavat jatkuu myös vuonna 2019 ja siitä eteenpäin.”
  TTY:n edustajat voisivat kertoa mitä oikeasti on jo nyt tapahtunut opintojen osalta. Sama tulee jatkumaan tulevaisuudessa. Otetaan esimerkiksi energiatekniikan ja koneensuunnittelun opiskelut ja opinnot. Viimeisen 2-3 vuoden aikana erityisesti vaativat syventävät kurssit ovat ajettu alas. Syynä on professorien irtisanomiset. Lujuusoppi siirrettiin rakennuspuolelle. Rakennuspuolen lujuusoppia on vaikea soveltaa koneenrakennukseen. Virtaus- ja lämmönsiirtokurssit ajettu alas.

  Tällä hetkellä ja tulevaisuudessa tarvitaan noiden tekniikan alaan huippuosaajia. Tämän sopan jälkeen niitä ei enää valmistu ainakaan Tampereella, eikä muuten Aallostakaan. Miten käy Wärtsilän, Valmetin, Kone Cranesin yms. 10 suurimman vientiyrityksen? Katoaako R&D Suomesta muutaman yliopiston hallinnon johtajan ammattitaidottomuuden vuoksi.

 • TTY:n tutkija

  ”Tampere-3 kuulostaa ainoastaan siltä, että on siellä on parhaassa neuvostohengessä saatu räärälöityä itselle ja kaverielle vastuullisempia (paremmin palkattuja ja vähemmän vastuuta omaavia ) virkoja opetuksen laadun kustannuksella.”

  Osuit asian ytimeen.
  Opiskelijat ovat se välttämätön paha, joiden opetuksesta kauniisti puhutaan, mutta todellisuus on toista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio