Jääkiekko

Nyt puhuu Tapparan ja Ilveksen viimeisimmän sarjan ratkaisija – jopa Jukka Rautakorpi hullaantui

Tappara-laituri Jussi Tarvainen lopetti Ilveksen pyristelyn, kun tamperelaisjoukkueet kohtasivat edellisen kerran pudotuspeleissä.

Veli-Matti Parkkinen
Nyt puhuu Tapparan ja Ilveksen viimeisimmän sarjan ratkaisija – jopa Jukka Rautakorpi hullaantui

Jussi Tarvainen tuuletti voittomaaliaan Ilveksen ja Ivan Majeskyn kauhuksi.

Jari Perkiö

Tapparan ja Ilveksen edellisen pudotuspelisarjan paketoinut Jussi Tarvainen muistaa elävästi kevään 2001 välierien ratkaisuosuman.

Tappara-laituri päätti Ilveksen pyristelyn näyttävällä jatkoaikamaalilla.

- Havahduin juuri, että siitä on kulunut jo 16 vuotta. Aika on mennyt todella nopeasti. Silti se osuma ei unohdu. Se on urani ikimuistoisin, tärkein ja makein maali, Kuopioon palannut Tarvainen hekumoi.

Finaalipaikka ratkesi kolmannen välierän jatkoajalla ajassa 66.40.

- Kun sain kiekon keskialueella lapaani, huomasin olevani hyvässä vauhdissa. Pääsin pujahtamaan läpi Ilveksen pakkien välistä. Taisivat olla ( Ivan ) Majesky ja ( Tomi ) Pettinen. Ajoin lähelle ja odotin, että molari ( Mika Pietilä ) tiputtaa alas. Ammuin sinne minne usein muutenkin – oikealle ylös. Siitä tuli vakiopaikkani, Tarvainen kertaa.

Yksityiskohdat ovat muistissa hämmästyttävän hyvin. Tämäkin todistaa sen, ettei kyseessä ollut maali muiden joukossa.

- Kun kiekko upposi verkkoon, tuli huikea fiilis. Sinä hetkenä purkautui paljon paineita. Meillä oli huikea porukka. Sillä pitikin pärjätä. Finaalipaikka oli must-homma. Tämä oli iso juttu myös Tapparalle, koska edellisestä loppuottelusta oli vierähtänyt jo 13 vuotta.

Tarvainen katseli kamppailun myöhemmin videolta ja huomasi silloin myös valmentaja Jukka Rautakorven riehaantumisen.

- Jukka tuuletti aika villisti vaihtoaitiossa. Häneltäkin taisi purkautua melkoisesti paineita. Nousevan valmentajan piti luoda kannuksia.

Tappara pääsi välieriin paljon Ilvestä tuoreempana hoidettuaan Lukon kolmessa puolivälierässä.

Sen sijaan Ilves tahkosi HIFK:n kanssa seitsemän päivän sisään viisi ottelua. Käytännössä rasitusta tuli 6,5 normaalimittaista ottelua kahden pitkän jatkoaikapelin seurauksena. Jani Nikko ratkaisi ensimmäisen kamppailun silloisessa ennätysajassa 124.41 ja Antti Bruun viidennen ajassa 91.05.

- Totta kai Ilveksen väsymys nostettiin esiin. Tiesimme, että etu on meidän puolella. Jauhoimme neljällä kentällä niin kuin jauhoimme muutenkin. Uskoimme vahvasti, että tällä tavalla voitto kääntyy meille ennemmin tai myöhemmin.

Lopulta välieräsarja meni poikki suoraan kolmessa ottelussa, vaikka Ilves löysi uutta virtaa vielä kolmanteen kohtaamiseen saatuaan väliin yhden lepopäivän.

- Meillä oli silloin itseluottamus kohdallaan. Vaikka olisimme hävinneet yhden pelin, se ei olisi hetkauttanut tippaakaan.

Kovasta buustista huolimatta mestaruutta piti odottaa vielä kaksi vuotta. Sinä keväänä Kanada-maljaa nosteli TPS.

- Kulta tuli viimeisellä hetkellä (2003) sille joukkueelle. Sen jälkeen porukka hajosi.

Tarvainen muutti pari vuotta sitten kotikaupunkiinsa ja seuraa nyt Tampereen kiekkohuumaa Kuopiosta.

- Ilveksellä on nyt hyvä meno päällä, mutta Tapparalta on tosi vaikea ottaa neljää voittoa. Tapparalla on taas huikea porukka.

Tarvainen kuskaa nykyään 8-vuotiasta Joel -poikaansa KalPan F-junioreiden treeneihin ja jeesaa porukkaa apuvalmentajana.

Vipinää riittää muutenkin, sillä perheeseen kuuluvat Miia -vaimon ja Joelin ohella Amelia (11) ja Lilja (2). Hän saa nykyään ansionsa kiinteistösijoittamisesta ja siihen liittyvästä vuokrauksesta.

Tapparan ja Ilveksen väliset pudotuspelisarjat

1978 välierät: Tappara-Ilves

3–1

(T–I 5–1, I–T 1–3, T–I 3–4 (ja), I–T 2–6)

Kun tamperelaisjoukkueet kohtasivat pudotuspeleissä ensimmäisen kerran, Tappara lähti kaukaloon selkeänä suosikkina ja kesti paineet hyvin.

Ilvekseltä lähti luulot heti ensimmäisessä pelissä, kun Tappara murjoi avauserässä 4–0-johdon.

Tappara oli koko ajan askeleen edellä, vaikka kolmas kohtaaminen kääntyi Ilvekselle Ari Kankaanperän jatkoaikaosumalla.

Ilves-vahti Tapio Virhimolla oli voittopelissä peräti 64 torjuntaa, kun Tappara-veskari Antti Leppänen otti 36 koppia. Tämä kuvasi osaltaan voimasuhteita.

1983 pronssiottelut: Ilves-Tappara

2–0

(I–T 5–3, T–I 5–8 )

Kiihkeästi odotettu tamperelaisfinaali vaihtui väljähtyneisiin pronssiotteluihin Ilveksen hävittyä välierissä HIFK:lle ja Tapparan Jokereille.

Tämä näkyi sekä kaukalossa että lehtereillä. Ensimmäinen peli veti vain 3527 ja toinen 4710 katsojaa.

Ilveksen pelaajat pokkasivat pronssimitalit kolmentoista maalin rantalomaillan jälkeen. Tahtipuikkoa heiluttivat kolme osumaa ampunut Raimo Summanen ja kaksi kertaa onnistunut Matti Rautiainen.

1989 pronssiottelu: Ilves–Tappara

10–3

Taas kaksi pettynyttä joukkuetta vastakkain. Tapparan pelihuumori katosi täysin edellisillan ratkaisevan välierätappion jälkeen. Vajaa vuorokausi ei riittänyt alkuunkaan uuden latingin löytämiseen.

Niinpä Ilves takoi Hakametsän tulostaululle hämäläislukemat ja sai hiukan piristystä omaan alakuloonsa.

Nykyinen toimitusjohtaja Risto Jalo mestaroi komeat tehopisteet 3+2. Toinen taituri Mika Nieminen säesti lukemin 2+3. Tappara-vahti Mika Rautiolla ei ollut hauskaa.

1990 välierät: Ilves-Tappara

3–0

(I–T 5–4, T–I 4–5, I–T 6–3)

Välieräsarjan aattona koettiin vastaavaa draamaa kuin kevään 1985 finaalisarjassa. Silloin Jalo putosi pelistä ratkaisevassa loppuottelussa Tepsiä vastaan, mutta palasi pukukopista ratkaisijaksi ihmeparantumisen jälkeen.

Nyt Jalo joutui jättämään leikin sikseen ennen ensimmäistä kohtaamista pahan selkäkrampin takia, mutta kuinka ollakaan. Maestro palasi kolmanteen peliin ja petasi kaksi tekopaikkaa yllätyshahmoksi nousseelle Mike Hiltnerille. Jenkkihyökkääjä ratkaisi jo avauspelin upealla rannevedolla.

Maalivahdin merkitys on aina iso. Tällä kertaa Ilveksen Jukka Tammi jätti Tapparan kanadalaisvahvistuksen Mike O’Neillin selvästi varjoonsa.

2001 välierät: Tappara-Ilves

3–0

(T–I 5–1, I–T 1–4, T–I 3–2 (ja))

Kuten oheisesta jutusta käy ilmi, rättiväsynyt Ilves jäi tuoreen Tapparan jyrän alle. Ilves jaksoi ensimmäisessä pelissä erän, toisessa kaksi erää ja kolmannessa jo loppuun asti, mutta parhaat eväät oli syöty HIFK:ta vastaan.

Jussi Tarvainen kuritti Ilvestä neljällä maalilla ja Timo Vertala kolmella.

Ilveksen ykköshahmoiksi nousivat vähitellen HIFK-pelien valtavasta kuormasta toipuneet Vesa Viitakoski (2+1) ja Raimo Helminen. Puolivälierien maratonkamppailu vei Viitakosken voimat niin totaalisesti, että hän joutui konttaamaan Nordiksen pukukoppiin.

Koonnut: Jari Perkiö


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Viidan Late

    Kiitos vielä kerran Jussi Tarvaiselle tästä yhdestä kaikkien aikojen Tappara-maalista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet