Tampere

Aasialaisravintolan sushista levinnyt norovirus oli samaa tyyppiä kuin vuonna 2014 jyllännyt Tampereen uimarantanoro

Tamperelaisesta aasialaisravintolasta levinnyt noroepidemia on samaa tyyppiä kuin vuonna 2014 jyllännyt uimarantanoro.

Janne Ruotsalainen / Aamulehden arkisto
Aasialaisravintolan sushista levinnyt norovirus oli samaa tyyppiä kuin vuonna 2014 jyllännyt Tampereen uimarantanoro

Norovirus levisi ilmeisesti tamperelaisravintolan sushista. Kuvituskuva.

Jenna Keto-TokoiAamulehti

Tamperelaisesta aasialaisravintolasta levinnyt norovirus paljastui laboratoriossa harvinaiseksi noroviruksen tyypiksi. Sama norovirus genomi on kuitenkin nähty Tampereella aiemminkin. Vuonna 2014 se aiheutti Tampereen uimavesissä levinneet vatsatautiepidemiat.

Epidemia levisi, kun aasialaisravintolan yksi työntekijä sairastui kesken työpäivän. Virus levisi ilmeisesti ravintolan sushin välityksellä myös asiakkaisiin, sillä 34 henkilöä sairastui norovirukseen seuraavien muutamien päivien aikana. Työntekijällä ja ravintolan asiakkailla oli samaa kantaa oleva norovirus.

Kaikki 34 sairastunutta asiakasta, työntekijä ja 5 sekundaarisesti sairastunutta ovat toipuneet taudistaan, kertoo Tampereen kaupunki.

Sairastuneista toimitettiin näytteitä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen viruslaboratorioon. Tutkimuksissa todettiin, että norovirus oli harvinainen, genoryhmän 1.2 virus.

Tämän tyyppinen norovirus on Tampereen kaupungin mukaan melko harvinainen ruokamyrkytyksien aiheuttaja. Se on kuitenkin aiheuttanut useita epidemioita myös muualla Euroopassa. Tampereen kaupungin tietojen mukaan samaa noroa on nähty myös Ruotsissa, Britanniassa, Saksassa, Alankomaissa ja Ranskassa.

Norovirus

Norovirustartunnan itämisaika on 12–48 tuntia. Oireet alkavat välittömästi.

Oireita ovat muu muassa kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joista seuraa oksentelu. Valtaosalla sairastuneista on myös lievää ripulia. Osalla saattaa olla myös lämpöilyä.

Oireiden kesto on yleensä 12–72 tuntia.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio