Pyrinnön nuoret kirmasivat Tiomilan maaliin taas nopeimmin – "Onhan tämä ihan käsittämätöntä ottaa neljäs peräkkäinen voitto" - Urheilullista - Aamulehti

Pyrinnön nuoret kirmasivat Tiomilan maaliin taas nopeimmin – "Onhan tämä ihan käsittämätöntä ottaa neljäs peräkkäinen voitto"

Tampereen Pyrinnön ankkuri Leo Matinheikki (1) sai seppeleen kaulaansa sekä riemuitsevat joukkuetoverit vierelleen Ungdomens Tiomilan loppusuoralla.

11.8.2019 19:51

Suunnistus

Ungdomens Tiomila -suunnistusviestissä Ruotsin Örbyssä lähellä Göteborgia Tampereen Pyrinnöllä oli muhkea kolmen peräkkäisen voiton putki puolustettavanaan 18-vuotiaiden poikien sarjassa.

Viime vuoden joukkueesta ikäluokasta vanhentui kuitenkin ulos peräti kahdeksan juoksijaa kahdestatoista, joten etukäteen kovin moni ei uskonut Pyrinnön poikien mahdollisuuksiin jatkaa huipulla. Lisäksi Turun Suunnistajat ja Jämsän Retki-Veikot olivat muodostaneet todella kovan koostejoukkueen. JRV&TuS johtikin viestiä viiden osuuden ajan.

Pyrinnön aloittajana pilkkopimeällä ensimmäisellä osuudella oli Riku Gröhn, joka juoksi varmasti tullen yhdeksäntenä vaihtoon 3.08 minuuttia kärkeen kirmanneesta ruotsalaisjoukkueesta, mutta vain 27 sekuntia kolmantena olleesta JRV&TuS:sta.

Myös toisella osuudella oli pilkkopimeää, mutta Akseli Konttila suoriutui hienosti nostaen Pyrinnön viidenneksi ja vain 47 sekuntia kärjestä, Matias Mäenpää toi puolestaan tamperelaiset kuudentena kolmanteen vaihtoon 1.48 minuuttia piikkipaikasta.

Neljäs osuus oli pitkä ja lähes valoisa taival, jolla JRV&TuS:n Touko Seppä karkasi 5.02 minuutin johtoon. Pyrinnön Tuukka Kupiainen suunnisti alun virheen jälkeen vahvasti tullen vaihtoon viidentenä 7.52 minuuttia Jämsän ja Turun joukkueesta.

Viidennellä osuudella juoksijoita sai olla yksi, kaksi tai kolme. Tuomas Leinamo viiletti nopeimmin ja nosti Pyrinnön toiseksi 5.14 minuuttia ykkössijasta. Muut Pyrinnön juoksijat olivat Miro Sivonen ja Eemil Koskinen.

Aapo Liponkoski tuli neljäntenä kuudenteen vaihtoon 2.36 minuuttia kärkijoukkue JRV&TuS:sta jääneenä. Seuraavalla osuudella Anttoni Mäki-Laurila palautti Pyrinnön toiseksi 1.47 minuutin takaa-ajoasemaan ja kahdeksannella osuudella Juho Nieminen oli JRV&TuS:ia jäljessä vain 47 sekuntia kolmantena.

Yhdeksännellä osuudella Olli Mustajoki jatkoi Pyrinnön hyvää menoa vaihtosijalla kolme, 2.57 minuuttia kärkeen kiitäneestä IK Hakarspojkarnasta. Pitkään johdossa edennyt JRV&TuS putosi nyt toiseksi.

Ankkuriosuudesta muodostui upea jännitysnäytelmä, jonka alussa JRV&TuS:n venäläisvahvistus Daniil Fomin heilutti vakuuttavasti tahtipuikkoa ja Ruotsin Hakarspojkarnan ankkuri putosi kelkasta.

Pyrinnön Leo Matinheikki suunnisti kovaa ja tarkasti eron kaventuessa kaiken aikaa. Viisi rastia ennen maalia Leo sai kärjen kiinni. Fomin pääsi vielä seuraavalla välillä ykköseksi, mutta kolmelle viimeiselle rastille Matinheikki karautti taas hieman edelle ja sitten hän päätti aukaista pellit. Näin Pyrintö katkaisi maalinauhan 23 sekuntia ennen JRV&TuS:n ankkuria.

Pyrinnön pojat nousivat perinteisen suunnistusviestin korkeimmalle korokkeelle uudistuneella ja nuorentuneella kokoonpanolla.

Pyrintö vei Tiomilan mestaruuden nyt siis neljännen kerran peräkkäin ja sai myös komean kiertopalkinnon omakseen. Juhlan kunniaksi pojat pääsivät parturihommiin, kun joukkueen valmentajalta Mikko "Lammikko" Eskolalta ajettiin hiukset päästä.

– Moni joukkueen ulkopuolelta ei uskonut voittoomme, kun meillä oli vain kaksi SM-mitalistia eli aloittaja ja ankkuri. Joukkueemme oli myös perin nuori, keski-iältään vain 15,6 vuotta, kun viime vuonna keski-ikä oli peräti 17,6 vuotta. Itse tuumin, että voittoon on täysi mahdollisuus, mutta se edellyttäisi hyviä ja vähävirheisiä suorituksia, kertoi Eskola.

– Joukkueen kanssa sovittiin tietyt toimenpiteet millä tähän päästäisiin. Erittäin onnistunut leiri heinäkuun alussa oli tärkeä tekijä hengen luomisessa. Onhan tämä ihan käsittämätöntä ottaa neljäs peräkkäinen voitto, iloitsi Lammikko viestin jälkeen pää kaljuksi parturoituna.

– Kaikkensa täytyy valmentajankin pistää peliin, ja uskoakseni silläkin oli oma pieni merkityksensä voiton rakentamisessa. Ei tämä saavutus itsestään syntynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: