Rullalautailun sometähti kavahtaa temppuhysteriaa: "Ei skeittaus ole sitä, kuka hyppää korkeimmalle"

Jukka Ritola
Rullalautailun sometähti kavahtaa temppuhysteriaa: "Ei skeittaus ole sitä, kuka hyppää korkeimmalle"

Jaakko Ojasen lahjakkuus rullalautailussa paljastui jo pikkupoikana. Nyt hän kiertää maailmaa.

Sara SalmiAamulehti

Eletään 2000-luvun alkua. Rullalautailun, eli skeittauksen, suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Myös Suomessa seurataan rapakontakaista X Games –urheilutapahtumaa ja ihaillaan Tony Hawkia. Tampereen Kissanmaalla 7-vuotias Jaakko Ojanen ja hänen kaksi vuotta vanhempi veljensä Lauri ovat hekin saaneet käsiinsä skeittilaudan. Perheen rivitaloasunnon takapihalla pojat hyppäävät laudan päälle ensimmäisen kerran.

Tiedättekö sen tunteen, kun jokin kolahtaa ja oikein kunnolla? Näin kävi Ojasen veljeksille.

Skeittaus ammattina

Nykyään 22-vuotiaalla Jaakko Ojasella on yli 17 000 Instagram-seuraajaa ja lähes 10 000 Facebook-tykkääjää. Hänen kanssaan otetaan selfie-kuvia ja häneltä pyydetään nimmareita.

Ojasella on päässään energiajuoman logolla varustettu pipo. Hän on ollut jo muutaman vuoden ammattilaisskeittaaja, ja merkki on yksi hänen palkanmaksajistaan.

Hän siis saa kuukausipalkkaa siitä, että skeittaa. Ansaintalogiikka on yksinkertainen.

Kun on tarpeeksi hyvä, sponsori pyytää tiimiinsä. Palkan vastineeksi Ojanen käyttää sponsorin tuotteita ja esimerkiksi kuvaa temppuvideoita, joissa ne näkyvät. Kisoista voida tienata ekstraa.

Katso video Jaakko Ojasesta:

Näkyvyys on tärkeää, ja siksi Ojanenkin päivittää sosiaalisen median tilejään ahkerasti.

- Vaikka tienaisin vain vähän, niin onhan tämä unelma. Saan tehdä sitä, mistä tykkään eniten.

Juuri nyt Ojanen on ainoa suomalaisskeittaaja Red Bullin ja skeittimerkki Elementin tiimeissä. Myös DC Shoes ja tamperelainen El Rio Grind ovat hänen takanaan. Ojanen kategorisoi sponsorit omalla tavallaan.

- Tiimi on hyvä, jos firmalla on kavereita, joiden kanssa on kiva olla reissussa.

Kovia hänen sopimuksensa silti ovat.

Ei voittamisen kulttuuria

Ojasta kuvaillaan luonnonlahjakkuudeksi. Suomen mestaruuden hän voitti 10-vuotiaana ensimmäisistä kunnollisista kisoista, joihin edes osallistui.

Vaikka Ojanen kokee, että hänen uransa urkeni nimenomaan kisamenestyksestä, ei hän nykyään ole ahkera kisaaja.

- Selän kanssa oli ongelmia lähes viisi vuotta. Välilevyn pullistuma oli samassa nikamavälissä kolmesti.

Selän pelasti lopulta leikkaus. Intoa kisaamiseenkin olisi taas. Ihan vain siksi, että kavereiden kanssa on kiva skeitata.

- En ikinä treenaisi kuukausia vain siksi, että minun olisi pakko voittaa. En todellakaan.

Ojasen mukaan se ei kuulu skeittaukseen.

- Olympialaisten myötä sellaista varmaan tulee enemmän, mikä on surullista.

Niin, Kansainvälinen olympiakomiteahan hyväksyi loppukesästä skeittauksen uutena lajina Tokion olympiakisoihin 2020. Mutta oliko päätös hyvä?

Vesa Ritola
Ojanen ja switchstance frontside ollie Barcelonassa. Ympäri maailmaa matkustelevan Ojasen edellinen skeittausmatka suuntautui Iraniin. Hän kehuu reissun olleen yksi parhaista.

Ojanen ja switchstance frontside ollie Barcelonassa. Ympäri maailmaa matkustelevan Ojasen edellinen skeittausmatka suuntautui Iraniin. Hän kehuu reissun olleen yksi parhaista.

Kohti Tokiota 2020

Huhuja skeittauksesta uutena olympialajina oli liikkunut jo jonkin aikaa. Ojanen oli reissun päällä, kun kuuli virallisesta päätöksestä.

- Aluksi mietin, että pitikö se nyt sinnekin viedä.

Nykyään Ojanen ei ole näin jyrkkä kannassaan. Hän ymmärtää, että olympiakisoista skeittaus saa näkyvyyttä ja mahdollisesti uusia harrastajia sekä harjoittelupaikkoja.

Kutsu maajoukkueeseenkin on jo tullut. Tokio olisi kokemus, Ojanen myöntää.

Hän kuitenkin toivoo, ettei olympiaskeittaus muuta lajin luonnetta. Esimerkiksi temppujen pisteytys voi tuottaa ongelmia.

- Toivottavasti tyyliäkin arvostellaan eikä vain teknisesti hyvistä tempuista saa pisteitä. Ei skeittaus ole sitä, kuka hyppää korkeimmalle.

Lisäksi Ojasen tavoite on skeitata muiden kanssa eikä muita vastaan, kuten hän asian hyvin ilmaisee. Pelkona, on että käy kuten lumilautailulle, jossa kisalaskijat ovat erottautuneet omaksi porukakseen.

Katso videolta, kuinka temput taittuvat ammattiskeittaajalta:

 

Lahjakas tempputehtailija

Vaatimaton Ojanen kieltäytyy erittelemästä vahvuuksiaan. Tiedossa kuitenkin on, että mies on oikea lajin pioneeri. Hän tekee temppuja, joita kukaan ei ole aiemmin yrittänyt. Se on harvinaista.

- Hauskimmat temput ovat yksinkertaisia. Lujaa ja kovilla kyydeillä, Ojanen itse kuvailee.

Näillä tempuilla ja taidoillaan hän on noussut Euroopan eliittiin. Mitä seuraavaksi?

- Samalla linjalla haluaisin mennä. Pitää kavereiden kanssa hauskaa ja skeitata ympäri maailmaa.

Tällä viikolla Ojanen on jo ottanut suunnan Barcelonaan, skeittaajan paratiisiin. Paluulippu on vasta keväälle.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio