Suomen hiihtomaajoukkueen huoltaja työskentelee Krp:n oikeusyksikössä ja on myös televisiosta tuttu lottoarvonnan valvoja

Kalevan kierroksen kuuden lajin välineitä esittelee rento urheilija, mutta kilpailuista hiki, tuska ja kenties joskus hampaidenkiristyskin ovat tuttuja.

Katarina Sällylä / Aamulehti
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltaja työskentelee Krp:n oikeusyksikössä ja on myös televisiosta tuttu lottoarvonnan valvoja

Markus Välimäellä on käsissään soudusta airot, hiihdosta sauvat sekä suunnistuksesta kartta ja kompassi.

Yrjö KaresAamulehti

Kahden sanan viranhaltija ja sanavalmis kestävyysurheilija. Markus Välimäki, 40, on sama ihminen eri rooleissa ja sananmukaisesti eri vaatteissa ja varusteissakin.

Lottoarvonnan valvojana poliisiviranomainen Välimäki toivottaa vain kohteliaasti "hyvää iltaa", Kalevan kierroksen suorittajana ja kaksinkertaisena voittajana vain oma harkinta kahlitsee sanoja.

Kierroksen kuuden osalajin varusteita Välimäki esittelee hymy suupielessä.

–Joku voi ajatella, että tähän lajiin en lähde, mies veistelee ja lisää: "Tässä eivät hiki, tuska ja hampaidenkiristys tule mukaan".

Välimäen työ ja harrastus eivät ole keskenään ristiriidassa, vaan ne näyttävät täydentävät toisiaan. Ilman aktiivista urheiluharrastusta ei olisi aktiivista työn arkea.

Välimäen määrätietoisuudesta ja itselleen asettamista tavoitteista paljon kertoo työuran alku.

Poliisikoulusta yliopistoon

–Kun aloitin Poliisikoulun, olin oman ryhmäni nuorin. Valmistuin vuonna 2001 ja aloitin samaan aikaan opiskelun Rovaniemellä Lapin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa, hän kertoo.

Hän toteaa opiskelleensa työn ohessa, mutta vuosien varrella oli myös opintovapaita.

Katarina Sällylä / Aamulehti
Pyöräilyyn ajokin ohella kuuluu erilaisia varusteita. Markus Välimäki laskee pyörän tarvikkeineen maksaneen 7500 euroa.

Pyöräilyyn ajokin ohella kuuluu erilaisia varusteita. Markus Välimäki laskee pyörän tarvikkeineen maksaneen 7500 euroa.

–Keskitalven olin tiukasti koulussa, mutta palasin viimeistään keväällä aina töihin ja olin pitkälle syksyyn töissä.

Välimäki valmistui jo vuonna 2004 ja sai määräaikaisen rikoskomisarion viran tutkinnanjohtajana Tampereen rikospoliisista.

Useita eri tehtäviä

Työura kuitenkin alkoi järjestyspoliisin hälytyspartiossa, "maijan ratista".

–Olen ollut myös liikenneryhmässä, rikospoliisissa ja myöhemmin massarikos- ja talousrikostutkinnassa, Välimäki selvittää.

Tehtäväkuvan muutoksia on riittänyt sen jälkeenkin: muun muassa ylikomisarion virassa Tampereen poliisilaitoksen lupahallinnossa sektorinjohtajana ja Pirkanmaan kihlakunnan syyttäjänä.

Tampereen työvuosien aikana Välimäki auskultoi ("istui käräjiä") ja sai varatuomarin arvon.

Länsi-Suomen lääninhallituksen poliisiosastolta Välimäki siirtyi Vantaalle keskusrikospoliisiin esikuntaan rikostarkastajan virkaan.

Nyt Välimäen vastuulla on krp:n oikeusyksikkö.

Talvikisojen huoltaja

Välimäki rientää talvisin urheiluriennoista toiseen lähes hengästyttävän vauhdikkaasti. Jos mies ei valmistaudu Kalevan kierroksen luisteluun ja hiihtoon, hän uurastaa esimerkiksi huoltajana hiihtomaajoukkueessa.

Tehtävässä takana ovat jo olympiakisat Sotshissa ja MM-hiihdot viime talvena Lahdessa.

Välimäki aloitti syksyllä 2013 Rukan maailmancupissa, jossa erityisesti Krista Pärmäkosken (silloin vielä sukunimellä Lähteenmäki) valmentajana tunnettu Matti Haavisto oli yhdistetyn huoltopäällikkönä. Välimäki tuli nimenomaan yhdistetyn huoltoryhmään.

–Olin ollut ennen huoltomiesaikaa pitkään Peltosen suksitehtaan ja voiteidenvalmistaja Rexin myynti- ja tallitoiminnassa. Olin hiihtänyt huoltopäällikkö Haaviston kanssa kilpaa, sen jälkeen Matti oli toiminut huoltajanakin, kun kisailin poliisien arvokisoissa. Hän tunsi minun tapani toimia.

Selkeä työnjako

Välimäen mukaan toiminnan maajoukkueessa pitää olla aukotonta.

–Siellä ei enää ole mahdollisuutta paljon kysellä, kun kaikki hoitavat omat tehtävänsä, Välimäki täsmentää.

Katarina Sällylä / Aamulehti
Markus Välimäen Kalevan kierroksen varuste-esittelystä puuttui vain mahonkinen vene. Hän soutaa lainaveneellä yhdessä Juha Prittisen kanssa. Prittinen sijoittui tämän vuoden kierroksen kokonaiskilpailussa kolmanneksi.

Markus Välimäen Kalevan kierroksen varuste-esittelystä puuttui vain mahonkinen vene. Hän soutaa lainaveneellä yhdessä Juha Prittisen kanssa. Prittinen sijoittui tämän vuoden kierroksen kokonaiskilpailussa kolmanneksi.

Välimäki voitti viisi vuotta sitten ensimmäisenä ikämiessarjan vuotenaan vapaan tyylin 15 kilometrin Suomen mestaruuden. Yhdistetyn miesten kanssa Välimäki on kisannut puolitosissaan siitä, voittaako heistä kukaan häntä hiihdossa.

–Juuri nyt muita harrastuksia minulla ei ole kuin urheilu. Illat kahden pienen lapsen nukkumaan menon jälkeen kuluvat lenkillä.

Jopa 800 harjoitustuntia

Välimäki arvioi, että tiettyjä asioita toisella tavalla tehden hän olisi voinut yltää hiihdossa kansalliseen kärkijoukkoon.

–Nytkin kävin aika korkealla, mutta olisivathan jotkut sijat vielä pikkuisen kohentuneet. Minun hapenottokyvylläni ei olisi silti päässyt hiihdon kansainväliselle huipulle, Välimäki arvioi.

Yleisessä sarjassa hiihtäessään Välimäki harjoitteli enimmillään jopa 800 tuntia vuodessa ja oli pisimmillään syksylllä lumileireillä jopa kuusi viikkoa.

–Paras muisto SM-hiihdoista oli Kontiolahden viesti 2009. Lykin silloin Joutsan Pommia edustaneen Mika Myllylän peesissä koko kympin.

Hiihtoura Pyrinnöstä LeKiin

Silloin Välimäki edusti Viialan Viriä, joka on yhä hänen seuransa Kalevan kierroksessa.

–Tampereen Lamminpään poikana urani alkoi Pyrinnössä, jatkui nuoruusvuosina Ylöjärven Urheilijoissa, yleisessä sarjassa hiihdin Viialan Virissä ja tulevana talvena hiihtoseurani on Lempäälän Kisa.

Hukkuuko Välimäki urheiluvälineisiin?

–Kaksi varastoa urheiluvälineeni ovat vieneet omakotitalossa. Kun autotallissa on muutakin tavaraa, ei sinne autokaan mahdu, Välimäki nauraa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio