Kolumnit

VaLePa omassa lajissaan HJK:n jäljillä

VaLePa omassa lajissaan HJK:n jäljillä

Kolumni: Vuoden 1998 Mestarien liiga osoitti, että unelmat voivat toteutua kovassakin seurajoukkuekilpailussa. HJK voitti yhden pelin, pelasi kaksi tasan ja hävisi kolme ottelua.

Yrjö KaresAamulehti

Vammalan Lentopallon etenemistä Mestarien liigaan voi perustellusti verrata jalkapallon menestyneimmän suomalaisjoukkueen HJK:n taipaleeseen vuoden 1998 Euroopan Mestarien liigaan. HJK ja VaLePa ovat yltäneet tälle tasolle lajinsa toistaiseksi ainoina suomalaisseuroina.

HJK kaatoi karsinnoissa kaksi vastustajaa, ensin koti- ja vierasottelujen yhteistuloksella armenialaisen Jerevanin ja sitten ranskalaisen Metzin. VaLePa pääsi lohkovaiheeseen yhden otteluparin voitolla (vastassa Ceske Budejovice).

Yksi ottelupari vähemmän ei anna yhtään aihetta väheksyä VaLePan saavutusta. Mestarien liigan avauspeli on kiinnostanut kovasti suomalaista lentopalloväkeä.

VaLePa laski tarvitsevansa kolmesta lohkovaiheen kotiottelussa yleisökeskiarvoksi 2000 katsojaa. Hämeenlinnan otteluun myytiin ennakolta jo 2 500 lippua 3 200 katsojan halliin. Tiistaina oli VaLePan ensimmäinen tilaisuus palkita kannattajien usko suosikkiinsa.

VaLePa oli ansainnut mahdollisuuden nähdä, riittävätkö taidot erittäin kovaan fyysiseen peliin. Riittävyydestä on kaksi vastakkaiseen tulokseen johtanutta esimerkkiä.

VaLePa on joutunut aiemmin CEV-cupissa (keväällä 2016) RV Berliniä ja nyt Mestarien liigan lohkokarsinnoissa Budejovicea taipumaan vieraskentällä. Berliniä vastaan taival pysähtyi siihen, tshekkijoukkuetta vastaan enää ei.

VaLePan päävalmentaja Sami Kurttila ennakoi PAOK Thessaloniki-pelipäivänä Ylen aamu-tv:n lähetyksessä VaLePan osaamisen riittävän etenemiseen Mestarien liigan alkulohkosta jatkoon. Liigapelejä jatkavat viiden lohkon kaksi parasta seuraa ja lisäksi kolme lohkovaiheen parasta kolmosta.

Ensimmäinen ottelu PAOK Thessalonikia vastaan olikin VaLePalle vähintään yhtä suuri henkinen koetinkivi kuin fyysinen mittari. Kotivoitto oli VaLePalle lähes välttämättömyys jatkotoiveiden säilyttämiseksi.

Vertailun vuoksi on hyvä palauttaa mieleen, kuinka parjatun suomalaisen jalkapalloilun kansallinen kärkijoukkue HJK pelasi. Taival Mestarien liigassa oli kunniakas, vaikka pelit jäivätkin lohkovaiheeseen.

HJK hävisi vierasottelunsa saksalaiselle Kaiserslauternille mutta ylsi kotiareenalla tasapeliin. Hollantilaista PSV Eindhovenia vastaan tulleet tappiot sysäsivät HJK:n ulos jatkopeleistä.

Kolmannen lohkovastustajansa Benfican HJK kukisti Helsingissä ja napsi vierasottelusta 2–2-tasapelin.

Lentopallon ammattilaisjoukkue PAOK on ehkä sopiva vertailukohde Benficaan, jolla on tilillään runsaat 30 Portugalin mestaruutta ja kaksi kokonaisvoittoa jalkapallon Euroopan Mestarien liigan edeltäjässä Euroopan cupissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio