Leijonat

MM-kisoissa hurmaava Sebastian Aho pelasi ensimmäisen liigapelinsä vain 16-vuotiaana ja on mykistänyt jopa konkarit – Ratkaisi finaalin jo 17-vuotiaana

Sebastian Aho on aina sopeutunut, kun pelin taso on noussut. Nuori hyökkääjä on toipunut urallaan parista kovasta iskusta nopeasti. Leijonien päävalmentajan kommentti kertoo, mikä tekee Ahosta niin loistavan pelaajan.

Ossi Ahola
MM-kisoissa hurmaava Sebastian Aho pelasi ensimmäisen liigapelinsä vain 16-vuotiaana ja on mykistänyt jopa konkarit – Ratkaisi finaalin jo 17-vuotiaana

Sebastian Aho maistoi SM-liigan kultamitalia keväällä 2015.

Mikko GyntherAamulehti

–En tiedä, mistä se jätkä tuli. Jostain vaihdosta varmaan.

Monen mielestä Kuusta. Tai Marsista. Ehkä jopa vielä kauempaa.

Sebastian Aho ei vaikuta olevan tältä planeetalta.

Mutta kyllä, edellä mainitussa tilanteessa Aho tosiaan tuli vaihdosta. Kärppien Ivan Humlin syvältä puolustusalueelta lähtenyt pitkä syöttö napsahti Ahon mailan lapaan hyökkäyssiniviivalla. Aho kärkkyi siellä läpiajoa. Hän oli vain hetkeä aiemmin hypännyt jäälle vaihtoaitiosta.

Aho pääsi Tapparan pelaajilta kuin varkain läpiajoon SM-liigan seitsemännen finaalin jatkoajalla keväällä 2015. Pieni siirto kämmeneltä rystylle ja kiekon ujutus Tapparan maalivahdin Juha Metsolan jalkojen välistä maaliin.

Puolustaja Pekka Saravo ei millään ennättänyt 17-vuotiaan Ahon perään.

–Maali kummittelee vielä pitkään takaraivossa. En tiedä, mistä se jätkä tuli. Jostain vaihdosta varmaan, Saravo sanoi Aamulehdelle Kärppien mestaruushumun keskellä.

Ossi Ahola
Sebastian Aho ratkaisi Kärpille Suomen mestaruuden 2015. Tapparan Pekka Saravo (taustalla) ei ennättänyt pysäyttää nuorta superlupausta.

Sebastian Aho ratkaisi Kärpille Suomen mestaruuden 2015. Tapparan Pekka Saravo (taustalla) ei ennättänyt pysäyttää nuorta superlupausta.

Yhtä ihmeissään oli varmasti Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki. Kuvio, joka maaliin johti, ei todellakaan kuulunut Marjamäen pelikirjaan. Aho otti tilanteessa ohjat käsiinsä ja se kannatti.

Tätä ei pidä ymmärtää väärin. Aho ei sooloile joukkueen kustannuksella.

–Hän ymmärtää, mitä on vastuullisuus kaukalossa, Marjamäki sanoi Iltalehdelle helmikuussa 2017.

–"Sepen" ensimmäinen liigapeli oli 16-vuotiaana HIFK:ta vastaan Helsingissä. Annoin hänelle pelin aikana yhden taktisen ohjeen. Hän toteutti sen heti seuraavassa vaihdossa.

Marjamäki toimi Ahon päävalmentajana Liigassa kaudet 2013–2016. Sen jälkeen Aho lähti NHL:ään Carolinan joukkueeseen ja Marjamäki Leijoniin. Nyt kaksikko tekee taas yhteistyötä MM-kisoissa häikäisevin tuloksin.

Aho otti maailman kovimmassa kiekkoliigassa NHL:ssä paikkansa heti ensimmäisellä kaudellaan 19-vuotiaana.

–Sepellä on ilmiömäinen kyky sopeutua peliin kuin peliin ja tasoon kuin tasoon, puhutaan sitten liigafinaaleista, nuorten MM-kisoista, World Cupista tai NHL:stä. Mitä kovempi paikka, sitä paremmin Sepe sopeutuu, Marjamäki sanoi Iltalehdelle.

Sebastian Aho

Syntynyt: 26.7.1997 Raumalla

Pituus ja paino: 181 cm/78 kg

Kätisyys: Laukoo vasemmalta

Seura: Carolina Hurricanes (NHL)

NHL: vuoden 2015 kakkoskierroksen varaus numerolla 35. Sopimus kauteen 2018–19

Palkka: 1,775 miljoonaa USA:n dollaria

Tilastoja

Liiga: 78 ottelua runkosarjassa, 24+35=59, pudotuspeleissä 24 ottelua, 5+13=18

NHL: 160 ottelua runkosarjassa, 53+61=114

MM-kisat: 22 ottelua, 9+19=28. Teki käynnissä olevissa kevään 2018 MM-kisoissa kahdessa ensimmäisessä ottelussa pisteet 4+6=10.

World Cup: 3 ottelua, 0+0

20-vuotiaiden MM-kisat: 12 ottelua, 5+9=14

Saavutuksia

Suomen mestari Kärpissä 2015

20-vuotiaiden maailmanmestari 2016

JUSSI ESKOLA
Aho pelasi superketjun keskellä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vuoden vaihteessa 2015–2016. Ahon laidoilla pelasivat Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi.

Aho pelasi superketjun keskellä alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vuoden vaihteessa 2015–2016. Ahon laidoilla pelasivat Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi.

Aho on syntynyt Raumalla. Tai siis Porissa. Sebastian Aho syntyi heinäkuussa 1997. Hänen isänsä Harri Aho pelasi tuolloin Lukon paidassa SM-liigaa, joten perhe asui Raumalla.

–Yritimme mennä synnyttämään Raumalla, mutta meidät pantiin ulos. Päivä oli lauantai, eikä Raumalla ollut viikonloppuisin anestesialääkäriä silloin töissä, Sebastianin äiti Leena Aho naureskeli maanantaina julkaistussa Kiekkoareenan haastattelussa.

Ahon syntymäpaikaksi on merkitty Rauma.

Harri Aho toimii nykyään Oulun Kärppien urheilutoimenjohtajana. Pelaajaurallaan hän ennätti nähdä Kärppien vaikeat vuodet ykkösdivisioonassa 1990-luvulla, jolloin mestaruushuuma oli kaukainen unelma.

Kiekosta kova isku päähän

Sebastian Ahon ura näyttää kulkeneen raketin lailla kohti tähtiä, mutta on siinä ollut kuoppansa. Pari hetkeä, jotka ovat säikäyttäneet.

Torstaina 19. marraskuuta 2015 pelattiin Raumalla Lukon ja Kärppien välinen ottelu. Kärpät voitti 4–3, mutta maksoi siitä kovan hinnan. Aho sai Lukon Ville Vahalahden laukoman kiekon takaraivoonsa ottelun viime sekunneilla. Aho oli peittämässä Vahalahden tasoitusyritystä.

Aho menetti tilanteessa hetkeksi tajuntansa.

Aho kannettiin jäältä paareilla. Hän oli yön Satakunnan keskussairaalan tarkkailuosastolla Porissa.

Aho palasi liigajoukkueen kokoonpanoon marraskuun lopulla ottelussa Bluesia vastaan ja viimeisteli heti kaksi maalia. Hän oli täydessä tikissä, kun alle 20-vuotiaiden maajoukkue hurmasi suomalaiset MM-kisoissa Helsingissä – eikä vähiten Ahon ansiosta.

Tilanteen voit katsoa Ruudun videolta:

Chris Seward
Aho sai kovan iskun Mark Giordanon taklauksesta 14. tammikuuta, mutta hän toipui hämmästyttävän nopeasti pelikuntoon.

Aho sai kovan iskun Mark Giordanon taklauksesta 14. tammikuuta, mutta hän toipui hämmästyttävän nopeasti pelikuntoon.

Tällä NHL-kaudella Aho joutui rajun taklauksen kohteeksi tammikuussa ottelussa Calgarya vastaan. Aho sai kiekon haltuunsa keskialueella vasemmalla laidalla. Hän ohitti helposti 16 senttiä pidemmän puolustajan Dougie Hamiltonin laidan lähellä ja nousi kiekon kanssa kohti maalin edustaa. Moni on kokenut Hamiltonin kohtalon. Ahon jalat, kädet ja pelipää tikkaavat niin nopeasti, että moni ei kyydissä pysy.

Maalin edessä päivystäneen puolustajan Mark Giordanon taklaus osui kuitenkin yhtä aikaa Ahoa päähän ja polveen. Sekavan oloinen Aho autettiin pois jäältä. Hän palasi tositoimiin vain kaksi viikkoa myöhemmin ja onnistui heti maalinteossa.

Nyt Aho loistaa MM-jäällä tavalla, jota ei ole Leijonissa ennen nähty.

–Olen aina pyrkinyt tekemään paljon pisteitä, Aho sanoi Kalevan haastattelussa jo keväällä 2013.

Siltä on tosiaan MM-jäällä näyttänyt.

Ossi Ahola
Aho keräsi Etelä-Koreaa vastaan pelatussa ottelussa pisteet 2+2 lauantaina.

Aho keräsi Etelä-Koreaa vastaan pelatussa ottelussa pisteet 2+2 lauantaina.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Petteri

    Nuorten mm-kisoissa 2016 ihmettelin Laineen ja Puljujärven hehkutusta. Aho oli jutuissa jotenkin taustalla. Minä ymmärsin jo silloin sen, että Aho teki näistä pelaajista yksinkertaisesti parempia. Ettekö nähneet, miten Ahon suu kävi hänen ohjeistaessan L & P – companya?

    Samaten hämmästelin Laineen hehkuttamista NHL-varauksissa ja -jutuissa. Laine on toki hieno laukoja, mutta Aho voi auttaa johtajuudellaan koko joukkuetta. Aho on terveenä pysyessään tulevaisuuden suurpelaaja, sellaisia, joista tulee legendoja. Laine on valitettavasti laukaisunsa varassa. Jos hänet tiputetaan ykkösylivoimasta, goodbay.

    Ei Marjamäki johda joukkuetta. Sitä johtaa Aho, apunaan Granlund ja kumppanit.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio