Kolumnit

Moisander, Hetemaj ja vielä Väyrynenkin – Pitääkö Huuhkajista olla huolissaan?

Moisander, Hetemaj ja vielä Väyrynenkin – Pitääkö Huuhkajista olla huolissaan?

Kommentti: Runkopelaajat lopettavat maajoukkueessa yksi toisensa jälkeen. Mutta se voikin olla Huuhkajille suuri mahdollisuus.

Noora TakamäkiAamulehti

Ensin lähti marraskuussa Niklas Moisander ja sitten tammikuussa Perparim Hetemaj. Juuri kun kansa oli ehtinyt sulkea selaimensa ja hengähtää Twitterissä, julkaistiin tieto Mika Väyrysen uran lopettamisesta.

62 A-maaottelua pelannut Väyrynen, 36, ei toki ole esiintynyt maajoukkueessa alkuvuoden 2015 jälkeen, mutta niin Moisander, 32, kuin Hetemaj, 31, ovat olleet Huuhkajien pelaajarungon kulmakiviä aina lopettamispäätökseensä asti.

Viime vuonna pelatuissa kuudessa MM-karsintaottelussa puolustaja Moisander ja keskikenttäpelaaja Hetemaj olivat kumpainenkin avauskokoonpanossa neljästi.

32- ja 31-vuotiaina Moisander ja Hetemaj eivät ole enää kenttäpelaajina nuorisokaartia, mutta molemmilla olisi ollut kiistämättä, niin halutessaan, merkittävä paikka Huuhkajien ryhmässä vielä vuosikausia.

Hetemaj jatkaa uraansa seurajoukkueessaan Serie A:n Chievossa ja Moisander nähdään tulevaisuudessakin Bundesliigan Werder Bremenin vihreävalkoisissa. Molemmat ovat myöntäneet, että seurajoukkueessa pelaaminen vaatii yhä enemmän eikä maajoukkuevelvoitteista toipuminen ole enää entisenlaista.

Huuhkajissa ei perinteisesti ole ollut kovinkaan nuoria pelaajia. Päinvastoin, kun Jari Litmasen, tuolloin 39, Sami Hyypiän, 37, ja Jonatan Johanssonin, 35, viimeiset maajoukkue-esiintymiset nähtiin vuonna 2010, elettiin ankeita aikoja.

Ei pelkästään siksi, että legendojen lopettaminen teki massiivisen loven Suomen joukkueeseen, vaan myös siksi, että nestoreidenkin eläköityessä avauskokoonpanon keski-ikä huiteli jatkuvasti yli kolmessakymmenessä.

Eteenpäin on noista ajoista menty, kuten eräs maajoukkuevalmentaja saattaisi lohkaista.

Moisanderin, 32, lopettaessa puolustukseen jää vain yksi yli 30-vuotias, Kari Arkivuo, 34. Arkivuo nähtiin kokoonpanossa kolmesti.

Keskikentälle kolmekymppisten lippua jäävät heiluttamaan Tim Sparv, 30, ja Markus Halsti, 33. Tämän kaksikon jälkeen keskikentän vanhimpia ovat 26-vuotiaat Alexander Ring ja Rasmus Schüller.

Vuoden 2017 kuudessa MM-karsinnassa avauskokoonpanon keski-ikä oli korkeimmillaan tasan 28 vuotta, nuorimmillaan 26,6 vuotta. Suunta on alaspäin, siis iässä.

Syy nuorten pelaajien vähyyteen lienee nimittäin luonnollinen: he kehittyvät kukoistukseensa yleensä vasta silloin, kun he suuntaavat ulkomaille. Yli 40 suomalaista on viimeisen viiden vuoden aikana lähtenyt 15–18-vuotiaina pelaamaan ulkomaille ammatikseen.

Jos nuoriin tulijoihin on yhtään luottamista, voi Huuhkajien taival viimein olla nousujohteinen.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Ei ollenkaan, päivastoin.

  • Nimetön

    Eniten penkkiurheilijaa ihmetyttää se, että potkupallonpelaajan lopetettua Huuhkajissa, niin TV:n urheilurutuutu kuvaa tiedoituksen kansalle!?- Eipä ole muiden lajien kohdalla moista seremoniaa järjestetty. Onko hölinä lajin ympärillä aiheuttanut sen, että ollaan jo farssin puolella sitä tajuamatta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio