Kolumnit

Mitä on tapahtunut Max Verstappenille? Hollantilaistähti on puuttumassa mestaruustaisteluun tavalla, jota kukaan ei toivo

Mitä on tapahtunut Max Verstappenille? Hollantilaistähti on puuttumassa mestaruustaisteluun tavalla, jota kukaan ei toivo

Kolumni: Max Verstappen heikentää asemiaan kuskimarkkinoilla. Ferrarin ja Mercedeksen tallipomot eivät halua vaivakseen kuljettajaa, joka ei tiedä rajojaan.

Mikko GyntherAamulehti

Pyörähdys Australian osakilpailussa, ulosajo Bahrain GP:n aika-ajoissa ja yhteentörmäys Lewis Hamiltonin kanssa itse kisassa. Kiinassa kaksi villiä ja epäonnistunutta ohitusyritystä.

Mitä on tapahtunut Max Verstappenille?

Formula ykkösissä menestyäkseen on osattava ajaa riskirajoilla. Kiinan osakilpailu osoitti jälleen, että Verstappen ei vielä rajojaan hallitse.

Käydään läpi Kiinan osakilpailun puhutuimmat tilanteet.

Verstappen yritti huimaa ohitusta Hamiltonista kisan 39. kierroksella. Hän lähti hakemaan ohitusta vasemmalle kaartavassa kovavauhtisessa mutkassa ulkokautta. Mutkassa vauhti on yli 260 kilometriä tunnissa.

Verstappen epäonnistui. Hamilton ajoi normaalia linjaa pitkin ja Verstappen liukui ulos. Ajolinjan ulkopuolella on irtokumia, joka heikentää pitoa. Verstappenilla oli tuoreet pehmeät renkaat allaan. Hän luuli, että saa pidettyä auton hallinnassaan.

Jos temppu olisi onnistunut, olisi sitä hehkutettu vuosisadan ohitukseksi. Näyttikin siltä, että Verstappen yritti ohitusta juuri moiset otsikot silmissä. Se oli karkea virhearvio.

Tilanteen voit katsoa alta MTV:n videolta:

Neljä kierrosta myöhemmin Verstappen oli taas tapahtumien keskipisteessä. Tällä kertaa hän yritti ohittaa Sebastian Vettelin tiukassa neulansilmämutkassa. Kun Verstappen päätti syöksyä mutkan sisäpuolelle, törmäys oli väistämätön. Verstappen oli liian kaukana, jotta hän olisi onnistunut ohituksessa.

Hollantilainen sai syystäkin 10 sekunnin aikarangaistuksen. Ottaen huomioon, että kolari tiputti Vettelin lopulta kahdeksanneksi, Verstappen säästyi pienellä rangaistuksella.

Vettelin jarrutus meni mutkaan tultaessa aavistuksen pitkäksi. Sen takia mutkan sisäpuolelle jäi pieni rako, mihin Verstappen reagoi ja päätti yrittää ohitusta. Se oli karkea virhearvio.

Tilanteen voit katsoa alta MTV:n videolta:

Verstappenin virheet ovat maksaneet hänelle paljon. On muistettava, että hän oli tallikaverinsa Daniel Ricciardon edellä, kun turva-auto tuli radalle. Molemmille vaihdettiin tuossa vaiheessa pehmeät renkaat, joilla he pääsivät hyökkäämään kärkikuskien kimppuun.

Ilman virheitä Verstappen olisi voinut voittaa. Sen näytti Ricciardo, joka lopulta vei koko potin.

Bahrainissa kisan alun yhteentörmäys aiheutti Verstappenille rengasrikon, jonka takia hän joutui keskeyttämään. Australiassa hän tippui viidenneltä sijalta kahdeksanneksi pyörähdyksen takia.

Verstappen ei aja MM-tittelistä. Toivottavasti hän ei enää puutu tuohon taisteluun pilaamalla mestaruudesta taistelevien kilpailuja. Kiinassa Vettel maksoi kalliisti Verstappenin virheestä.

Mutta niin, mitä Verstappenille on tapahtunut? Ei varsinaisesti mitään. Hän on Max Verstappen. Aina välillä unohtuu, että hän on vasta 20-vuotias kuljettaja, vaikka ajaa jo neljättä kauttaan formula ykkösissä.

Verstappen on läpi uransa aiheuttanut kohuja. Hän ajaa joko tai -taktiikalla. Upeiden voittojen ja suoritusten vastapainoksi tulee räikeitä virheitä. Verstappen ei vielä aja maailmanmestaruudesta ja juuri siltä hänen tyylinsä näyttääkin. Hän haluaa upeita pikavoittoja.

Persoonat synnyttävät taistelupareja. Taisteluparit tuovat katsojia. Verstappen ei ajoittain noudata sääntöjä, mutta mitä sitten. Juuri se tekee hänestä kiehtovan.

Näin kirjoitin elokuussa 2016 Belgian osakilpailun jälkeen. Verstappen oli taas aiheuttanut kohua jopa vaarallisiksi muuttuneilla suorituksillaan.

Paljon ei ole nuori hollantilainen näköjään kasvanut.

Sen lisäksi, että Verstappen heittää hukkaan pisteitä, hän heikentää asemiaan kuskimarkkinoilla. Suurten tallien, Ferrarin ja Mercedeksen, päälliköt eivät halua vaivakseen kuljettajaa, joka ei tiedä rajojaan. Verstappenin tyylillä ei voiteta ainuttakaan tallimestaruutta.

Ehkä Kiinan osakilpailu oli käänteentekevä. Verstappen pahoitteli suoriltaan kolaria Vettelin kanssa. Aiemmin syy on ollut aina jossain muussa.

DIEGO AZUBEL
Max Verstappen ajaa jo neljättä kauttaan formula ykkösissä, vaikka on vasta 20-vuotias.

Max Verstappen ajaa jo neljättä kauttaan formula ykkösissä, vaikka on vasta 20-vuotias.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Verstappi on selkeästi If -isänsä uhri. Isä ei pärjännyt F1 -sarjassa, mutta pojan kautta yrittää päteä. Sennan kanssa olisi toki mielenkiintoisia kisoja ollut Maxin ajaa. Poikanen olisi jäänyt aina hopealle.

  • Kekekeke

    Verstappen on nuori kaveri. Otteet radalla näyttävät siltä että ennen pitkää se valitettava isompi kolari ja onnettomuus lienee edessä. Mikäli siitä selviää ajokykyisenä jää nähtäväksi oppiko mitään vai ei.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio