Tässä syyt, miksi Tappara romahti täysin – ”On epätodennäköistä, että Ilves voittaa pudotuspelit”

Ilves kokosi rivinsä ensimmäisessä pudotuspelissä ja nujersi runkosarjan voittajan. Mentaalivalmentaja uskoo kuitenkin, että Tappara selviytyy näistä kahdesta voittajana.

Mika Kanerva
Tässä syyt, miksi Tappara romahti täysin – ”On epätodennäköistä, että Ilves voittaa pudotuspelit”

Ilves-pelaaja Matias Sointu teki ensimmäisessä pudotuspelissä kaksi maalia.

Edith Andersson Aamulehti

Ilveksen sensaatiomainen ja yllättävä voitto Tapparasta ihmetyttää vielä keskiviikkoaamunakin. Miten on mahdollista, että vuosikausia liigan jopa huonoimpana joukkueena pidetty Ilves kokosi rivinsä ja voitti runkosarjan voittajan noin vain?

Mentaalivalmentaja Minna Marshin asiakkaissa on sekä Tapparan että Ilveksen pelaajia, joten hän asettelee sanansa varovasti.

- Tulos ei yllättänyt, vaikka Tappara onkin näistä joukkueista parempi. Tapparan pelaajien vireystila ei ollut tiistain pelissä aivan optimaalinen.

Kun liigavuotta on pelattu kevääseen asti, paineet alkavat olla kovat, ja pelaajien stressikertoimet kasvavat. Paikallispeleissä on lisäksi aina omanlaisensa lisästressi.

- Tapparan kausi on mennyt paremmin ja joukkue on täynnä kovia maalintekijöitä. Vaatii kuitenkin pelaajalta paljon sulkea mielestään pois kaikki se häly, mitä ympärillä ja päässä on, Marsh kertoo.

Tästä on kyse

Mutta miksi Tappara siis hävisi? Se johti eilistä pudotuspeliä 3–1, ja sitten Ilves teki viisi maalia seitsemässä minuutissa. Marsh kertoo, että aina kun tehdään monta maalia lyhyessä ajassa, on kyse seuraavanlaisesta ilmiöstä:

- Toinen joukkue pääsee yllättämään puolustajat tai maalivahdin. Jos maalin tehnyt joukkue pääsee iskemään heti uudestaan, ei vastustajan pää enää pysy aina riittävän kylmänä. Hyvän stressin taso voi silloin heilahtaa sekunneissa pois optimaaliselta tasolta ja suoritustaso romahtaa.

Kun näin pääsee käymään, pelaajien mielessä vilahtelee monennäköisiä epämiellyttäviä ajatuksia. Ne voivat liittyä omaan itseen pelaajana, tai sitten pelaaja voi miettiä, mitä muut hänestä nyt ajattelevat.

Ilveksen voittoon on muutama merkittävä syy. Yksi syy on se, että Tapparan pelaajat lähtivät peliin liian matalilla tai korkeilla stressitasoilla.

Urheilusuorituksessa tarvitaan riittävä määrä stressihormoneja.

- Silloin moottori käy sopivalla teholla tilanteen vaativuuteen nähden. Hyvä stressi auttaa pelaajaa saavuttamaan sen päivän parhaan mahdollisen suoritustason, Marsh selventää.

Jos stressiä on liikaa, se kääntyy pelaajaa vastaan ja hallinnan tunne katoaa. Jos stressihormoneja on liian vähän, suoritustaso jää alhaiseksi.

- Tapparan pelaajat ovat lähteneet aiemminkin tällä kaudella takki auki tärkeään peliin. Oletus on ollut, että ”ollaan parempia kuin vastustaja ja voitetaan”. Tällainen ajattelutapa kostautuu lähes aina.

Jari Toivonen
Ilveksen fanit olivat revetä onnesta, kun Ilves voitti tärkeän pudotuspelin.

Ilveksen fanit olivat revetä onnesta, kun Ilves voitti tärkeän pudotuspelin.

Muutama avainsyy voittoon

Toki Ilveksen voittoon on tarvittu muutakin kuin Tapparan mureneminen. Ilves on Marshin mukaan täynnä taitavia jääkiekkoilijoita.

- Ilveksessä on hyviä pelaajia, ja heitä johtaa hyvä päävalmentaja, Karri Kivi. Se on tärkeää.

Näin Karri Kivi tunnelmoi voiton jälkeen (juttu jatkuu alla):

 

Ilveksen omistuksessa on tämän vuoden aikana ollut merkittäviä muutoksia, kun Vincent Manngaard luopui omistuksestaan helmikuussa. Sen jälkeen Ilveksen peli alkoi sujua. Tällaisillakin asioilla on suurta merkitystä pelaajien menestymiseen.

- Pelaajat toki keskittyvät pelaamiseen, joka on heidän työtään. He usein sanovat, että eivät lue uutisia seurastaan, eivätkä edes ajattele asioita. Mutta kun seuran asiat ovat olleet sekaisin, se on ollut raskas viitta joukkueen yllä, Marsh kertoo.

Pelaajat ovat kärsineet Marshin mukaan järkyttävistä stressioireista, joita suuri yleisö ei ymmärrä. He ovat voineet kärsiä esimerkiksi unettomuudesta ja vatsakivuista.

Miten lopuissa pudotuspeleissä käy?

- On epätodennäköistä, että Ilves voittaa. Tapparassa on enemmän kovia pelaajia, ja eilisen tappion jälkeen siellä skarpataan valmennusta myöten. Tapparan pelaajissa on enemmän niitä, jotka haluavat urallaan eteenpäin ja tiedostavat pääkopan merkityksen. Ilveksen pelaajat ovat taitavia, mutta Tapparan pelaajat saavat taidoistaan todennäköisesti enemmän irti.

Minna Jalovaara
Mentaalivalmentaja Minna Marsh löytää useita syitä Ilveksen voitolle ja Tapparan häviölle.

Mentaalivalmentaja Minna Marsh löytää useita syitä Ilveksen voitolle ja Tapparan häviölle.

Katso videolta Tapparan päävalmentajan Jussi Tapolan analyysi ottelusta:

 

Lue myös nämä


Kommentit (29)

 • Nimetön

  Tappara voittaa perjantaina, koska lauantaiksi pitää saada vielä peli…ja rahaa… Aikaisemmin en uskonut näihin väitteisiin, että tahallaan voitetaan vuorotellen ja game seven ratkaisee. Kun katselin keskiviikkona Tapparan otteita, oli pakko alkaa tarkastelemaan uskomuksiaan…..

 • Nimetön

  Sinällään daamin kanta on ihan ok, mutta jääkiekko on mentaalivalmentajalle kuitenkin väärä areena.
  Tuskin Marsh pystyy arvioimaan yksittäisten pelaajien taitavuutta muuten, kuin lukemansa perusteella.
  Onhan Ipa-fanit henkeään haukkoen koittaneet todistaa, että nyt on spirittiä..ekassa pelissä oli tovin ja se riitti. Riittääkö jatkossa, sen näemme.
  Mentaalipuoli juuri olisi se Ipan vahvuus, mutta mitä saa aikaan Peltola ja Tapola. Nämä herrat ovat nyt avain sarjan voittamiseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio