Pirkanmaan ratsukot toivat vakuuttavan värisuoran SM-kisoista – Seudulla valoisa tulevaisuus lajissa - Urheilullista - Aamulehti

Pirkanmaan ratsukot toivat vakuuttavan värisuoran SM-kisoista – Seudulla valoisa tulevaisuus lajissa

Kangasalan Rauha Hirvonen ja Ímynd frá Gröf loistivat F1-luokan voittajina kolmatta vuotta peräkkäin.

20.7.2019 11:11 | Päivitetty 22.7.2019 15:19

Ratsastus

Islanninhevosratsastuksen SM-kisoissa Orimattilassa nähtiin 5.–7.7. yli 150 starttia vauhdikkaita askellajisuorituksia. Mukana oli myös useita ratsukoita Pirkanmaalta, joista kunnostautuivat erityisesti nuoret sekä juniorit.

Tuliaisiksi Kangasalle, Ylöjärvelle ja Pälkäneelle saatiin kaikkiaan neljä kultamitalia, neljä hopeaa ja neljä pronssia sekä yksi arvostettu hyvän ja harmonisen ratsastuksen palkinto.

Rauha Hirvonen Kangasalta oli ratojen kultarohmu taituroimalla mestaruuden F1-luokan nuorissa, P3-nuorissa sekä nuorten viisikäynnin kombinaatiossa.

Ylöjärven Miina Sarsama nappasi puolestaan kultaa T1-junioreissa, hopeaa V1-junioreissa sekä hopeaa juniorien nelikäynnin kombinaatiossa. Hyvän ja harmonisen ratsastuksen palkinto ojennettiin myös Sarsamalle.

Tuplasti hopealle ylsi Pälkäneen Heidi Poukkanen, T1-nuorissa ja V1-nuorissa. Lisäksi Poukkanen toi pronssia nuorten nelikäynnin kombinaatiosta.

Muita Pirkanmaan pronssimitalisteja olivat ylöjärveläiset Hanna Huhta T1-junioreissa ja juniorien nelikäynnin kombinaatiossa sekä Henna Videnoja V1-nuorissa.

Junioriratsastaja Lyydia Lamminen Pirkkalasta täydensi hienosti menestystä tulemalla neljännelle sijalle V1-luokassa.

Ylöjärveläinen juniori Miina Sarsama sekä Tjáning frá Grafarkoti menestyivät upeasti SM-kilpailuissa Orimattilassa.

Vuotuiset SM-kilpailut on yleensä pidetty Ypäjällä, mutta tänä vuonna ensi kertaa Orimattilassa. Islanninhevosilla ratsastetaan erityisiä askellajikisoja 250 metriä pitkällä ovaaliradalla. Näitä viralliset mitat täyttäviä ratoja on Suomessa vain muutamia. Uutta rataa suunnitellaan Ypäjälle ensi vuoden PM-mittelöitä varten.

SM-kilpailuja tuomaroivat kansainvälisen FEIF-lajiliiton edustajat. Orimattilassa arvostelemassa oli tuomareita Suomesta, Belgiasta, Britanniasta ja Saksasta. Ratsukoita oli kolmessa ikäryhmässä: juniorit, nuoret ja seniorit. PIrkanmaan mitalistit olivat siis tällä kertaa nuoria ja junioreita, joten seudun tulevaisuus askellajiratsastuksessa näyttää valoisalta.

Kisattavat luokat ovaaliradalla ovat tölttiluokat T1 ja T2, näissä esitetään puhdastahtista ja kaunista tölttiä eri tempoissa ja T2:ssa myös vapain ohjin. V1-nelikäyntiluokassa esitetään tölttiä kahdessa eri tempossa sekä ravia, käyntiä ja laukkaa.

Viisikäyntiluokka F1 on lajin "kuninkuusluokka", siinä esitetään islanninhevosten kaikki viisi askellajia: käynti, ravi, laukka, töltti ja nopea liitopassi.

Ovaaliradan ohella kilpaillaan myös 250 metrin suoralla radalla passilajeissa, joissa paremmuuden ratkaisee puhtaan tahdin lisäksi nopeus. Passilajeissa on sähköinen ajanotto sekä useampi tuomari liputtamassa, onko ratsukko koko vaaditun matkan ajan puhtaassa liitopassissa.

Passilajeja on neljä: 100 metrin speedpassi P2 ja 150 metrin tyylipassi PP1, jossa arvostellaan myös siirtyminen sekä hidastus. Sitten on kaksi starttikopeista lähtevää passia, 250 metrin P1 ja 150 metrin P3, joissa molemmissa kaksi ratsukkoa lähtee yhtä aikaa ja juoksee rinnakkain.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: