Tampere Saintsin U15-joukkueen uusi valmentaja Henri Laine rohkaisee nuoria monipuolisen lajin pariin - Urheilullista - Aamulehti

Tampere Saintsin U15-joukkueen uusi valmentaja Henri Laine rohkaisee nuoria monipuolisen lajin pariin

– Jenkkifutis on pelaajien koon puolesta oikeastaan ylivoimaisen monipuolinen laji, sanoo ulkomaillakin menestystä niittänyt Henri Laine (keskellä).

8.2.2019 11:02

Jenkkifutis

Tampere Saints on vastaanottanut innolla U15-joukkueen uuden päävalmentajan Henri Laineen mukaan seuran junioritoimintaan. Laine aloitti amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen pyhimysperheessä vasta 18-vuotiaana, joskin monipuolisella urheilutaustalla.

Vaikka alun perinkään miehen tyyliä ei ole ollut lähteä lajin pariin käsiä heilutellen, oli ajatus Vaahteraliigasta, puhumattakaan ulkomailla pelaamisesta ja maajoukkuepaikasta, varsin etäinen.

– Katse oli varsinkin alkuvuodet kehittymisessä ja joukkueen auttamisessa kentällä, Laine toteaa.

Joustava joukkue saa Laineelta kiitosta, sillä opinnot Skotlannissa pitivät hänet pois Suomesta talvisin. Saintsin vahvuuteen Henri saapui yleensä vain muutama viikko ennen kauden ensimmäistä ottelua. Osittain tämän kokemuksen myötä Laine peräänkuuluttaa itsenäisen harjoittelun tärkeyttä lajin harrastamisessa:

– Kentällä ei kehity, jos tekeminen jää muutamaan ohjattuun joukkueen treeniin viikossa. Kehitys tulee niistä vähemmän viehättävistä tunneista salilla, juoksuradalla ja portaissa, kun motivaatio täytyy kaivaa itsestään. Kun nuo hohdottomat tunnit tekee niiden epämukavuudesta huolimatta, mahdollistaa se päivänvalossa täysin erilaisen suorittamisen.

Nuori taituri Tesfaw Lappalainen on yksi monista, jotka jatkavat Tampere Saintsin riveissä syksyn U13-joukkueesta kevätkauden U15-joukkueeseen.

Laine on työskennellyt lasten ja nuorten kanssa jo kauan, joten juniorien valmentaminen tuli luontevana osana pelaamisen sivuun. Oman aktiiviuran loppupuolella ymmärrys peliä kohtaan kehittyi huomattavasti, ja hän haluaa auttaa nuoria kokemaan saman.

– Pyrin ehkä korostetunkin paljon panostamaan siihen, että junnut oppivat lajin tekniikoiden ja ymmärryksen ansiosta hallitummassa ja vähemmän loukkaantumisalttiissa muodossa, kuin se itsellä oli varsinkin peliuran alkuvaiheessa. Hyökkäyskuvioissa on loppujen lopuksi melkoinen määrä nyansseja, jotka avautuvat vasta kokemuksen myötä, tietää Laine.

– Tykkään ajatuksesta, että varsinkin U15-junnut ovat siinä iässä, että heillä on lajin ja elämänkin suhteen paljon mahdollisuuksia avoinna. Tuo ikä on hyvä hetki iskostaa esimerkiksi tiiminä toimimista ja asennetta nöyrään työntekoon.

Saintsin U15-joukkueen vuosi 2019 on lähtenyt liikkeelle hienosti. Osallistumisprosentti treeneissä on ollut vahva ja isoakin edistystä on havaittavissa nuorten kehityksessä, fyysisessä tekemisessä ja asennoitumisessa harjoitteluun.

Mainio tapa päästä mukaan pyhimysperheeseen on osallistuminen hiihtolomalla järjestettäviin avoimiin harjoituksiin, mutta oman ikäluokan joukkueenjohtajaan voi ottaa yhteyttä jo nyt ja osallistua heti seuraaviin treeneihin. On hyvä muistaa, että jokaiselle löytyy pelipaikka koosta, sukupuolesta ja urheilutaustasta riippumatta.

– Jenkkifutis on oikein hyvä valinta monelle fyysisesti isommalle nuorelle, joka ei ehkä koe oloaan kotoisaksi kaukalossa tai futiskentällä. Lajinomainen liikkuminen ja muukin kyllä kehittyy nopeasti, kun sen eteen tekee hommia. Se on ollut havaittavissa syksyn ja talven aikana monella pelaajalla, rohkaisee päävalmentaja Henri Laine.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut