Aamulehti selvitti: Talousrikostorjunnan tulos romahti viime vuonna, poliisi epäonnistui rikoshyödyn jäljittämisessä

Poliisi sai haltuunsa viime vuonna rikoshyötyä vain vajaat 15 miljoonaa euroa. Määrä on alle puolet tavoitteesta. Romahdusta selitetään poliisihallituksen tilinpäätöksessä rikollisten suojautumisella.

Hannu Kivimäki
Aamulehti selvitti: Talousrikostorjunnan tulos romahti viime vuonna, poliisi epäonnistui rikoshyödyn jäljittämisessä

Poliisi on saanut rikoshyötyä haltuunsa aiempaa vähemmän valtakunnallisesti mitattuna. Kuvituskuva.

Taneli KoponenAamulehti

Poliisin talousrikostutkinnan tulos jäi rikoshyödyllä mitattuna poikkeuksellisen heikoksi viime vuonna. Valtakunnallisesti poliisi sai haltuunsa alle 15 miljoonaa euroa rikoksista epäiltyjen rikoshyötyä, kun tavoite oli 30-40 miljoonaa euroa. Aamulehti selvitti kaikkien Suomen poliisiyksikköjen rikoshyötymääriä talousrikostorjunnan seurantatiedoista.

Rikoshyödyllä tarkoitetaan rikollisella toiminnalla hankittua taloudellista hyötyä. Se voi olla esimerkiksi käteistä rahaa, autoja, kiinteistöjä tai muuta omaisuutta, jolla on rahallista arvoa. Rikoshyöty tuomitaan menetettäväksi valtiolle.

Miila Kankaanranta

Poliisin haltuun saadun rikoshyödyn määrällä on merkitystä, koska se on yksi tärkeimmistä talousrikosten torjunnan onnistumisen mittareista. Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa pitää rikoshyödyn 15 miljoonan euron määrää merkittävän alhaisena tavoitteeseen ja aiempien vuosien tuloksiin verrattuna.

–Pettymys on näissä yhteyksissä huono ilmaisu, mutta toki näemme huonona asiana, että näin on, Lausmaa sanoo.

Aamulehden selvityksessä rikoshyödyn kokonaismäärää ei voitu verrata talousrikostorjunnasta aiheutuviin kustannuksiin, koska poliisihallitukselta ei löydy luotettavaa tilastotietoa kuluista. Poliisin kokonaisbudjetti oli viime vuonna noin 730 miljoonaa euroa.

Varat piilossa

Rikoshyödyn pudotuksen tekee mielenkiintoiseksi se, että poliisin tutkittavaksi tuli viime vuonna 2 087 uutta talousrikosjuttua. Määrä on 13 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Tuolloin juttuja tuli poliisin tutkittaviksi vain 1842 kappaletta, mutta rikoshyötyä saatiin silti haltuun yli 29 miljoonaa euroa.

Hannu Mänttäri

Poliisihallituksen tilinpäätöksen mukaan rikoshyödyn pudotusta selittää ”tekijöiden aiempaa parempi suojautuminen rikoshyödyn menetykseltä”. Käytännössä rikolliset ovat siis onnistuneet piilottamaan omaisuutta paremmin kuin ennen.

–Kaikissa jutuissa sitä (rikoshyötyä) ei ole saatavilla. Sitä ei ole olemassa tai se on saatettu viranomaisten ulottumattomiin, Lausmaa vahvistaa.

Suurin euromääräinen romahdus rikoshyödyssä tapahtui keskusrikospoliisissa (KRP:ssa), jossa sitä saatiin talteen yli seitsemän miljoonaa euroa aiempaa vuotta vähemmän. KRP:n rikoshyödyn loppusaldo oli viime vuonna vain 1,7 miljoonaa euroa. Määrä oli pieni verrattuna toiminnan kokonaiskustannuksiin, jotka olivat KRP:ssa viime vuonna noin 72 miljoonaa euroa.

Nousua rikoshyödyssä tapahtui Itä-Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen poliisissa, jossa rikoshyödyn määrä kasvoi viime vuonna yhteensä noin 1,7 miljoonaa euroa.

Tutkinta-ajat lyhenivät

Poliisihallituksesta arvioidaan, että tarkkojen rikoshyödyn putoamissyiden analysointiin tarvitaan pidempi kuin kahden vuoden laskeva ajanjakso. Yksi talousrikostutkinnan heikentynyttä tulosta selittävä tekijä saattaa olla tutkijoiden vaihtuvuus.

–Osa tutkijoista on toki saattanut siirtyä muihinkin tehtäviin jaksamisongelmiin liittyen.

–Osaavaksi talousrikostutkijaksi ei tulla hetkessä, vaan se vaatii pidempää kokemusta näiden rikosasioiden parissa työskentelystä, Lausmaa toteaa.

Poliisin työilmapiiritutkimusten tulokset eivät ole Lausmaan mukaan talousrikostutkinnan osalta ”ainakaan merkittävällä tavalla muuttuneet huonompaan suuntaan”.

Jukka-Petteri Eronen

Vt. poliisiylijohtaja Sanna Heikinheimo arvioi, että poliisin työilmapiirillä ei ole ollut vaikutusta tutkintatulosten heikkenemiseen rikoshyödyn osalta. Poliisi salaa työilmapiiritutkimusten tulokset.

–Se on julkisuuslakiin perustuva linjaus. Työpaikan sisäiset asiat eivät ole julkisia, Heikinheimo sanoo.

Hänen mukaansa poliisi ei salaa tuloksia esimerkiksi siksi, että ne olisivat kiusallisia tai haitallisia poliisin imagolle.

Ainakin osassa poliisiyksiköistä juttujen tutkinta-ajat ovat lyhentyneet samaan aikaan, kun rikoshyöty on pudonnut valtakunnallisesti.

Lausmaan mukaan yli 300:n rikosjutun tutkinta saatiin viime vuonna päätökseen tavoitetta nopeammin. Osa rikosjuttujen päättymisistä saattaa tosin johtua esimerkiksi siitä, että niiden tutkintaa on päätetty rajoittaa.

Jätä uutisvihje täällä>>>

Seuraa Twitterissä:@TaneliKoponen

Rikoshyöty

Rikoshyödyllä tarkoitetaan rikollisella toiminnalla hankittua taloudellista hyötyä. Lain mukaan rikoksen tuottama taloudellinen hyöty on tuomittava menetetyksi valtiolle.

Jos hyödyn määrästä ei ole saatavissa selvitystä, hyöty on arvioitava ottaen huomioon rikoksen laatu, rikollisen toiminnan laajuus ja muut olosuhteet.

Menettämisseuraamukseen tuomitaan rikoksesta hyötynyt tekijä, osallinen tai taho jonka puolesta tai hyväksi rikos on tehty.

Menettämisseuraamukseen voidaan tuomita tietyin edellytyksin myös henkilö, jolle menettämisseuraamuksen tai korvausvelvollisuuden välttämiseksi on siirtynyt rikoshyötyä tai muuta omaisuutta.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Nettoveronmaksaja

    Rahalla mitattavaa poliisityötä kannattaa teetättää vain ja kun tulot ovat vähintään yhtä suuret kuin menot. Nämä tutkijat olisivat yksityiseltä saaneet kenkää jo ajat sitten. Pitäisikö ja kannattaisiko talousrikostutkinta ulkoistaa?

    Ulkomaisten nettipyramidihuijausten ennaltaehkäisemättömyys saattaa tulevaisuudessa aiheuttaa tutkintakustannusten räjähdysmäisen kasvun ja rikoshyödyn katoamisen mafiaparatiiseihin. Tästä on jo maailmalla esimerkkejä eri muodoissa, kun kansojen heikkolahjaisimmat niihin sortuvat.

  • Aimo Rykäys

    Mitä jos siirrettäisiin ne kymmenet vihapuhejahtaajakytät tuottavampiin töihin jahtaamaan näitä kadonneita rikoshyötyjä? Valtio ei liho siitä jos joku satunnainen kotiäiti saadaan sakkotuomiolle jostain twiitistä mutta jos saadaan isommat kavaltajat ja huijarit tuomiolle niin se voisi jo tuntua jossakin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio