14-vuotias Martti Mykrä kuoli hissikuilun pohjalle – Kalevankankaan nuorin sankarivainaja vartioi kerrostalon katolla, kun vihollisen pommikoneet iskivät täydellä voimalla

14-vuotias Martti Mykrä kaatui talvisodan viimeisinä päivinä, kun Tamperetta pommitettiin. Itsenäisyyspäivänä hänen haudallaan seisoo kunniavartiossa 13-vuotias Janne Ristimäki.

Silja Viitala
14-vuotias Martti Mykrä kuoli hissikuilun pohjalle – Kalevankankaan nuorin sankarivainaja vartioi kerrostalon katolla, kun vihollisen pommikoneet iskivät täydellä voimalla

13-vuotias Janne Ristimäki valvoo itsenäisyyspäivänä Martti Mykrän haudalla. "Tahtoisin sanoa hänelle, että kiitos 100-vuotiaasta Suomesta."

Emilia TykkiAamulehti, Tampere

Nuorin Tampereen Kalevankankaalla lepäävä sankarivainaja on 14-vuotiaana kaatunut Martti Olavi Onni Mykrä.

Hän kuoli talvisodan viimeisinä päivinä maaliskuussa 1940, kun Tamperetta pommitettiin.

Itsenäisyyspäivänä Mykrän muistoa kunnioitetaan kauneimmalla mahdollisella tavalla, kun hänen haudallaan valvoo ikätoveri, 13-vuotias Janne Ristimäki.

Kalevankankaalla kunniavartio järjestetään kello 11.45–12.30.

Tuli yksin evakkona

Martti Mykrän tarina on melko hyvin tiedossa. Hän tuli Tampereelle yksin evakkona Karjalan Kannakselta Hiitolasta.

Hän oli ammattikoulun oppilas ja Tampereen Suojeluskunnan poikasotilas. Talvisodassa Mykrän tehtävä oli toimia lähettinä.

2. maaliskuuta hän kiipesi Sorsapuiston vieressä sijaitsevan kerrostalon katolle ilmavalvontatehtäviin.

Kun vihollisen pommikoneet lensivät Tammelan kaupunginosan päälle, ei Mykrä ehtinyt niiltä suojaan. Vihollisen palopommi osui taloon, jonka katolla hän vartioi. Pommi meni suoraan katon läpi ja räjähti sisempänä.

Silja Viitala
"On tosi vaikea kuvitella, että olisin itse mukana sodassa. En oikein osaa sanoa, mitä Martti Mykrä on ajatellut. Varmasti häntä on pelottanut", Ristimäki pohtii.

"On tosi vaikea kuvitella, että olisin itse mukana sodassa. En oikein osaa sanoa, mitä Martti Mykrä on ajatellut. Varmasti häntä on pelottanut", Ristimäki pohtii.

Putosi viisi kerrosta hissikuilun pohjalle

Poika suistui katolta hissikuiluun. Hän putosi viiden kerroksen matkan ja menehtyi kuilun pohjalle.

Maaliskuun toinen päivä vuonna 1940 oli Tampereelle tuhoisa. Yli 100 viholliskonetta lähestyi tuolloin kaupunkia kolmesta eri suunnasta. Kahden tunnin aikana ne ehtivät pudottaa yli 600 pommia.

Tammelan viereisestä kaupunginosasta Kyttälästä tuhoutui kokonainen kortteli.

Mykrän urheudesta muistuttamaan on Tammelassa sijaitsevan kerrostalon rappukäytävään kiinnitetty muistolaatta.

Tiedot Martti Mykrästä perustuvat kenraalimajuri evp. Kalervo Sipin haastatteluun. Kunniavartion järjestää Tampereen Suomalainen Klubi yhdessä Satakunnan lennoston ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa.


Lue myös nämä


Kommentit (17)

 • Satu Rautiainen

  Yksi liikuttava elämän kertomus se on. Minun setäni Aarne Rautiainen myös on siellä haudattuna. Olen kiitollinen hänelle ja kiitos hänelle joka seisoi setäni hautakiven vieressä. Kuka hän oli? Haluaisin kiittää myös henkilökohtaisesti.

 • Nimetön

  Kiitos Martti Mykrä ja kiitos Janne Ristimäki.
  Minusta tuo oli kovin kauniisti ja kunnioittavasti tehty, tuli väkisin kyyneleet silmiin. Väkisin katsoo nuorta ihmistä, että on se hurjaa… Emme voi ymmärtää, mitä ihmiset ovat nähneet ja kokeneet, mutta voimme kunnioittaa sitä. Muistaa itsenäisyyden lahja, minkä eteen toiset uhrautuivat.
  Sota on kovaa, ja meillä on paljon muistettavaa. Niin urheuden kun kauheuden puolesta.

  Mitään ei pitäisi ottaa liian itsestään selvänä ja joskus on hyvä pohtia miettimään (ehkä myös tutkia maailmaa), mitä elämä voisi olla.
  Sain tästä muistutuksen eräältä ystävältä, joka oli maasta, missä he jäivät N-L :n vallan alle ja tajusin miltä meidät pelastettiin. Hinta oli kova meille, mutta se oli sietämätön heille. Ehkä nykyään liian monet luulevat, että kaikki tämä, mitä meillä on – epätäydellisenäkin – on ansaittu vain kovilla uhrauksilla ja työllä.
  Ja vaikka traumoja kaatuu aina seuraavien sukupolvienkin niskaan, on se silti lahja.
  Kohta veteraanit ovat menneet eikä meillä ole kuin muistojen muistot.
  Kannattaa kuunnella vielä kun on aikaa.

  Kiitos itsenäisyydestä kaikille heille, kenelle kiitos kuuluu, ja kiitos kaikille kunniavartiossa seisseille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio