Kolumnit

Suomen tasavallan ja Eemeli Suomen tarinoissa on yhtäläisyyksiä: molemmat ovat hienoja kertomuksia sitkeydestä

Suomen tasavallan ja Eemeli Suomen tarinoissa on yhtäläisyyksiä: molemmat ovat hienoja kertomuksia sitkeydestä

Kolumni: Yksi valmennuspäällikkö Jouko Myrrän tärkeimmistä viesteistä junioreille on, että koskaan ei kannata antaa periksi. Kannustava esimerkkinä hän kertoo tarinan Eemeli Suomesta.

Tapani SaloAamulehti

Suomen tasavalta juhlii sadan vuoden taivaltaan keskiviikkona. Tiistaina Ilveksen liigamiehistö järjestää omat juhlansa Hakametsässä. Pääosassa on poikkeusluvalla numerolla 100 pelaava Eemeli Suomi.

Tasavalta Suomen ja Eemeli Suomen tarinoissa on yhtäläisyyksiä.

Molemmissa on hienointa sitkeys, sisu ja usko, joka vie läpi harmaan kiven.

Eemeli Suomi kantaa tällä hetkellä kultaista kypärää joukkueen tehokkaimman pelaajan merkkinä. Hän on yksi Liigan parhaista pelaajista.

Suomea seitsemän kauden ajan valmentanut Jouko Myrrä kuuli Suomen juniorivuosien aikana kymmenien kiekkoa läheltä tai vähän kauempaa seuraavien sanovan, ettei pojasta tule koskaan liigapelaajaa.

Joku sanoi Suomea liian heiveröiseksi, toinen tuumasi, ettei liike riitä huipputasolle.

Suomi ei ollut junnutähti. Hän kehittyi fyysisesti vähän muita ikäisiään hitaammin ja oli vielä lapsi liittyessään Ilveksen C-junioreihin. Hän mahtui hädin tuskin pelaavaan kokoonpanoon, hinkkasi pääosin nelosketjun laidalla.

B-junioreihin häntä ei edes kyselty kauden jälkeen. Niinpä hän pelasi yli-ikäisenä vielä yhden kauden C-poikien kanssa. Se sujui hyvin, mutta seuraava kausi alkoi taas ikävästi. Paha jalkavamma piti nuoren kiekkoilijan pitkään kaukalon laidalla.

Halu pelata oli kuitenkin kova. Myrrän muistin mukaan Suomi myi skootterinsa saadakseen lisenssinsä maksettua ja ajeli hallille polkupyörällä.

Ensimmäinen kausi A-junioreissa (2013–2014) oli vaikea. Peliaikaa ei herunut ja Suomi harkitsi siirtymistä höntsysarjoihin.

Myrrä ja Ilkka Pakarinen saivat hyökkääjän puhuttua ympäri: ”älä vielä luovuta, yritä vielä kerran.”

Suomi otti haasteen vastaan. Seuraavana talvena hän takoi A-juniorien kaikkien aikojen piste-ennätyksen, 79 pinnaa 48 ottelussa.

Myrrä muistelee Suomen harjoitelleen paljon ulkojäillä. Hän tuli paikalle tuntia ennen muita ja lähti tuntia muita myöhemmin.

Luonto on antanut Suomelle loistavan pelisilmän, kyvyn hahmottaa kokonaisuuksia. Pelivälineen hallintaa hän hioi yksikseen ja kaverien kanssa joukkuetreenien ulkopuolella.

Viime vuosien aikana Suomesta on kasvanut täysverinen huippu-urheilija. Hän katsoo tarkasti mitä laittaa suuhunsa ja muistaa myös levätä silloin, kun on levon aika.

Jouko Myrrä on mukana Ilveksen liigajoukkueen valmennuksessa, mutta syksyllä tehdyn sopimuksen myötä hän toimii myös Ilveksen C-, B- ja A-juniorien valmennuspäällikkönä.

Yksi Myrrän tärkeimmistä viesteistä junioreille on, että koskaan ei kannata antaa periksi.

Kannustava esimerkkinä hän kertoo tarinan sisukkaasta Eemeli Suomesta.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Taisi Myrrä pistää vähän omiaan. Enpä usko että skootteria olisi tarvinnut lisenssin takia myydä, eiköhän isä-Markus sen olisi kyennyt maksamaan…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio