Jääkiekko

Nyt ei hyvältä näytä: tähtiveskari Lundqvistilla mykistävä saldo Leijonia vastaan

Ruotsalaisvahti Henrik Lundqvist on päästänyt kuudessa arvoturnausottelussa Suomea vastaan vain viisi osumaa.

Ossi Ahola / Aamulehti
Nyt ei hyvältä näytä: tähtiveskari Lundqvistilla mykistävä saldo Leijonia vastaan

Joel Lundqvist yritti saada kiekon kaksoisveljensä Henrikin ohi Ruotsin joukkueen harjoituksissa perjantaina.

Jari Perkiö

Leijonilla on paksu muuri murrettavana lauantaisessa MM-välierässä.

Ruotsalaisvahti Henrik Lundqvist on ollut todellakin lempinimensä "Kuningas Henrik" veroinen arvoturnausten otteluissa Suomea vastaan. Suomi ei ole pystynyt voittamaan kertaakaan, kun New York Rangersin tukipilari on ilmestynyt tolppien väliin.

Kuuden Lundqvistin pelaaman arvoturnausottelun saldo on mykistävä – viisi voittoa Ruotsille ja yksi tasapeli. Suomi on pystynyt yllättämään huippuveskarin näissä kohtaamisissa vain viisi kertaa.

Tässä Lundqvistin, 35, uskomaton työnäyte.

MM-kisat 2004: Suomi venyy Ostravan välisarjaottelussa 1–1-tulokseen Ruotsin selvästä hallinnasta huolimatta. Tasapeli tulee pitkälti Leijona-vahti Mika Norosen torjuntojen ansiosta. Suomen maalin viimeistelee Petteri Nummelin. Lundqvistille kertyy vain 14 torjuntaa.

MM-kisat 2005: Antti-Jussi Niemi yllättää Lundqvistin 50 sekunnin jälkeen, mutta tähän ilo päättyykin Innsbruckissa. Ruotsi vyöryy 5–1-voittoon kaksi osumaa iskevän Jonathan Hedströmin johdolla. Lundqvist nappaa alkulohkopelissä 25 koppia.

Olympiakisat 2006: Leijona-joukkue pelaa kaikkien aikojen parasta jääkiekkoa ja haastaa Ruotsin tiukasti Torinon olympiafinaalissa. Tre Kronorin 3–2-ratkaisuosuma tulee karvaasti päätöserän alussa. Puolustajalegenda Nicklas Lidström rokottaa Saku Koivun mailan katkettua hiukan aiemmin. Lundqvist pysäyttää kiekon 25 kertaa ja kestää lopun suomalaisrynnistyksen.

Olympiakisat 2010: Ruotsi pehmittää Leijonat alkulohkopelissä 3–0 Loui Erikssonin kahdella ja Nicklas Bäckströmin yhdellä osumalla. Lundqvistin nollapeli vaatii Vancouverissa 20 torjuntaa.

Olympiakisat 2014: Suomi johtaa Sotshin välierää vielä puolivälissä Olli Jokisen maalilla, mutta Ruotsi kääntää kamppailun edukseen Erikssonin ja Erik Karlssonin osumilla. Lundqvist on taas vuorenvarma – 25 koppia.

World Cup 2016: Leijonien välierätoiveet romuttuvat Torontossa, kun 36 kertaa torjuva Lundqvist nollaa suomalaiset alkulohkon toisessa kamppailussa. Ruotsi ottaa 2–0-voiton Anton Strålmanin ja Erikssonin maaleilla.

Lundqvist oli mukana myös 2003 ja 2008, jolloin Ruotsi ja Suomi kohtasivat MM-turnauksessa. Näillä kerroilla hän ei ollut kuitenkaan torjuntavuorossa.

Tommy Salo aloitti Helsingin surullisenkuuluisan puolivälierän 2003, mutta hän joutui tekemään tilaa Mikael Tellqvistille Suomen karattua 5–1-johtoon. Kuten hyvin muistetaan, Ruotsi nousi sensaatiomaisesti 6–5-voittoon.

Keväällä 2008 Ruotsi ja Suomi kohtasivat Quebecin pronssiottelussa. Leijonat takoivat neljä maalia myöhemmin Jaroslavlin traagisessa lentoturmassa menehtyneen Stefan Livin taakse.

Nyt Lundqvistille avautuu ehkä viimeinen sauma MM-kultaan. Samalla hän pääsee pelaamaan kaksoisveljensä Joelin kanssa yhdessä ensimmäisen kerran sitten Frölunda-kauden 2004–05.

–Tämä on ollut upea kokemus. Olemme saaneet viettää enemmän yhteistä aikaa kuin koskaan. Kesäisin ympärillä on aina paljon kuhinaa ja muita ihmisiä, Lundqvist kuvaili Aftonbladetissa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio