Tampereelle yleisurheilun nuorten MM-kisoihin saapuvia urheilijoita odottaa historiallinen yllätys – itse täytettävä vesipullo

Yleisurheilun nuorten MM-kisoissa heinäkuussa Tampereella ei nähdä pullovesikasoja.

Tomi Vuokola
Tampereelle yleisurheilun nuorten MM-kisoihin saapuvia urheilijoita odottaa historiallinen yllätys – itse täytettävä vesipullo

Yleisurheilun nuorten MM-kisojen pääsihteeri Elisa Hakanen esittelee historiallista ympäristötekoa eli virallista kisapulloa. Pullot saavat kylkeensä Tampere-aiheisen koristelun.

Mikko HusaAamulehti

Eihän yksi juomapullo varsinaisesti maailman pelastamisen järeältä aseelta näytä, mutta osaavissa käsissä siitä sellaisen saa.

Heinäkuussa Tampereella järjestettävien yleisurheilun nuorten MM-kisojen pääsihteeri Elisa Hakanen esittelee juomapulloa, jonka avulla tehdään historiaa.

Nuorille urheilijoille ei rahdata kymmeniä tuhansia vesipulloja, vaan kukin saa tasan yhden. Senkin tyhjänä.

Tarkoitus on, että urheilijat käyttävät samaa pulloa kisojen ajan ja täyttävät sen kisa- ja treenipaikoilta löytyvistä Tampereen Veden vesipisteistä.

–Monesti urheilussa vesipullosta otetaan yksi kulaus ja heitetään se sitten pois. Tuo ei ole hirveän ekologista tai järkevää, Hakanen perustelee.

–Ei varsinkaan silloin, kun ollaan Suomen kaltaisessa puhtaan veden maassa.

Myös terveysteko

MM-organisaatiolta pullovesien heivaaminen on puhdas ympäristöteko. Kisojen ympäristöohjelmaan kuuluu paljon muutakin, mutta ulospäin yhden vesipullon politiikka on taatusti näkyvin.

–Kyllä meidän täytyy isoja tapahtumia rakennettaessa miettiä ympäristövalintoja. Ja puhdas vesi on iso juttu, joten miksipä sitä ei käytettäisi ja julistettaisi Suomen ja Tampereen puhtautta. Kyllä tästä aikamoinen tarina saadaan aikaiseksi, Hakanen luottaa.

Hanavedellä täytettävät vesipullot ovat myös terveysteko.

Keväällä julkaistu laaja kansainvälinen selvitys paljasti, että pullovesissä on merkittäviä määriä mikromuovia eli äärimmäisen pieniä muovihiukkasia.

Samaan aikaan pullovesibisnes kasvaa maailmalla nopeammin kuin mikään muu juomateollisuuden ala.

Tutkijoiden seuraava haaste onkin selvittää, millaisia terveysvaikutuksia mikromuovilla on ihmiseen.

Nuoret saavat oman vesipullon

Yleisurheilun nuorten MM-kisat järjestetään Tampereella 10.–15.7 Kisapaikka on Ratinan stadion.

Kisoihin saapuu noin 1 700 urheilijaa 174 maasta. Muita joukkueiden jäseniä on tulossa noin 800. Median edustajia Tampereelle saapuu 200.

Järjestelyissä on mukana 600 vapaaehtoista.

Kisojen katsojatavoite on 40 000 kävijää.

Kisojen ympäristöohjelman näkyvin asia on pullovedestä luopuminen. Jokainen saa yhden täytettävän vesipullon. Vesipisteitä löytyy kisa- ja treenipaikoilta.

Muuten ympäristöohjelmassa kiinnitetään huomiota muun muassa lajitteluun, hävikkiruokaan ja liikkumiseen.

Numerolappujen hakaneulat kootaan Ratinassa yhteen putkiloon. Niistä on suunnitteilla taideteos.

Hakasen tiedossa ei ole, että vastaavaa olisi kokeiltu urheilukisoissa koskaan tai missään.

–Ei ainakaan tällä tasolla. Nuorten MM-kisat ovat maailman kansainvälisin urheilutapahtuma tänä vuonna. Mikään muu urheilutapahtuma ei tuo niin monta kansallisuutta yhteen.

Tosin hommaa on kuitenkin kerran kokeiltu, kaikessa hiljaisuudessa ja tietysti Tampereella vuonna 2013 yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa.

–Silloin Euroopan yleisurheiluliitto oli varsin skeptinen, mutta saimme mahdollisuuden kokeilla. EAA:n väki sai ilokseen huomata, kuinka urheilijat jonottivat vesipisteille.

Viisi vuotta sitten EM-kisoissa oli 50 maata, heinäkuussa maiden määrä on yli kolminkertainen.

–Kyllähän Euroopan kanssa on helppoa, kun puhdas vesi on monelle arkipäivää. Nyt mukana on maita, joiden urheilijat kohtaavat ensimmäisen kerran sen tilanteen, että uran tärkein tapahtuma pitäisi hoitaa yhdellä vesipullolla.

Siksikin maille on mennyt reilusti ennakkotietoa asiasta. Puhtaan veden tarinaa on julistettu luonnollisesti myös somessa postaus toisensa perään.

Entä jos joku nokkela on törmännyt verkossa Nokian vesikriisiin?

–No, toivotaan, ettei niin ole käynyt, Hakanen nauraa.

Tai jos joku tulee Ratinaan kaupasta ostettu vesipullo kädessään? Suljetaanko hänet kisoista?

–Ei meillä mitään sanktioita ole, ja eiköhän tuo hoidu ihan itsestään, kun nuoret huomaavat, mitä pullovesi Suomessa maksaa.

Mallia Dohaan?

Nuorten MM-kisoista saadaan myös mallitapahtuma, josta kelpaa ottaa vastaisuudessa esimerkkiä.

–Kyllähän vesiasia on herättänyt mielenkiintoa. Esimerkiksi vuoden 2019 Qatarin Dohan yleisurheilun MM-kisojen järjestäjät ovat olleet kiinnostuneita. Voi olla, että sieltä tullaan seuraamaan, miten me toteutamme asian.


Kommentit (4)

  • Vapaaehtoinen Helsingin EM-kisoissa

    Helsingissä 2012 järjestetyissä yleisurheilun EM-kisoissa jaettiin osallistujille täytettävä vesipullo. Vapaaehtoisetkin sellaisen saivat😎

  • Nimetön

    Hyvin näkyi pullovesi menevän kaupaksi Ratinan kauppakeskuksen päivittäistavarakaupassa ainakin ukrainalaisille nuorille urheilijoille. Eivät suomalaisetkaan ulkomailla luota paikallisiin kun kovasti vakuuttavat vesijotoveden juotavuutta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio