Potkonen ilmoitti kulta kaulassa uransa päätepysäkin: "Se on viimeinen tavoitteeni"

EM-kultamitalisti Gustafsson kanavoi kaiken energiansa nyrkkeilyyn, mikä tuottaa nyt hedelmää.

Ossi Ahola
Potkonen ilmoitti kulta kaulassa uransa päätepysäkin: "Se on viimeinen tavoitteeni"

Mira Potkosen katse siintä jo kahden vuoden päässä Tokion olympialaisissa.

Reima RautiainenVantaa

Kun nyrkkeilijä Mira Potkonen asteli tiistaina kohti EM-finaalikehää, taustalla Sofian urheiluhallissa soi osuvasti Fatboy Slimin 1990-luvun lopun dj-hitti Right Here Right Now. Hetki oli tosiaan Potkosen, niin hän oli etukäteen päättänyt.

Alle 60-kiloisten naisten loppuottelussa Venäjän Anastasia Beljakovan voittanut Potkonen, 37, on kehittynyt nyrkkeilijänä parin viime vuoden aikana. Sitä osoittaa jo se, että 2016 loppukeväästä hän hävisi Beljakovalle MM-välierässä.

–  Olen parempi nyrkkeilijä kuin olin Rion olympiakisoissa. Olen mennyt eteenpäin ottelun elämisessä ja lajitaidoissa, lajin varttuneemmalla iällä aloittanut Potkonen sanoo.

Menestys on pönkittänyt itseluottamusta. Potkosen nyrkkeilyuran päätepysäkillä on Tokion 2020 olympiakisojen kyltti.

–  Se on viimeinen tavoitteeni. Sen jälkeen en ole enää kehän puolella.

Olympiapronssi avasi rahahanan

Vielä olympiakeväänä 2016 nokialainen Potkonen joutui hankkimaan leiri- ja kisarahoitusta itse. Rion olympiapronssi takasi opetus- ja kulttuuriministeriön 20  000 euron suuremman urheilija-apurahan.

–  Sillä voi kattaa normaalin elämisen. Sitten on vielä tehostamistukia, Potkonen kertoo.

Hän oli Riossa häviämänsä olympiavälierän jälkeen lohduton näky. Tappiotaan itkenyt urheilija ei saanut pyyhittyä pettymystä mielestä vähään aikaan.

Nyt olo on voittajan.

–  Tästä pitää nauttia. Alkuvuosina tulin kotiin aina tappion kautta, mutta nyt voi olla hyvillä mielin.

Potkosen aviomies ja kaksi tytärtä saavat vaihteeksi lisää huomiota, kun perheen äiti ripustaa hanskat joksikin aikaa naulaan.

–  Ainakin pari viikkoa pidetään lomaa.

Gustafsson ei valita pienistä

Alle 69-kiloisten Euroopan mestari Elina Gustafsson on harrastanut lajia reilut kuusi vuotta.

–  Tiesin, että jos onnistun EM:ssä hyvin, se riittää mestaruuteen. Oli hienoa, että voitimme Miran kanssa. Tämä antaa niin paljon buustia.

26-vuotiaasta porilaislähtöisestä nyrkkeilijästä on lyhyessä ajassa kasvanut olympiamitalitoivo.

–  Jos ja kun kehityskäyräni pysyy samanlaisena, kulta ei ole Tokiossa mahdottomuus. Euroopan mestaruuteenkaan ei ihan joka flikka pysty. Se vaati neljä kovaa matsia ja sitä ennen paljon valmistautumista ja harjoittelua, Gustafsson kertoo.

Hänellä oli ongelmallinen nuoruus. Teininä Alkon tuotteet maistuivat, ja koulusta tuli potkut. Nykyisin energia kanavoituu nyrkkeilyyn, jolle Gustafsson omistautuu täysin.

Häneltä ei lopu asenne kesken. Tekosyitä lepsuiluun ei ole.

–  Ainahan rahanpuutteesta voisi valittaa, mutta en tee sitä. Elän niin kuin olisin rikas, Gustafsson nauraa.

Potkosen ja Gustafssonin seuraava koitos ovat loka-marraskuun MM-kisat. Intian piti järjestää ne, mutta järjestelyvastuu meneekin uusjakoon.

–  Saimme vasta kuukausi ennen EM-kisojakin tietää, että ne järjestetään Sofiassa, Potkonen vertaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio