100 vuotta sitten

Aamulehti kiitti Tampereen työväkeä marraskuussa 1917: "Kotiaan ei kenkään mielellään likaa"

"He omaavat paikallista kiintymystä tänne, voipa tätä kiintymystä useassa tapauksessa nimittää suorastaan kotiseuturakkaudeksi."

Aamulehti kiitti Tampereen työväkeä marraskuussa 1917: "Kotiaan ei kenkään mielellään likaa"

Kulttuuri kukoisti ja kiinnosti myös kiihkeinä viikkoina Suomen itsenäistymisen aattona.

Matti Mörttinen

Suurlakko katkaisi Aamulehdenkin ilmestymisen marraskuussa 1917 kuudeksi päiväksi. Ensimmäinen numero ilmestyi tauon jälkeen maanantaina 19. marraskuuta. Lehden tekemisen kanssa oli tullut ilmeinen kiire, kuten ensimmäinen varsinainen uutistekstikin sen sivuilla kertoi:

"Tähän numeroon, joka suureksi osaksi sisältää viime keskiviikkoiseen lehteen tarkoitettua tekstiä, emme ole vielä laatineet arvostelevaa kirjoitusta sosialistipuolueen tai sen kiihkeimmän osan viime päivinä harjottamasta terrorista väkivaltaisuuksineen. Esitämme seuraavassa numerossa näistä mielipiteemme, mutta kuitenkaan emme nytkään voi pidättyä esiintuomasta jyrkintä vastalausettamme siitä julkisen sanan vapauden ennenkuulumattomasta sorrosta, joka on tullut tämän lehden samoin kuin muitten maamme sanomalehtien osaksi omain kansalaisten taholta."

Viikon jatkuessa jatkui myös Aamulehden keskeytymätön ilmestyminen. Sunnuntaina 25. marraskuuta oli jo suurlakon yhteenvedon aika, ja sen suoritti luonnollisesti nimimerkki Aatu Kirje Tampereelta -palstallaan.

Sävy oli tässä vaiheessa jo suhteellisen sovinnollinen, vaikka jyrkimmän linjan sosialistien "agitatsioni" saikin tuomion. Aatun, eli päätoimittaja Eetu Alhan, lohduttava viesti näet oli, että Tampereella työläiset ovat järkevää väkeä, eikä siksi kaupungissa ollut syntynyt veljesvihaa, joka olisi johtanut laajoihin väkivaltaisuuksiin ja murhaamiseen:

"Muualla ollaan siinä luulossa, että lakkojen riehuessa tilanne Tampereella on vaarallisin, kun täällä on niin paljon työväkeä. Perustelu on oikea, mutta johtopäätös väärä. Juuri sen takia, että Tampereella on paljon työväkeä, täällä työväki on järkevämpää ja jarjestyneempää. Tamperelaisen työväen joukossa on paljon niitä, jotka ovat pysyväisesti tänne kotiutuneet. He omaavat paikallista kiintymystä tänne, voipa tätä kiintymystä useassa tapauksessa nimittää suorastaan kotiseuturakkaudeksi. Ja kotiaan ei kenkään mielellään likaa."

Eipä ilmeisesti osannut päätoimittajakaan aavistaa, millaista elämänmenoa olisi odotettavissa jo seuraavana keväänä.

Aamulehti käy läpi sadan vuoden takaisia lehtiä Suomen juhlavuoden kunniaksi. Lue sunnuntain 25. marraskuuta lehti täältä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio