MM-jalkapallo

"Piikki auki, eivätkä oppositioryhmät häiritse" – Fifa sai, mitä tilasi antaessaan MM-kisat Venäjän suurvalta-aseman pönkitysvälineeksi

ABEDIN TAHERKENAREH / EPA
"Piikki auki, eivätkä oppositioryhmät häiritse" – Fifa sai, mitä tilasi antaessaan MM-kisat Venäjän suurvalta-aseman pönkitysvälineeksi

Moskovan Luzhnikin stadionilla tutkittiin keskiviikkona huolella, että katsomon penkit ovat kunnossa ennen MM-kisojen avausottelua.

Mikko HusaAamulehti

Jalkapallon MM-kisat pääsevät torstaina vauhtiin, kun Moskovan avausottelussa kohtaavat isäntämaa Venäjä ja Saudi-Arabia. Ennen avausvihellystä pääroolin saa presidentti Vladimir Putin, joka saa taas paistatella maailman huomion keskipisteessä.

Tapahtumaan voi liittyä kaikkea mahdollista, mutta sattuma ei mahdu Luzhnikin stadionille.

–2000-luvulla Venäjällä on ollut systemaattinen halu saada maahan näyttäviä tapahtumia, siis muitakin kuin vain urheilua. Niitä onkin järjestetty enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Voidaan puhua Putinin megatapahtumien buumista, todisteli tutkijatohtori Pia Koivunen torstaina Tampereen Werstaalla järjestetyssä Venäjä futisisäntänä -seminaarissa.

Megatapahtuman arvonimen saa, kun vetovoima yleisön silmissä on huomattava, medianäkyvyys on valtavaa luokkaa, kustannukset ovat jättimäiset, ja tapahtuma jättää jäljen maahan tai kaupunkiin.

Ennen jalkapallon MM-kisoja kaikki kriteerit täyttyivät kirkkaasti esimerkiksi Sotshin talviolympialaisissa 2014.

Isänmaan asialla

Tietenkään Putin ei ole luonut buumia vain hyvästä sydämestään, vaan taustalla on isänmaan asia: Venäjän paluu suurvallaksi, patriotismi ja Putinin vallan vankistaminen.

–Juuri Venäjällä megatapahtumien ja valtion suhde on vahva. Putin todella haluaa paistatella mediahuomion keskellä.

Jalkapallon MM-kisojen alkaessa Venäjän imago on huonompi kuin pitkään aikaan: mahtaileva ulkopolitiikka, epäselvät myrkytystapauksen ulkomailla, systemaattinen doping ja Fifan korruptio.

–Esimerkiksi Iso-Britanniassa MM-kisoja on verrattu jopa natsi-Saksan ja Hitlerin olympialaisiin vuonna 1936.

Sielujen sympatia

Venäjän jalkapallon taso ei käy perusteeksi sille, että MM-kisat olisivat urheilullisesti oikeassa paikassa, todisteli seminaarissa puhunut professori Vesa Vares.

Varekselta ilmestyi keväällä kirja Pallon herruus, jossa hän käsittelee jalkapalloa ja valtaa.

Venäjä ei ole koskaan päässyt MM-kisoissa alkulohkosta jatkoon.

–Odotukset eivät tälläkään kertaa ole korkealla. MM-kisojen saaminen Venäjälle on siksikin lähinnä poliittinen hanke, Vares arvioi.

Ulkopuolelle Venäjä haluaa näyttää tasavertaisuutta lännen kanssa, ja korostaa valtion arvovaltaa omille kansalaisilleen.

Taustalla Vareksen mukaan on myös Kansainvälisen jalkapalloliiton ja Venäjän tietty sielujen sympatia.

–Myöntäessään kisat Fifa saattoi luottaa siihen, että kisajärjestelyissä piikki on auki, eivätkä oppositioryhmät häiritse.


Lue myös nämä


Kommentit (3)

  • Antti-Pekka L

    En tajua otsikkoa. Oliko Fifan tarkoitus antaa Venäjälle tällainen pönkitysväline?

  • Nimetön

    Fakta nyt on se että teki Venäjä sitten hyvää tai huonoa, niin aina on joku valittamassa ja esittämässä salaliittoteorioita.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio