Liiga

Veli-Matti Vittasmäki, milloin viimeksi teit selkeän virheen? Tapparan luottopuolustaja ei hae tyylipisteitä, mutta pelaa niin, että joukkuekaverit näyttävät paremmilta

Luottopuolustaja Veli-Matti Vittasmäki on erikoistunut oman maalin varjeluun. Peliminuutit ovat kasvaneet kevään edetessä.

Ossi Ahola
Veli-Matti Vittasmäki, milloin viimeksi teit selkeän virheen? Tapparan luottopuolustaja ei hae tyylipisteitä, mutta pelaa niin, että joukkuekaverit näyttävät paremmilta

Veli-Matti Vittasmäki (vas.) ja Tapparan fysiikkavalmentaja Jaakko Kailajärvi pitivät palaveria perjantain harjoituksissa.

Jari Perkiö

Jos Veli-Matti Vittasmäki sylkisi osumia yhtä tehokkaasti kuin hän suojelee omaa maalia, Tapparan puolustaja paistattelisi otsikoissa harva se päivä.

Mediamaailmassa on kuitenkin omat lainalaisuutensa – tehokkaat viimeistelijät nostetaan herkästi esille ja luotettavat varmistajat mainitaan korkeintaan sivulauseessa.

Tämä ei häiritse loistokevään pelannutta Vittasmäkeä tippaakaan.

–Yritän tehdä hommia sillä tavalla, että kanssapelaajat näyttävät paremmilta ja joukkueella on mahdollisuus voittaa. Tässä lajissa ei jaeta tyylipisteitä, Vittasmäki painotti.

Kun Turun Kisa-Veikkojen kasvatti siirtyi vanhempana C-juniorina TPS:n riveihin, uudessa joukkueessa oli hyviä ylivoiman pyörittäjiä. Niinpä tulokas istutettiin puolustavaksi pakiksi – ja hän on sillä tiellä edelleen.

–Tämä rooli istuu minulle parhaiten, koska puolustaminen on vahvin osa-alueeni. Kun tietyt pelaajat näkevät vain vastustajan maalin saadessaan kiekon lapaansa, minä pyrin huolehtimaan selustasta. Yritän varmistaa aina, ettei vastapuolen kavereita jää vapaaksi, Vittasmäki selvitti.

Tällä hetkellä työnjako tulee luonnostaan, kun Vittasmäki pelaa tasakentällisin virtuoosimaisen Otso Rantakarin parina. Erityyliset puolustajat täydentävät toisiansa erinomaisesti.

Nöyrä ahertaja

Vittasmäen peliminuutit ovat lisääntyneet kevättä kohden.

–Tämä selittyy varsinkin sillä, että olemme ottaneet aika paljon jäähyjä – ja minulla on iso rooli alivoimalla. Yritän tukkia vastustajien yrityksiä parhaani mukaan.

Luottopuolustajan kunto kestää kovankin kuorman.

–Kun pääsen jäälle, yritän vetää jokaisen vaihdon mahdollisimman hyvin. Sinänsä minulle on ihan sama, pelaanko pudotuspeleissä kaksi minuuttia vai 20 minuuttia. Kunhan voitetaan.

Mika Kanerva
Iän myötä virheiden nollaamisesta on tullut Veli-Matti Vittasmäelle (vas.) helpompaa.

Iän myötä virheiden nollaamisesta on tullut Veli-Matti Vittasmäelle (vas.) helpompaa.

Alivoiman taide

Alivoimapelaaminen on oma taiteenlajinsa siinä missä ylivoimapelaaminenkin. Jäähyjen tappajia arvostetaan kovasti joukkueen sisällä. Kehuja satelee samaan tahtiin kuin ratkaisijoillekin.

–Kyllä sen huomaa treeneissäkin, milloin homma toimii. Tämän näkee ylivoimamiesten tuskastumisesta.

Hakametsän lehtereillä heräsi mielenkiintoinen kysymys välieräsarjan aikana – milloin ihailtavalla varmuudella pelaava Vittasmäki on tehnyt viimeksi selkeän virheen?

–Joka pelissä tulee jonkinnäköisiä virheitä.

Mutta puhutaan nyt karkeasta mokasta?

–Jaa-a... Kun palasin loukkaantumisen jälkeen, Sport-pelissä kiekko pyörähti lavasta ja kaveri pääsi yksin läpi, hän vastasi.

Tästä kamppailusta on kulunut aikaa jo puolitoista kuukautta.

Vittasmäki, 27, on oppinut käsittelemään virheitä kypsästi kokemuksen karttuessa.

–Nuorempana vaivuin herkästi synkkyyteen ja saatoin murehtia koko loppupelin. Nykyään pystyn nollaamaan tilanteen heti. Tiedostan, että virheet kuuluvat peliin. Niitä sattuu kaikille. Epäonnistumiset pitää pyyhkiä mielestä mahdollisimman nopeasti.

Timo Marttila
Vittasmäki haaveilee MM-kisakutsusta.

Vittasmäki haaveilee MM-kisakutsusta.

Leijona-paita kiehtoo

Vittasmäki sai vuosi sitten uransa ensimmäisen A-maajoukkuekutsun ja putosi lopulta MM-koneesta viimeisten joukossa.

–Leijona-paita kiehtoo ilman muuta. Lähden innolla mukaan, jos tulee kutsu. Asiasta ei ole ollut minkäänlaista puhetta ainakaan toistaiseksi, Vittasmäki tuumi.

Puolustajalle jäi hyvä maku viime kevään seitsemästä maaottelusta, vaikka MM-paikan menetys kirpaisi.

–Valmentajan täytyy vetää viiva kahdeksan pakin jälkeen – ja minä jäin silloin viivan alapuolelle. Ei siinä sen kummempaa. Toivottavasti saan vielä uuden tilaisuuden. Ellen tänä vuonna, niin sitten tulevaisuudessa, Vittasmäki pohtii.

Vittasmäki sai Leijona-debyytistään lisäpotkua huomattuaan tasonsa riittävän.

–Ei tullut missään tapauksessa kivirekifiilis. Pystyin tuottamaan positiivisia asioita niissäkin ympyröissä, hän iloitsi.

Tapparan toinen turkulaispakki Mikko Lehtonen nousi viime keväänä MM-koneeseen ja raivasi talvella tiensä myös Pyeongchangin olympiajoukkueeseen.

Ensimmäinen liigafinaali Kärpät–Tappara Raksilassa Oulussa kello 18.30.

Muokattu 16.59: Jim-kanava ei näytä ensimmäistä finaaliottelua.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Peruspakki johon voi aina luottaa. Kärpät voi yllättää Veli-Matin rajulla kudillakin. Vain taivas rajana.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio