Sammelvuon taktiikka toimi kolme erää neljästä – Hermostuneet kuubalaiset tanssivat suomalaisten pillin mukaan

Suomi takoi yllätysvoiton Kuubasta ja tarrasi tiukasti kiinni MM-turnauksen jatkopaikasta.

VASSIL DONEV
Sammelvuon taktiikka toimi kolme erää neljästä – Hermostuneet kuubalaiset tanssivat suomalaisten pillin mukaan

Kapteeni Eemi Tervaportti (takana) väläytti hyvää syöttöään ja Sakari Mäkinen (oik.) onnistui jokaisella osa-alueella 3–1-voitossa kuubalaisia vastaan.

Jari Perkiö

Tähän oli vaikea uskoa surkeiden EM-karsintapelien ja vaisun MM-avauksen jälkeen. Pitkin kesää kompuroineelle lentopallomaajoukkueelle povattiin isoja vaikeuksia MM-turnauksen avainkamppailussa nuorta ja fyysistä Kuubaa vastaan.

Mutta kuinka kävikään – Tuomas Sammelvuo sai viritettyä Suomen huippuiskuun juuri oikeaan aikaan ja hiljensi äänekkäimmät arvostelijat ainakin hetkeksi.

Suomi nappasi lähtökohtiin nähden sensaatiomaisen voiton tyrmäävin lukemin 3–1 (25–19, 25–19, 20–25, 25–16) ja käänsi MM-asetelmat kerrasta päälaelleen.

Monesta suunnasta ryöpytetty joukkue tarrasi tiukasti kiinni jatkopaikasta.

Voitto Puerto Ricosta toisi jatkopaikan

Käytännössä kuudentoista parhaan joukkoon pääsy vaatii nyt voiton sunnuntaisesta kamppailusta Puerto Ricoa vastaan.

Puerto Rico on jäänyt kahdessa ensimmäisessä MM-kamppailussaan pahasti Iranin ja Puolan jalkoihin, mutta puheet pilipali-joukkueesta on syytä haudata saman tien.

Puerto Rico raivasi tiensä MM-turnaukseen jo neljännen kerran peräkkäin ja antoi tuoreen näytteen vaarallisuudestaan voittamalla kesällä Väli-Amerikan ja Karibian alueen mestaruuden.

Sitä ennen Suomi pääsee haastamaan vielä hallitsevan maailmanmestarin Puolan.

Tunnelma on varmasti huipussaan Varnan lauantai-illassa, kun reilut 2 000 fania pääsee kunnolla vauhtiin.

Neljän vuoden takainen Katowicen huuma on edelleen tuoreessa muistissa. Silloin Puolaan ilmestyi hetkessä reilut 5 000 sinivalkoisiin väreihin sonnustautunutta suomalaista.

Tuskin Varnassa ylletään ihan samaan. Tai mistä sen tietää, jos Suomi jysäyttää vielä jymypaukun Puolaa vastaan.

Kritiikki Sammelvuon ympärillä vähentynee

Sammelvuon ratkaisut ovat herättäneet tavallista enemmän kritiikkiä kesän mittaan, mutta perjantai-ilta pani monta suuta suppuun.

Sammelvuon laatima pelisuunnitelma jarrutti huimista korkeuksista hyökkäävien kuubalaisten tulivoimaa ratkaisevasti.

Taktiikka toimi erinomaisesti kolmatta erää lukuun ottamatta. Se karkasi Suomelta pitkälti surkean syöttöpelin takia.

Muuten virhealttiit ja hermoherkät kuubalaiset tanssivat Sammelvuon laatimien askelkuvioiden mukaan.

Sammelvuo teki rohkeita pelaajavalintoja ja onnistui niissä erinomaisesti.

VASSIL DONEV
Päävalmentaja Tuomas Sammelvuon peluutus osui Kuuba-pelissä kohdilleen.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuon peluutus osui Kuuba-pelissä kohdilleen.

Reilun kuukauden mittaiselta sairauslomalta palannut Markus Kaurto sytytti koko joukkueen upealla verkkopelillään. Pohjevammasta toipunut sentteri koppasi peräti viisi torjuntaa ja oli isossa roolissa myös taisteluhengen nostattajana.

Alkukesän Kultaisessa liigassa väläytellyt Sakari Mäkinen vajosi EM-karsintojen aikana syvälle, mutta nyt kentälle asteli kuin eri mies. Mäkinen onnistui kaikilla osa-alueilla.

Äetsäläislähtöinen passari Eemi Tervaportti johti orkesteria taitavasti ja kruunasi iltansa neljännen erän syöttöshow'lla. Tervaportin ässät lannistivat kuubalaiset lopullisesti.

Tervaportti pääsi maistelemaan Kuuba-voiton makeutta jo neljän vuoden takaisessa MM-ottelussa. Silloin Suomi nousi kahden tappioerän takaa ikimuistoiseen 3–2-voittoon vaihdosta tuleen "rottakaksikon" Tervaportti–Olli-Pekka Ojansivu johdolla.

–Kaksi hienoa voittoa. En lähde vertailemaan niiden suuruutta sen kummemmin. Toki paineet olivat nyt suuremmat. Jos tästä pelistä olisi tullut tappio, ei olisi tarvinnut haikailla enää jatkopaikasta, Varnasta tavoitettu Tervaportti vertaili.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio