EM-Yleisurheilu

Raitanen on sanojensa mittainen – viikset lähtivät ja tuli voitto naapurimaiden juoksijoista

Pasi Liesimaa/IL
Raitanen on sanojensa mittainen – viikset lähtivät ja tuli voitto naapurimaiden juoksijoista

Topi Raitanen juoksi EM-finaalissa pistesijalle ajalla 8.40,11.

Marita Lehtojoki

–Vähitellen viiksettömyyteen tottuu, nyt ei ole mitään, mitä lipoa kielellä, Topi Raitanen naureskeli finaalin jälkeen.

3000 metrin esteiden finaalissa kahdeksanneksi juossut Raitanen on siis sanojensa mukainen mies. Ennen alkueriä hän lupasi ajaa viiksensä pois, jos juoksee alle 8.30,00. Näin hän myös teki, finaalissa juoksi viiksetön Raitanen.

Alkuerissä hän juoksi oman uuden ennätyksensä 8.28,48. Finaalissa aika oli 8.40,11.

Ennen finaalia hän päätti, ettei häviä virolaiselle, ruotsalaiselle, norjalaiselle eikä tanskalaiselle. Eikä hävinnyt.

–Näiden kaikkien kanssa tuli tehtyä talvella harjoituksia. Tiesin, minkä tyyppisiä urheilijoita he ovat. Kun taistelin finaalissa heitä vastaan, tiesin, ettei tarvitse ihmeitä tehdä, että pystyy heidät voittamaan.

–Alkuerät olivat jo meikäläisen finaali. Joku viisas voi pudistella päätään, että kannattiko alkuerissä juosta niin kovaa. Mutta lähdin siinä hakemaan hyvää juoksua ja sain hyvin puristettua.

Raitanen analysoi, että hänen pitää pystyä vielä parantamaan juoksuasentoaan. Hänen mukaansa juoksu näyttää "ihan hirveältä", kun lantion seutu väsähtää.

–Ehdin kyllä miettiä, että voi saamari, nyt ne katsovat, että taas tuo suunnistaja tuolla räpeltää. Lantion ja pakaran seutu ovat minun heikkouksiani. Suunnistaessa on vaikea saada pakaran aktivointia saada toimimaan. Tässä on vielä töitä edessä saada askel sopimaan ratajuoksuun sopivaksi niin, että jaksaa vielä väsyneensäkin pitää juoksun ylhäällä.

Raitasen finaalijuoksu osui juuri keihäskisan aikaan. Katsomo mylvi saksalaisten menestystä ja tunnelma oli korkealla.

–Kylmät väreet tuli ennen starttia. Se oli hieno hetki. Mietin, että näkisipä isä, miltä tämä näyttää täältä kentän puolelta. Katsomon puolella isä toki oli.

Raitanen on tähän mennessä menestynyt myös suunnistuksessa.

Suunnistuksessa hän on saavuttanut nuorten MM-kultaa 2015 viestistä ja oli kuudes sprintissä. 2014 hän saavutti nuorten EM-pronssia pitkällä matkalla ja hopeaa viestissä. Vuoden 2012 nuorten EM-kilpailuista Ranskassa Raitanen saavutti hopeaa niin ikään viestistä.

Raitanen ei ole hylännyt ajatusta suunnistusuran jatkosta.

–Nyt juostaan kuitenkin esteitä tosissaan ja haetaan omia fyysisiä rajoja siinä. Sitten, kun alan vähän jäähdytellä ratakisoista, on hyvä paikka jatkaa suunnistusta ja lähteä taistelemaan vielä myös arvokisamitaleista.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio