Pettämätön hevossilmä on tehnyt Niclas Aromaasta huippuvalmentajan – ”Taitaa olla äidiltä peritty”

16-vuotiaana maailmalle lähtenyt Niclas Aromaa on Suomessa tervetullut vieras. Hevosia taidokkaasti lukeva mies pitää Saksassa kukoistavaa talliyritystä.

Heikki Westergård
Pettämätön hevossilmä on tehnyt Niclas Aromaasta huippuvalmentajan – ”Taitaa olla äidiltä peritty”

Valmentaja Niclas Aromaa on kiitetty jo kotoa opitusta kyvystään ”lukea” hevosta. Ratsastajia kohtaan hän voi saksalaiseen malliin olla ankarakin.

Johanna MyllärniemiHuittinen

- Rauha, rauha.

Sama sana toistuu tiuhaan alkuillan valossa kylpevässä huittislaisessa maneesissa, johon on taas saapunut ratsukoita valmentamaan jo muutaman vuosikymmenen Saksassa vaikuttanut ratsastaja ja tallinpitäjä Niclas Aromaa.

Hän käy näissä asioissa vanhassa kotimaassa noin kerran kuukaudessa ja uskoo, että juuri valmentamisesta saattaa tulla tulevaisuudessa se osa elämää, joka haukkaa yhä suuremman osan ajasta.

- Se taitaa olla mun juttu siinä vaiheessa, kun oma aktiiviurani jää vähemmälle.

Aromaan valmennuksessa hevosia ei prässätä, vaan ne pyritään saamaan rennoiksi.

- On tärkeää opettaa ratsastajat rentouttamaan hevosensa ja työskentelemään niin, että ratsut pysyvät niin fyysisesti kuin psyykkisesti kunnossa ja terveinä pidempään. Tänäänkin muutama hevonen on täällä ollut aika jännittynyt. Jos ne vielä pannaan hyppäämään hiukan korkeammalle kuin täällä harjoituksissa ilman rentouttavaa työtä, terveysongelmia tulee helposti.

Pettämätön hevossilmä

Ratsastajille mies kuulemma joskus antaa neuvoja hiukan tiukemminkin, jotta hevosilla olisi hyvä olla. Tähän ollaan Huittisissa vain tyytyväisiä, onhan hevosten paras ratsastajillekin tärkeintä.

- Nikellä on pettämätön hevossilmä. Hän osaa antaa juuri oikeat neuvot siihen, että kukin hevonen pystyy parhaimpaansa, kiittää yksi valmennettavista, Aromaan valmennuspaikkana toimivaa maneesia ja tallia pitävä esteratsastaja Maija Yli-Huhtala.

Mies ei osaa selittää, mistä oikein on kyse kyvyssä lukea hevosta.

- Se taitaa olla äidiltä peritty asia. Hänellä oli usein tallissaan korjattavina ongelmahevosia, ja sitä kautta on syntynyt pitkälti ajatusmaailmani. Pyrin aina miettimään, minkä takia hevonen käyttäytyy niin kuin käyttäytyy ja ratkaisemaan ongelman. Se on vähän myös tunneasia.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Heikki Westergård
Niclas Aromaa sanoo, että hevosten luonne vaihtelee siinä missä ihmisilläkin.

Niclas Aromaa sanoo, että hevosten luonne vaihtelee siinä missä ihmisilläkin.

Tärkeintä hevosessa on miehen mielestä luonne.

- Sillä pitää olla suorittamisen halu, kyky tehdä itse ja toimia niin kuin pyydetään. Hevosten luonteet vaihtelevat kuten ihmistenkin. On paljon periaatteessa hyviä ratsuja, joille kaikki pitää tehdä valmiiksi eli luonne ei ole paras mahdollinen. Silloin lopputulos ei ole aina hyvä.

Iso eläin on syytä opettaa noudattamaan sääntöjä, Aromaa painottaa. Se tapahtuu yleensä palkitsemisen avulla. Palkitseminen voi ratsastustilanteessa olla esimerkiksi se, että eläin jätetään rauhaan hellittämällä pohkeiden tai ohjan painetta.

Pelkkään mussutteluun ei isojen eläinten kanssa kuitenkaan kannata pidättäytyä. Se olisi liian vaarallista.

- Jämptiyttä tarvitaan, vaikka hevostenkäsittelyssä niin kuin lastenkasvatuksessa ja muiden eläinten kanssa toimitaan nykyisin entistä pehmeämmin.

Kouluttaminen veressä

Tämän kirjoittaja muistaa Niclas Aromaan 1980-luvulta pienenä poikana, joka ravasi ja laukkaili Yyterin kartanon talleilla omalla valkealla ponilla. Ratsu asui pojan äidin, SM- ja PM-tasolla koulu- ja kenttäratsastajana menestyneen Mona Aromaan ratsastuskoulun tallilla.

- Ratsastin ihan muuten vain. En ollut kovin kilpailullinen. Äiti sanoikin tuolloin, että minusta tulee enemmän hevosten kouluttaja ja ratsuttaja kuin kilpailija. Tämä pitää osin paikkansa, Aromaa toteaa.

Hän on turhan vaatimaton. Mies on nykyisin suomalaisen esteratsastajakaartin ehdotonta eliittiä. Yksi kotimaassa parhaiten muistettu osoitus tästä on hieno ratsastus viime syksyn Helsinki Horse Shown Grand Prix -luokasta tämän hetken ykkösratsulla Chairmanilla.

Mitalisijoja ja muuta menestystä vuosien varrelta on myös muista Pohjoismaista ja Keski-Euroopasta.

- Saksasta ei tarvitse joka viikonloppu lähteä kansainvälisiin kilpailuihin päästäkseen kisaamaan esimerkiksi kolmen tähden tasolla, jolla muun muassa Nations cup -kisat ratsastetaan. Siellä riittää kilpailuissa tasoa valmistelemaan hevosia tällaisiin tehtäviin.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Heikki Westergard
Niclas Aromaa käy mielellään vanhassa kotimaassa ja -maakunnassa valmentamassa, mutta ainakin toistaiseksi Saksan Schleswig-Holstein on paras paikka tälle hevosmiehelle.

Niclas Aromaa käy mielellään vanhassa kotimaassa ja -maakunnassa valmentamassa, mutta ainakin toistaiseksi Saksan Schleswig-Holstein on paras paikka tälle hevosmiehelle.

Asiakkaita riittää

Äidin ohella tärkeisiin opettajiin Aromaan uralla kuuluvat Ruotsin vuosilta olympiakouluratsastaja Kyra Kyrklund, saksalainen esteratsastaja Thies Luther ja porilaispojalle aikanaan ensimmäisen työpaikan Saksassa tarjonnut Yrjö Suomus.

- Yrjöltä opin saksalaista työmoraalia, karsinoiden puhdistajasta vähitellen ratsastajaksi ja ratsuttajaksi ja tallinpitäjäksi edennyt mies kertoo.

Puolisonsa, GP-kouluratsastaja Laura Aromaan kanssa tallia pyörittänyt Niclas Aromaa sekä kasvattaa, kouluttaa että ratsuttaa hevosia, valmentaa ratsukkoja ja harjoittaa kansainvälistä hevoskauppaa. Hän kiittää Saksaa vanhana hevosurheilumaana siitä, että asiakkaita riittää.

- Siellä ratsutettavaksi saa muitakin kuin ongelmahevosia, kiitos kehittyneen alan kulttuurin. Kasvattajat satsaavat hevosensa koulutukseen. On myös tavallaan sponsoreina toimivia ihmisiä, jotka antavat hevosensa ratsastettavaksi ja kilpailutettavaksi. Mutta ensin on täytynyt kovalla työllä hankkia hyvä maine, sillä kilpailutilanne alalla on Saksassakin tiukka.

Pitkät työpäivät

Aromaa kuuluu niihin ”tavallisiin” kansalaisiin, joilla ei ole taustalla omaa miljoonaomaisuutta, jolla hankkia itselleen ratsuja. Hän kouluttaakin yleensä kilpahevosensa itse.

Rahalla saa kansainvälisissä hevospiireissäkin niin valmiita ratsuja kuin paikkoja isoihin kilpailuihin.

- Mukana on hyvin rikkaita kilpailijoita, joille aukeaa ovia. Mutta sitä ei kannata miettiä, pitää vain itse yrittää.

Vähällä alan yrittäjät eivät pääse. Aromaat aloittavat työpäivän kuudelta aamulla ja lopettavat kello 20:n maissa. Hevosten ohella myös tallinpitoon liittyvä paperityö haukkaa ison osan päivästä. Maanantaisin on periaatteessa vapaata, mutta silloin päivä täyttyy hoidettavista asioista.

Aromaa ei kuitenkaan valita. Talli sijaitsee hienossa paikassa järven rannalla metsien keskellä, ja mieluisaa työtä riittää.

- Suomen ja Saksan kulttuuriero ei ole kovin suuri. Tulevaisuudesta ei koskaan tiedä, mutta minulla ei ainakaan ole aikeita lähteä Saksasta pois.

Hevoset-messut Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa 8.4–9.4. Suomen suurimmat hevosalan messut juhlistavat 100-vuotiasta Suomea ja 110-vuotiasta suomenhevosta. Kilpailuja ja ohjelmaa lauantaina kello 9.15–18.30, sunnuntaina kello 9–17.

Niclas Aromaa

Vuonna 1973 syntynyt hevosten kouluttaja, hevoskauppias, valmentaja ja menestyksekäs kilparatsastaja.

Ratsastanut lapsesta asti, ensin oman perheen ratsastuskoulussa.

Lähti 16-vuotiaana Porista Saksaan oppimaan alaa siirtyen sitten Ruotsiin Flyingen oriasemalle harjoittelijaksi palaten sitten Suomeen ratsuttajaksi.

Muutti pysyvästi Saksaan 1997.

Perusti 2002 Saksan Schleswig-Holsteiniin puolisonsa Laura Aromaan kanssa StallSTI:n, joka kouluttaa, välittää ja myy este- ja kouluhevosia.

Useita sijoituksia Saksan vaikean tason esteratsastuskilpailuista itse koulutetuilla hevosilla ja hyviä sijoituksia Suomen edustajana Nations Cup- ja world cup -luokista. Nuorena mitaleja SM- ja PM-tasolla.

Suomen esteratsastusmaajoukkueen jäsen ja menestynein suomalainen esimerkiksi viime syksyn Helsinki Horse Shown Grand Prix -luokassa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio