Lauri Lehtinen, Mikko GyntherAamulehti

Tamperelainen ravitsemusliike antaa asiakkaidensa jäädä katsomaan jatkoajalle venynyttä ottelua sulkemisajasta huolimatta. Kello on saavuttanut puolen yön ja päivä vaihtunut maanantaiksi.

Portugalissa kritisoitu Eder saa pallon ja karistaa puolustajan.

- Huusin, että syötä jo, Joao Alferes myöntää.

Hyökkääjä ei kuule Pariisiin Stade De Francelle asti Alferesin toivetta, vaan laukoo pallon glögilasin korkuisena suoraan Ranskan verkkoon. Maali!

Ravitsemusliikkeen seinät tärisevät, kun portugalilaiset huutavat. Useampi faneista hyppää pöydälle juhlimaan.

Se on siinä, Portugalin jalkapallohistorian tärkein maali.

JUKKA VUOKOLA
Euroopan mestaruus sai Tampereella asuvat portugalilaiset repeämään riemusta. Juhlat jatkuivat vielä maanantainakin.

Euroopan mestaruus sai Tampereella asuvat portugalilaiset repeämään riemusta. Juhlat jatkuivat vielä maanantainakin.

Me ja Portugalin miehet

Tampereella asuvien portugalilaisten Facebook-ryhmään kuuluu noin 40 jäsentä. Heistä kymmenkunta kokoontui jalkapallon EM-kisojen ajan yhteen katsomaan jokaista Portugalin ottelua.

Kisat saivat upean päätöksen. Portugalilais-tamperelaiset olivat jo vitsailleet kasvattavansa muhkeat viikset, jos punapaidat onnistuvat voittamaan.

Tämä aikomus ei lopulta toteutunut, mutta yhteisen sopimuksen mukaisesti ryhmä suuntasi finaalin jälkeen juhlimaan suomalaisittain: seitsemän portugalilaista pulahti Tampereen Keskustorin suihkulähteeseen keskellä yötä.

Liput liehuivat ja riemu oli rajaton. Alferes tosin jätti uimisen väliin, koska hänellä oli flunssa. Ääni lähti sunnuntain jälkeen monelta muultakin fanilta.

Tampereen portugalilaiset ovat järjestäneet yhdessä lounaita ja iltaisia korttipelejä. Osa seuraa kaapelitelevision kautta yhdessä Portugalin jalkapalloliigaa.

Uusia jäseniä tulee mukaan eri reittejä. Kun nykyjäsenet olivat seuraamassa ravitsemusliikkeessä Portugalin peliä aiemmin EM-kisoissa, kaksi tuntematonta miestä esittäytyi ja kertoi olevansa Portugalista. Tutun kielen kuuleminen rohkaisi kahta yli 10 vuotta Tampereella asunutta portugalilaista liittymään mukaan.

Ei tylsää, vaan taktista

Euroopan mestaruus oli Portugalille iso asia. Maa ei ollut juhlinut koskaan arvoturnauksen voittoa, vaikka kuuluu jalkapallon suurmaihin.

Joukkuetta kritisoitiin pitkin turnausta tylsästä pelitavasta. Maa ei voittanut turnauksessa kuin yhden ottelun varsinaisella peliajalla. Toisaalta se ei myöskään hävinnyt yhden yhtä ottelua.

- En ymmärrä sitä vihaa, mikä muulla maailmalla oli meitä kohtaan. Todennäköisesti se johtui Cristiano Ronaldosta, Alferes ihmettelee.

- Emme pelanneet tylsästi, vaan taktisesti. Tämä voitto oli oikeuden voitto.

Mestaruuden makeutta lisää se, että voitto tuli juuri kisaisäntä Ranskasta, joka on ollut Alferesin mukaan Portugalille aina paha vastus – kuin Ruotsi Suomelle. Lisäksi hän koki, että muu maailma oli Ranskan puolella.

Alferes ylistääkin joukkueen päävalmentajaa Fernando Santosta ja maan uutta, lupauksia herättävää sukupolvea.

- Aiemmin meillä oli tähtiä, mutta emme voittaneet. Nyt meillä oli vain Ronaldo. Santos teki joukkueesta yhtenäisen.

Tampereella jo vuodesta 2002 asunut Alferes on iloinen voitosta, mutta ei rehentele muiden epäonnistumisista. Koska Portugali ei ole onnistunut voittamaan mestaruuksia aiemmin, hän ymmärtää hyvin esimerkiksi ranskalaisten ystäviensä surun.

Ajatuksessa piilee hyvä oppi mestaruuden jälkeiseen elämään.

- Voitto ei tee meistä yhtään sen parempia ihmisiä, Alferes sanoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet