Tampere

60 vuotta toiminut kivijalkakauppa sulkee ovensa Tampereella – Kauppias kertoo hersyvästi, miksei halunnut nettikauppaa ja mikä on asiakkaissa parasta

Harraste Oy lopettaa toimintansa kesäkuun lopussa. Suomen vanhin askartelualan liike perustettiin vuonna 1958.

Krista Karppinen
60 vuotta toiminut kivijalkakauppa sulkee ovensa Tampereella – Kauppias kertoo hersyvästi, miksei halunnut nettikauppaa ja mikä on asiakkaissa parasta

Kun Reijo Ritvasalo sulkee kesäkuun lopussa Harrasteen oven, ainainen kiire loppuu. Heinäkuussa hän tyhjentää ja siivoaa tilan, mutta ei aio olla joka aamu välttämättä heti kahdeksalta paikalla. –Olen varannut siihen koko kuukauden, ettei tarvitse stressata. Sen jälkeen ajattelin, että teen niitä asioita, joille ei ole ollut aikaa. Menen maalle perkaamaan metsää, lähden vaimon kanssa lomalle, hän kertoo.

Heidi PesonenAamulehti

–En minä halua olla kuvaputken takana jossain takahikiällä varastokopissa, jossa on kaikki halvalla varastoituna. Haluan olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Näin perustelee nettikaupan välttelyään Harraste Oy:n kauppias Reijo Ritvasalo, joka päätti jo 15 vuotta sitten, että nettikauppaan hän ei lähde. Eikä lähtenyt, vaikka askartelutarvikkeiden kivijalkakaupan pitäminen on käynyt nettikaupan puristuksessa vaikeaksi.

Tältä harrastajan aarreaitassa näyttää:

 

Ritvasalo jäi virallisesti eläkkeelle 3,5 vuotta sitten, mutta ei hän Harrasteen hyllyjen välistä mihinkään hävinnyt. Mielessä alkoi kuitenkin hiljalleen kypsyä ajatus, että aika on rajallista, ja Tampereen Tuomiokirkonkadulla vuodesta 1958 toiminut liike on tulossa tiensä päähän.

–Tämä on sellainen sekamelska, ettei tätä kukaan ole huolinut ostaa. Ymmärrän sen kauhean hyvin, koska ei nuoressa väessä ole sellaista ihmistä, joka haluaisi ottaa tällaista työmäärää itselleen, Ritvasalo sanoo.

Nyt näyteikkunassa on pari viikkoa ollut tieto loppuunmyynnistä. Ovi laitetaan säppiin kesäkuun lopussa.

Uusia tuulia Keski-Euroopasta

Harraste Oy:n perusti 60 vuotta sitten liikemiesrypäs, johon kuului Urpo Lahtinen kollegoineen. Ritvasalo kertoo, että liikemiehet aloittivat Tampereella lukuisia yrityksiä, joihin oli saatu ideoita Keski-Euroopasta.

–Yrityksiä oli liikaa, että niistä olisi pystytty kunnolla huolehtimaan. Jo perustamisvuonna Harraste ajautui vaikeuksiin.

Reijo Ritvasalon isä Olavi Ritvasalo tuli yritykseen ensin liikkeenhoitajaksi ja osti pikkuhiljaa koko konkurssin partaalla olleen yrityksen itselleen.

–Voi sanoa, että Harraste ei ole isäni perustama, mutta se on hänen aikaansaannoksensa.

Reijo Ritvasalo tuli isänsä yritykseen töihin vuonna 1972, ja isän kuoleman jälkeen yrityksen omistus siirtyi suurimmaksi osaksi hänelle ja vaimolleen.

Krista Karppinen
Osa asiakkaista tulee Tuomiokirkonkadun liikkeeseen kaukaakin nimenomaan koottavien pienoismallien takia.

Osa asiakkaista tulee Tuomiokirkonkadun liikkeeseen kaukaakin nimenomaan koottavien pienoismallien takia.

Pitkään Harraste Oy toimi maahantuontiliikkeenä, joka osti tavaroita varastoon ja myi niitä edelleen muille saman alan liikkeille sekä kuntiin esimerkiksi kouluille ja päiväkodeille. EU:hun liittyminen muutti tilanteen, kun se toi mukanaan tavaroiden vapaan liikkuvuuden ja kaikki alkoivat tilata tarvitsemansa tuotteet itse.

Harraste Oy

Perustettu vuonna 1958.

Suomen vanhin askartelualan yritys.

Sijaitsee Tampereen keskustassa Tuomiokirkonkatu 21:ssä.

Nykyinen kauppias Reijo Ritvasalo.

Sulkee ovensa kesäkuun lopussa.

Sen jälkeen Harraste Oy:n tärkein tuote ovat olleet koottavat pienoismallit. Tosin niitäkin tilataan nykyään paljon nettikaupasta.

–Meiltä ostetaan sitten se, mikä unohtuu tilata, esimerkiksi pieni maalipurkki. Vähän kuin kyläkaupasta haetaan se hiiva, joka unohtui ostaa isosta marketista. Ja sitten sanotaan, että onpa hyvä, että olette olemassa, Ritvasalo kuvailee.

Asiakkaan kannalta se on toki kätevää, mutta pienen kivijalkakaupan kannattavuudelle yhtälö on vaikea.

Materiaaleja tulee ja menee

Ritvasalo on nähnyt, miten ajatus itse tekemisestä ja askartelusta on muuttunut. Kun vielä joitakin vuosikymmeniä sitten ihminen tuli ostamaan himmelitarvikkeet, hän osti olkia ja lankaa.

–Nyt yhä useammin, kun asiakas haluaa ostaa himmelitarvikkeet, sen pitäisi olla laatikkoon litistetty olkipakkaus, johon on laitettu lanka valmiiksi. Sitten se nostetaan sieltä laatikosta ja sanotaan, että katso, tein tämän itse, Ritvasalo kuvailee hersyvään tyyliinsä.

Yksi syy muutokseen on hänen mukaansa se, että kädentaitoja ei enää kartuteta koulussa ja kotona samalla tavoin kuin ennen. Toisaalta askartelu kilpailee samasta ajasta esimerkiksi netin kanssa, eikä pienoismalleja voi rakentaa, jos puhelin on liimautunut käteen kiinni.

Mielenkiintoinen piirre liittyy myös materiaalien ja työtapojen trendeihin. Ritvasalo kertoo, että nykyään uusi materiaali ehtii muuttua vanhaksi ennen kuin kauppias on saanut sen hyllyyn. Sitten intoillaankin jo jostain uudesta.

–Ne ovat sellaisia hössähtämisiä. Ihan hyvä, että niitä tulee, mutta ei tällainen perusmateriaaleja markkinoiva yritys pysty lähtemään niihin mukaan.

Krista Karppinen
Harraste Oy:n hyllyiltä voi tehdä yllättäviä löytöjä. Pienoismallien, maalien ja liimojen lisäksi hyllyssä nököttää esimerkiksi nukenpäitä.

Harraste Oy:n hyllyiltä voi tehdä yllättäviä löytöjä. Pienoismallien, maalien ja liimojen lisäksi hyllyssä nököttää esimerkiksi nukenpäitä.

Asiakkaan ongelmien ratkaisemista

Oikeastaan Ritvasalon työ ei ole niinkään askartelutarvikkeiden myymistä vaan asiakkaiden ongelmien ratkaisemista. Kun joku tulee ovesta rikkoutuneen kahvikupin kanssa ja kysyy, mikä liima sen korjaamiseen olisi paras, Harrasteen tiskin takana osataan vastata.

Samalla kuunnellaan asiakkaan huolet, ja arvioidaan uusista tuttavuuksista, minkä joukkueen kannattajiin hän mahtaa kuulua.

–Minulta on 20 vuotta sitten hävinnyt yksi asiakas, kun paljastin, mitä seuraa kannatan. Asiakas sanoi, että tämä oli sitten viimeinen kerta, kun minä tässä yrityksessä asioin, eikä häntä ole sen jälkeen näkynyt. Se oli raaka oppi, Ritvasalo kertoo ja jatkaa, että ihan sellainen ei kiekkokannattajien jakolinja enää ole.

Ilveksen fani pystyy nykyään ostamaan pienoismallinsa Tappara-kannattajan kaupasta.

Se että Ritvasalo silti muistelee yhä tuota yhtä kadonnutta asiakasta, kertoo paljon hänen suhtautumisestaan työhönsä. Keskustelut asiakkaiden kanssa ja erilaiset mielipiteet pitävät kauppiaan mielen virkeänä.

–Jos olisin yksin kaiket päivät, ajatusmaailmani pysyisi koko ajan samanlaisena ja kapenisi kapenemistaan. Kukaan ei sanoisi poikkipuolista sanaa, eikä esittäisi puheena olevasta asiasta toista näkökulmaa. Joskus tulee huomattua, että tosiaan, minähän saatan olla väärässä. Niin käy, kun on erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, Ritvasalo sanoo.

Sellainen riski kivijalkakaupan tiskillä nimittäin on, että pienoismallin tai kimalleliiman lisäksi saa juttukaverin.

Krista Karppinen
Kauppa sijaitsee Tampereen keskustassa osoitteessa Tuomiokirkonkatu 21.

Kauppa sijaitsee Tampereen keskustassa osoitteessa Tuomiokirkonkatu 21.


Kommentit (50)

  • Nimetön

    Todella harmillista. Jos olisi rahaa, niin ostaisin kyllä koko liikkeen. Käynyt tuolla palosammuttimen kokoisesta lähtien.

  • nimetön

    Harmi, mistäpä nyt lennokinrakentaja hakee balsan ja muut tarvikkeet, kun niitä tarvittaisiin nopeasti.
    Todella ikävää, että tällainen kauppa, josta saa kaikkea askarteluun ja nopeasti, joutuu lopettamaan nettikauppojen tieltä. Mielestäni KAIKKI nettikaupat pitäisi lopettaa, eikä toimivaa kauppakonseptia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio