Rion olympiakisat

Mikko Ilonen haluaa tuoda Rion olympiaviheriöltä mitalin: "Sinne ei kannata muuten lähteä"

Golf.Mikko Ilonen
Mikko Ilonen haluaa tuoda Rion olympiaviheriöltä mitalin: "Sinne ei kannata muuten lähteä"

Mikko Ilosen takana häämöttävä Takkulan klubitalo on tullut tutuksi jo 1990-luvun alusta lähtien.

Esa MaaranenAamulehti, Lahti

Suomen kaikkien aikojen parhaalla ammattilaisgolfarilla Mikko Ilosella riittää vielä virtaa. Vaikka lahtelainen on pelannut jo 352 ammattilaiskilpailua Euroopassa, lopettaminen ei ole vielä mielessä.

- Pelaan vuosi kerrallaan. Voisin lopettaa ehkä 45-vuotiaana. Tourilla on monta peluria, joilla on takana jo 500 ja joillakin caddieillä 700 kisaa, Ilonen sanoo tutussa ympäristössä Takkulan kentällä Lahdessa.

Golfkipinä iski Iloseen 1990-luvun alussa. Perhe asui neljän kilometrin päässä järven toisella puolella Lahden golfin kentästä. Pikkupojat ilmestyivät kentälle aamulla. Kotiin lähdettiin illalla vasta sen jälkeen, kun rangepallot oli kerätty.

- Kilpailu oli silloin äärimmäisen kovaa. Se on varmaan tärkein syy, että Lahdesta tuli niin monta kansallisen ja kansainvälisen tason peluria, Ilonen jatkaa.

Näin Mikko Ilonen valmistautuu Rion olympialaisiin:

 

Ilosen nuoruuden kilpakumppaneita olivat muiden muassa Välimaan ja Rauhalan veljekset, Anssi Kankkonen, Kalle Väinölä, Janne Martikainen ja Mikael Mustonen.

Timo Rauhala on nykyään Ilosen valmentaja, Mustonen vetää naisten maajoukkuetta ja Euroopan tourilla pelannut Kankkonen valmentaa Pirkanmaallakin.

Rentouttava loma takana

Viikon Italian lomalta kotiin palanneella Ilosella riitti juttuseuraa Takkulassa. Ennen haastattelua hän vaihtoi pari sanaa Pelicansin entisen toiminnanjohtajan Ilkka Kaarnan ja kentän toiminnanjohtajan Tommi Nikusen kanssa.

- Loma meni mukavasti perheen kanssa. Parina päivänä emme tehneet mitään muuta, kuin löhöilimme hotellilla ja lapset pulikoivat uima-altaassa.

Ennen Rion olympiakisojen alkua hän pelaa vielä Skotlannissa 4. elokuuta käynnistyvän reikäpelikilpailun. Kisaan osallistuu myös Suomen toinen olympiajoukkueen pelaaja Roope Kakko. - Systeemi on raaka. Tappion jälkeen kisat päättyvät siihen. Jos putoan aikaisessa vaiheessa, lennän heti Brasiliaan. Mikäli etenen päätyyn asti, saavun Rioon vasta kisaviikon alussa, Ilonen kertoo.

Poikkeuksellinen majoitus

Rioon Ilonen matkustaa yhdessä englantilaisen caddiensä Jason Hemplemanin, Kakon, valmentaja Rauhalan ja fysioterapeutin kanssa.

- Kentästä en tiedä mitään muuta, kuin että se on rakennettu meren rannalle. Hempleman käy nuotittamassa sen päivää ennen harjoituskierroksia. Tärkeintä on, että tietää mihin pitää lyödä ja miten pitkälle. Virheiden minimointi on kaiken a ja o, Ilonen korostaa.

Riossa Ilonen ottaa tietoisen riskin. Hän asuu yhdessä Kakon kanssa samassa huoneessa olympiakylässä.

- Normaalisti otan aina oman huoneen tai asun yhdessä perheen kanssa. Turvallisuussyistä nyt on paras olla olympiakylässä. Rioon lähden mitali mielessä. Sinne ei kannata muuten lähteä.

McIlroyn toiminta harmittaa

Ilosen mukaan joillekin maailmanlistan huipuille turnauksesta kieltäytyminen zika-viruksen takia oli vain tekosyy.

- Rory McIlroylla on muitakin syitä Rion matkan väliin jättämisessä, hän kertoo.

Ilosen pitkän uran paras kausi oli vuonna 2014, jolloin hän voitti kaksi turnausta Euroopan kiertueella ja ansaitsi yli 1,6 miljoonaa euroa.

- Viime kausi ei mennyt odotusten mukaisesti. Yhdessä vaiheessa kesää minulla oli suuria vaikeuksia niskani kanssa. Joskus en päässyt sängystä ylös ilman fysion apua.

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin hieman parempi.

- British Openissakaan en saanut mailaa alas loppuasennosta neljän ensimmäisen väylän aikana, vaan minun oli pakko kiertää kroppa ympäri. Nyt ongelmat ovat hallinnassa, vaikka fysioterapeutti on aina pelimatkoilla mukana, Ilonen paljastaa.

Mikko Ilonen

Golf.Mikko Ilonen
Golfissa katse on pidettävä pallossa, niin kuin Mikko Ilonen tekee.

Golfissa katse on pidettävä pallossa, niin kuin Mikko Ilonen tekee.

Syntymäaika ja -paikka: 18. joulukuuta 1979 Lahti

Pituus: 187 cm

Paino: 83 kg

Perhe: Vaimo Kati ja lapset

Eino ja Elma

Saavutuksia: 2000 British Amateur Championshipin voitto. 2001 British Open 9:s. 2006 British Open 16:s. 2014 PGA Championship 7:s.

Euroopan tourilla viisi voittoa: 2007 Jakarta Indonesian Open (Aasian/Euroopan tour), Scandinavian Masters, 2013 Nordea Masters, 2014 Irish Open ja Volvo World Match Play Championship

Euroopan tourin kilpailut: 352

Sijoitus Euroopan tourilla: 70

Sijoitus World rankingissa: 239. Uran palkintorahat: noin 6,7 miljoonaa euroa

Rion turnaus

Golf palaa Riossa olympiakisoihin 112 vuoden tauon jälkeen.

Mukana 60 miestä ja 60 naista.

Viisitoista parasta pääsee kisoihin suoraan maailmanlistan kärjestä, mutta samasta maasta voi olla enintään neljä pelaajaa. Sijat 16–59 täytetään erillisen olympialistan perusteella. Isäntämaasta pääsee yksi mies- ja yksi naispelaaja.

Miesten turnaus käynnistyy 11.8. ja naisten 17.8.

Miesten kisasta ovat jääneet pois maailmanlistan neljä parasta: Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth ja Rory McIlroy. Naisten turnaukseen osallistuvat kaikki lajin huiput.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    elämässä täytyy olla unelmia vaikka ne olis utopistisiäkin ja vahvahti luulen et jälkinmäistä tässä asiassa

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio