Suomalaiset ovat voittaneet yli 30 mitalia yleisurheilun nuorten MM-kisoissa – Heistä vain yksi on ottanut mitalin myös aikuisissa: "Se on asia, jota mietimme jatkuvasti"

Suomelle on tullut vuosien varrella menestystä juniorien arvokilpailuista, mutta miksi lahjakkuudet eivät nouse huipulle aikuisten tasolla?

Aamulehden arkisto
Suomalaiset ovat voittaneet yli 30 mitalia yleisurheilun nuorten MM-kisoissa – Heistä vain yksi on ottanut mitalin myös aikuisissa: "Se on asia, jota mietimme jatkuvasti"

Aleksi Jaakkola, Mikko Halvari, Sanni Utriainen ja Ari Mannio ovat 2000-luvun suomalaisia nuorten MM-mitalisteja.

Vesa LaaksoAamulehti

Tilasto suomalaisista yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisojen mitalisteista on tyly ennen Tampereella järjestettäviä kisoja. Suomalaiset nuoret ovat voittaneet historiassa 32 MM-mitalia, mutta ainoastaan Aki Parviainen on onnistunut nousemaan myös aikuisissa MM-mitalistiksi.

EM-tasolla mitaleja on tullut enemmän, mutta suhdeluku nuorten arvokisojen mitalistista aikuisten vastaavaksi on ollut suomalaisittain valitettavan heikko. Miksi Suomi hukkaa lupaavia yleisurheilulahjakkuuksia aikuisuran kynnykselle tultaessa?

–Se on asia ja kysymys, jota mietimme jatkuvasti. Meillä pikkulapsesta asti kilpaillaan paljon ja tehdään lajisuorituksia, minkä myötä nuoret ovat vahvoja 16–17-vuotiaina, Urheiluliiton valmennusjohtaja Jorma Kemppainen pohtii Aamulehdelle.

Kemppainen kääntää katseen yleisurheilun sijasta laajemmin koko urheilun junioritoimintaan.

–Tarvitsisimme urheilukentän laajempaa yksituumaisuutta, että ei oltaisi niin lajisidonnaisia liian nuorena, mikä koskee kaikkia lajeja. Yleisurheilu edellyttää kovaa suorituskykyä ja tarvitsemme parhaat tyypit lajitaustasta riippumatta.

–Toivelistalla olisi, että urheilemisen pohja olisi kaikilla suomalaisilla lapsilla ja nuorilla laajempi. Yksin emme pysty tätä ongelmaa ja haastetta ratkaisemaan.

Suomen mitalistit 20 vuoden ajalta

1998: Olli-Pekka Karjalainen (moukari) MM-kultaa, Aki Heikkinen (10-ottelu) MM-kultaa, Sini Pöyry (moukari) MM-hopeaa, Jaakko Ojaniemi (10-ottelu) MM-pronssia, Susanna Rajamäki (7-ottelu) MM-pronssia

2000: Sanna Saarman (7-ottelu) MM-pronssia

2002: Mika Vasara (kuula) MM-pronssia, Mikko Halvari (10-ottelu) MM-pronssia

2006: Ari Mannio (keihäs) MM-hopeaa

2010: Sanni Utriainen (keihäs) MM-kultaa

2016: Aleksi Jaakkola (moukari) MM-pronssia, Suvi Koskinen (moukari) MM-pronssia, Wilma Murto (seiväs) MM-pronssia

Raha ja resurssit

Rahasta tai oikeastaan rahan puutteesta suomalaisessa yleisurheilussa on julkisuudessa käyty julkisuudessa kovaakin keskustelua.

–Meillä on tällä hetkellä 35 urheilijaa apurahalla mukana. Aika monelle urheilijalle tarjotaan tällä hetkellä mahdollisuus, että he pääsevät yrittämään, Kemppainen vastaa.

Taloudellinen tilanne pakottaa kuitenkin monen lahjakkaan kaksikymppisen yleisurheilijan koviin valintoihin, kun tienestejä ei juuri ole odotettavissa.

–Uskon, että meidän nuorilla urheilijoilla on kirkas käsitys siitä, että tämä ei ole sellainen laji, jossa tulee tienaamaan urheilulla.

Kotimaisessa yleisurheilussa on jämähdetty puoliammattilaisuuteen, mutta enää tänä päivänä kompromissiratkaisuilla ei ole edellytyksiä nousta sinne aikuisten huipulle.

Hiljattain kolmen valmentajan työryhmä ehdotti tukijärjestelmän täysremonttia, jossa kärkiurheilijat saisivat 3500 euron kuukausipalkkaa ja voisivat harjoitella ammattivalmennuksessa.

–En usko, että yleisurheiluun mukaan tulevat nuoret urheilijat odottavat saavansa 3500 euroa palkkaa kaksikymppisenä. Ei muuten saa oikein missään muuallakaan tuon ikäisenä, Kemppainen hymähtää.

Kun kuitenkin jossain voi saada, väistämättä tilanne saa nuoret lahjakkuudet pohtimaan, mihin lajiin panostaa vai keskittyäkö sittenkin kokonaan opiskeluun ja työelämään.

Menestyminen on silloin yksittäisten intohimoisten ja hullunrohkeidenkin yksilöiden varassa. Toivottavasti heitä vielä kasvaa Tampereella nähtävistä nuorista lahjakkuuksista aikuishuipulle asti.

Korjaus: Lisätty faktalaatikkoon nuorten MM-mitalisteiksi 2016 Suvi Koskinen ja Wilma Murto.

Kimmo Penttinen
Jorma Kemppainen ei kasaa mitalipaineita nuorten MM-joukkueelle kotikisoihin.

Jorma Kemppainen ei kasaa mitalipaineita nuorten MM-joukkueelle kotikisoihin.

Mitalin sijasta tavoitteena 8–10 urheilijaa finaaliin

Lajin tilanne on hyvä pitkälle 2020-luvulle, sanoo SUL:n valmennusjohtaja. Nuorten MM-kisat käydään Ratinan stadionilla 10.–15. heinäkuuta.

Suomi saa Tampereelle yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin 36 urheilijan joukkueen.

–Iso asia on tässä juniorivaiheessa, että siellä on paljon urheilijoita mukana ja laajasti eri lajiryhmistä. Hyviä urheilijoita, jotka saavat fantastisen ja ainutlaatuisen kokemuksen kotikisoista, SUL:n valmennusjohtajan Jorma Kemppainen kuvailee nuorten joukkuetta.

–Tässä meillä on kaksi hyvää ikäluokkaa. Voi sanoa, että meidän lajin tilanne on hyvä pitkälle 2020-luvulle, sillä meillä on valovoimaisia nuoria urheilijoita.

Mitalit ovat kuitenkin tiukassa nuorten MM-kisoissa, eikä Kemppainen suostu puhumaan mitalikandidaateista ääneen.

–En ole edes katsonut joukkuetta mitalinäkövinkkelistä. Monella on edellytyksiä finaalitasolle ja uskoisin, että Suomi saa 8–10 urheilijaa finaaliin.

Joukkueen isoimmat nimet ovat ennakkoon Samuel Purola pikamatkoilla, Saga Andersson seipäässä ja Viivi Lehikoinen 400 metrin aidoissa.

Nuorten finaalitaso tarjoaa pohjan, josta ponnistaa aikuisten menestyjäksi, mutta Kemppainen nostaa esille toisenlaisen reitin.

–Kisajoukkueessa on 32 urheilijaa (haastattelun jälkeen joukkue täydentyi 36 urheilijan suuruiseksi), mutta on ainakin kolminkertainen määrä urheilijoita, jotka ovat tosissaan yrittäneet mukaan. Siinä ulkopuolelle jääneessä porukassa on urheilijoita, jotka pääsevät vielä aikuisten arvokisoihin.


Kommentit (4)

  • Totuus

    Dopingista höpöttäminen on turhaa. Varmasti eniten hamitta, ettei suomalaisilla ole tietoa edes sallituista aineista.

    Edelleen erikoista ettei edes venäläiset nuoret pääse mukaan kilpailuihin – moni mitali olisi eri kaulassa. Eihän urheilussa ole korruptiota eihän.

    Muutamien urheilijoiden kohdalla tulee eittämättä mieleen, että elämä on ollut kovaa, kun osa näyttää yli 40-vuotiailta. Eräänlaista dopingia tämäkin.

  • Seuraaja

    Toimittaja olisi voinut edes selvittää taustoja miksi esim. moukaristi on sivussa. Tällainen juttu ei ainakaan ole kovin kannustava kuvineen kaikkineen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio