Urheilu

Onko naisten joukkuelajeissa ollut seksuaalista häirintää? Entiset naisten maajoukkueiden päävalmentajat kertovat omista lajeistaan

Valmentajat uskovat häirinnän ja kiusaamisen vähentyneen, kun maailma on muuttunut ja asioita tiedostetaan paremmin.

Pekka Aho / Alma Median arkisto
Onko naisten joukkuelajeissa ollut seksuaalista häirintää? Entiset naisten maajoukkueiden päävalmentajat kertovat omista lajeistaan

Seksuaalinen häirintä nousi tapetille, kun naisten jalkapallomaajoukkueen entinen päävalmentaja avautui asiasta.

Petteri Ikonen Tapio KeskitaloSTT, Helsinki

Seksuaalinen häirintä urheilussa on saanut viime viikkoina julkisuutta, kun MTV Sport uutisoi tekemässään selvityksessä naisten jalkapallossa ja jääkiekossa ilmenneestä häirinnästä ja ahdistelusta.

Aiheesta avautui MTV Sportille naisten jalkapallomaajoukkuetta vuosina 1995–2000 valmentanut Reima Kokko. Hänen mukaansa häirintää oli vaikea estää ja asialla olivat vanhemmat naisten maajoukkuepelaajat, jotka painostivat nuoria tyttöjä.

Naisten jalkapallomaajoukkueessa pelaajat ovat luoneet toimintasäännöt joukkueelle, ja pelaajat käyvät asioita läpi yhteisissä palavereissa. On myös asioita, joita joukkueen kesken ei puida.

–Koko joukkueen palavereissa ei käydä yksityisasioita läpi, mutta toki me pelaajat keskustelemme joskus pelien ja treenien ulkopuolella myös yksityisasioistamme keskenämme, naisten jalkapallomaajoukkueen maalivahti Tinja-Riikka Korpela kertoo STT:lle.

–Ei siellä ole ainakaan minun korviini koskaan tullut mitään häirintään tai ahdisteluun liittyvää. Totta kai joukkueen kapteenina puuttuisin, jos saisin pienintäkään vihiä mistään tällaisesta erittäin vakavasti otettavasta asiasta, Korpela jatkaa.

Jääkiekkoliitto on tahollaan poistanut kiusaamiskulttuuria, mutta ei halua puuttua ihmisten yksityisasioihin, joihin esimerkiksi seksuaalinen suuntautuminen lukeutuu.

–Meillä ei ole oikeutta tai velvollisuutta puuttua asiaan, jos henkilöt ovat täysi-ikäisiä, eivät ole alisteisia toistensa suhteen, kyseessä ei ole hyväksikäyttö tai ikäauktoriteetti, naisten jääkiekkomaajoukkueen GM Arto Sieppi sanoo.

–Jos toimihenkilöllä ja pelaajalla olisi suhde, asiasta pitäisi keskustella, Sieppi jatkaa.

Maailma ja yhteiskunta muuttuneet

Salibandyliiton nykyinen puheenjohtaja Risto Kauppinen uskoo, että muutos naisten palloilujoukkueissa on tapahtunut hyvään suuntaan jo kauan aikaa sitten.

Kauppinen oli naisten salibandymaajoukkueen päävalmentajana 1990-luvun alussa ja valmensi myös seurajoukkueita.

–On sitä (häirintää) varmaan silloin ollut aika monessa lajissa ja tapahtunut asioita, joita ei kuulu missään nimessä sallia. Maailma ja yhteiskunta ovat muuttuneet, ja nämä asiat varmasti tiedostetaan nykyään paremmin.

–Mitä olen nyt jutellut, ei tätä ilmiötä ole tunnistettu tänä päivänä. Ei sitä tietenkään voi varmasti sanoa, ettei mitään tapahtuisi, sillä ei urheilu ole muusta maailmasta irrallinen vyöhyke.

"Voin toki olla niin sokea"

Naisten jääkiekkomaajoukkueen entinen päävalmentaja Hannu Saintula puolestaan sanoo, että häirintäuutiset tulivat yllätyksinä. Saintula työskenteli naisten päävalmentajana 1999–2000, sen jälkeen apuvalmentajana ja kausilla 2003–2009 jälleen päävalmentajana.

–Niiden kymmenen vuoden aikana, kun olin maajoukkueessa, en havainnut, että mitään häirintää olisi esiintynyt. Voin toki olla niin sokea, etten nähnyt, Saintula sanoo.

Saintulan mukaan joukkueen sisäiset rituaalit, jotka pelaajat saattoivat kokea kiusaamisena, lopetettiin hänen tultuaan päävalmentajaksi.

–Osa koki, että ne ovat oman arvon alentamista. Niitä ei jatkettu, ja se sopi kaikille.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    No, kukapa omaa pesäänsä likaisi, en minäkään myöntäisi mitään häirintää havainneeni, jos olisin ollut valmentajana. Tai nuorempia joukkuetovereitani ahdistelleeni, jos se ennen katsottiin läpi sormien. Mikähän on todellinen asian laita ennen ja nyt?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio