Venäjä uhmakkaana KOK:n olympiapäätöksestä: "Meitä ei nujerreta, selviämme aina" – näin päätöstä on kommentoitu

Venäjä suljettiin talviolympialaisista Kansainvälisen olympiakomitean tiistaisella päätöksellä. KOK kuitenkin antaa urheilijoille mahdollisuuden hakea osallistumislupaa, jos taustalla ei ole dopingkäryjä.

MAXIM SHIPENKOV/EPA
Venäjä uhmakkaana KOK:n olympiapäätöksestä: "Meitä ei nujerreta, selviämme aina" – näin päätöstä on kommentoitu

Portti pysyy kiinni venäläisurheilijoille ensi helmikuun talviolympialaisissa. Urheilijoilla on kuitenkin mahdollisuus hakea osallistumislupaa, jos taustalla ei ole dopingkäryjä.

STT, Aamulehti, AFP

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n eilinen päätös sulkea Venäjä ensi vuoden talviolympialaisista "ei nujerra" Venäjää, vakuuttaa Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova.

–Voi vain kuvitella, kuinka paljon olemme kärsineet "partnereidemme" toiminnasta. Mutta meitä ei nujerreta. Ei maailmansodalla, ei Neuvostoliiton romuttamisella, eikä pakotteilla. Selviämme aina, Zaharova sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

–Venäjän uutta nousua urheilumahtina ei osattu odottaa. Nuorison odotettiin ryhtyvän ryyppäämään, stadioneista piti tulla kirpputoreja, valmentajien arveltiin ryhtyvän valmentamaan muualla. Mutta näin ei käynyt, uusi sukupolvi marssi esiin ja loistaviin tuloksiin.

KOK ilmoitti tehneensä päätöksen tutkittuaan todisteita Venäjän valtiojohtoisesta dopingohjelmasta. Moskovan antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov on paljastanut yksityiskohtia Sotshin vuoden 2014 talvikisojen testinäytteiden manipuloinnista ja kiellettyjen aineiden käytöstä joukkueessa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi keskiviikkona, että päätös on syytä analysoida tarkkaan ilman suuria tunnekuohuja.

–Tilanne on vakava ja meidän on tehtävä syvä analyysi tästä. Olisi väärin antaa nyt tunteille valtaa, Venäjän presidentin tiedottajana toimiva Peskov sanoi toimittajille.

BARBARA WALTON/EPA
Tältä näytti Venäjän joukkue Sotshin olympialaisten avajaisissa vuonna 2014.

Tältä näytti Venäjän joukkue Sotshin olympialaisten avajaisissa vuonna 2014.

"Tuskallinen, hyvin tuskallinen"

Monet osasivat ennakoida päätöstä, jossa KOK sulkee Venäjän kisoista mutta antaa urheilijoille mahdollisuuden hakea osallistumislupaa neutraalin lipun alla. Olympiaovi aukeaa kuitenkin vain tiukkojen ehtojen täyttyessä.

–Venäjä järjesti todella täydelliset olympialaiset, Zaharova kirjoittaa Sotshista.

–Urheilusta on tullut kansallinen aate, jota toteutetaan kymmenissätuhansissa lasten urheilukerhoissa ja -kouluissa, upeilla stadioneilla ja ihmisten halulla olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Onko tämä (päätös) tuskallinen? Kyllä, hyvin tuskallinen. Olemme urheilijoidemme tukena kaikessa. Selviämmekö? Kyllä.

Ilja Kovaltshuk: KOK:n päätös oli pelkkää politiikkaa

Venäjän jääkiekkomaajoukkueen olisi ehdottomasti otettava osaa Pyeongchangin talviolympialaisten kiekkoturnaukseen, vaikka joukkue joutuukin pelaamaan neutraalin lipun alla. Näin toteaa venäläistähti Ilja Kovaltshuk.

KOK kuitenkin antaa urheilijoille mahdollisuuden hakea osallistumislupaa, jos taustalla ei ole dopingkäryjä ja jos kaikista kisoja edeltävistä testeistä selviää puhtain paperein.

–Meidän on ehdottomasti lähdettävä olympialaisiin. Jos emme sitä tee, se tarkoittaa, että olemme luovuttaneet. Tiedämme kaikki, että KOK:n päätös oli pelkkää politiikkaa. Tiedämme, mihin tuolla pyritään. Oli itse asiassa selvää, että tuollainen päätös tulee, Kovaltshuk sanoo uutistoimisto Tassin mukaan.

Wu Zhuang/Zumawire
Venäläinen kiekkotähti Ilja Kovaltshuk on sitä mieltä, että Venäjän jääkiekkomaajoukkueen on lähdettävä olympialaisiin.

Venäläinen kiekkotähti Ilja Kovaltshuk on sitä mieltä, että Venäjän jääkiekkomaajoukkueen on lähdettävä olympialaisiin.

KOK:n seulan läpäisevät venäläisurheilijat kilpailevat "joukkueessa" nimeltä "Olympiaurheilija Venäjältä", joka kisaa olympialipun alla. Jos menestystä tulee, palkintojenjaossa soi olympiahymni.

–Jos urheilijat tulevat kisoihin, se yhdistää koko kansakunnan. Kaikkien puhtaiden urheilijoiden on lähdettävä kisoihin. Monelle ne ovat viimeiset kisat, muita mahdollisuuksia ei enää tule. Ja jos onnistumme, laulamme kansallislaulun. Me urheilijat olemme politiikan ulkopuolella, Kovaltshuk painottaa.

Olympialaisten järjestäjä toivottaa venäläisurheilijat tervetulleiksi

Etelä-Korean Pyeongchangin talviolympialaisten kisajärjestäjä toivottaa venäläiset urheilijat tervetulleiksi niin sanotun neutraalin lipun alla. Pyeongchangin järjestelykomitean tiedotteessa sanotaan, että se hyväksyy ja kunnioittaa Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päätöstä, jonka mukaan venäläisurheilijat voivat pyrkiä Pyeongchangin talviolympialaisiin ainoastaan neutraalin lipun alla.

–Työskentelemme yhdessä KOK:n ja muiden olennaisten sidosryhmien kanssa taataksemme, että kaikki kyseisen joukkueen jäsenet saavat parhaan mahdollisen kokemuksen, tiedotteessa sanotaan.

KOK:n päätös oli ennakoitu

Olympiapannan lisäksi KOK luetteli myös nipun muita rangaistuksia. Sanktiolistassa ovat muun muassa Venäjän olympiakomitean hyllyttäminen ja Vitali Mutkon elinikäinen olympiapanna.

Monet osasivat ennakoida päätöstä, jossa KOK sulkee Venäjän kisoista, mutta antaa urheilijoille mahdollisuuden hakea osallistumislupaa neutraalin lipun alla. Olympiaovi aukeaa kuitenkin vain tiukkojen ehtojen täyttyessä.

Venäjä on tähän asti julkisuudessa kiistänyt valtiojohtoisen dopingohjelman. Dopingpaljastusten vaikutukset ovat olleet jo nyt merkittäviä, sillä 11 venäläisurheilijalta on viety Sotshin olympiamitali pois.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio